Antena do Aero2 (3G/UMTS 900MHz)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rufens
Użytkownik forum

Antena do Aero2 (3G/UMTS 900MHz)

Post autor: rufens »

Po zakupie modemu Sierra USB 307 necik z Aero2 śmiga w Łodzi jak ta lala, ale już po wyjeździe na wioskę (niedaleko Bełchatowa) nie jest tak dobrze :/
Zasięgu na podwórku nie łapie nic. Po wejściu na pierwsze piętro w domu udało mi się złapać w oknie 1 kreskę zasięgu (modem wpięty wprost w laptopa). To dobrze rokuje, zapewne po podpięciu anteny kierunkowej będzie OK.

No i teraz kwestia wyboru anteny, a że nie jestem w tym specem, to prośba o poradę. Czy ATK-20 będzie OK?
ATK-20 na cybertech
Dobrze wybrałem (900Mhz UMTS)?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena do Aero2 (3G/UMTS 900MHz)

Post autor: Yanusz »

Dobrze wybrałeś. Tylko jeszcze musisz do anteny dokupić konektor pod Sierrę.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
rufens
Użytkownik forum

Post autor: rufens »

Yanusz pisze:Dobrze wybrałeś. Tylko jeszcze musisz do anteny dokupić konektor pod Sierrę.
Sprawa oczywista :) Konektor i uchwyt jak poniżej do kompletu i będzie jak ta lala:
Konektor do Sierra 307
Uchwyt do muru
Dzięki za upewnienie w wyborze.

I jeszcze tylko jedno pytanie - ta antena jest sprzedawana z kablem długości 5m. Ja będę miał modem niedaleko anteny, koło 1-2m, więc nie potrzebuje aż tak długiego kabla. Czy użycie krótszego (właśnie 1-2m zamiast 5m) nie będzie przypadkiem z pożytkiem dla tłumienia? Czy warte to zachodu?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Te 3 metry mniej kabla, to ok 0,8 dBi zysku więcej. No i 6zł w kieszeni. Jak najbardziej jest to wskazane, tylko musisz zagadać ze sklepem, żeby przygotowali kabel o takiej długości, jaka Ci odpowiada.
ODPOWIEDZ