Zacznę od tego, że jestem informatykiem z wykształcenia, a jednak natrafiłem na problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Do tej pory od dawna sieć opierała się na Edimax AR-7084gA (dostawca neta to TPSA neostrada początkowo 6Mbps obecnie 10Mbps)
W sieci znajdują się 4 główne urządzenia:
1. Laptop WiFi b/g/n
2. PC LAN
3. PC WiFi b
4. Netbook b/g (Acer Aspire One)
+ dodatkowe urządzenia na WiFi b/g/n
Przed długi czas Edimax działa bardzo dobrze, jednak jakiś czas temu zaczęły się pojawiać przerwy w jego działaniu" mianowicie co jakiś czas router jakby się zawieszał i nie było internetu ani po kablu ani przez WiFi, czasem to trwało parę minut, czasem trzeba było go zrestartować aby zadziałał. Uznałem, że router miał prawo zakończyć swój żywot (być może błędnie).
O przejrzeniu testów na chip.pl zakupiłem router TP-Link TD-W8950ND (nowy)
Na początku działa dobrze, prędkości pobierania były znacznie wyższe niż na poprzednim, jednak strony się ładowany z pewnym małym opóźnieniem od kliknięcia (w testach Ping był w porządku), po około tygodniu zaczęły się pojawiać przerwy w działaniu neta po WiFi z reguły paro minutowe, nie występowały po kablu, mimo prób zmian koniuracji problem nie zanikł. Kolega co ma TP-link mówił, że z nim miał podobnie i po instalacji gargoyle mu pomogło, ale teraz i tak używa innej sieci - nie próbowałem tego, nawet nie wiem czy by to pasowało do mojego.
Na koniec zamontowałem Edimax AR-7284WnA (nowy) (ponieważ tej firmy długo dobrze mi służył), podłączyłem i było OK na 2 pierwszych urządzeniach (działało wolniej niż TP-Link, nie było takich opóźnień w ładowaniu, ale testowałem krótko), jednak urządzenie 3 nie mogło się podłączyć (ustawiłem na początku WiFi g/n), następnie zmieniłem na b/g/n jednak urządzenie 4 się podłączyło i internet działa, ale co chwilę się rozłączało i podłączało ponownie.
Na najbliższe dni planuję podłączyć do urządzenia 3 kartę WiFi n i zobaczyć z Edimax AR-7284WnA jak będzie działać.
Macie jakieś sugestie co może być problemem i co mogę przetestować (obecnie ten pierwszy Edimax mam podłączony)?
PS
Nie mam nieograniczonego dostępu do tego, ponieważ to nie jest u mnie tylko u kogoś z rodziny.
Nietypowy problem z siecią WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Nietypowy problem z siecią WiFi
Ja bym obejrzał co się dzieje w eterze, może za dużo syfu. Spróbuj programu inSSIDer.
-
- Użytkownik forum
Re: Nietypowy problem z siecią WiFi
Ta sieć działa w domu jednorodzinnym, zasięg innych sieci (mierzony anteną w laptopie) jest bardzo słaby (max 3 inne sieci), albo w ogóle nie mieści się na wykresie.Jo_gurt pisze:Ja bym obejrzał co się dzieje w eterze, może za dużo syfu. Spróbuj programu inSSIDer.