Komunikat "windows nie może odnaleźć certyfikatu"
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Komunikat "windows nie może odnaleźć certyfikatu"
Witam,
Mam problem z podłączeniem do sieci bezprzewodowej komputera stacjonarnego z WinXP SP3.
Dodam, że w sieci tej działą bez problemu laptop z Win7.
Problemem jest ciągle pokazujący się komunikat "windows nie może odnaleźć certyfikatu". Jak wchodzę w stan sieci to pokazuje się stan "poszukiwanie tożsamości", ale sam komputer jest chyba połączony z siecią, bo pokazuje jakiś transfer danych i czas połączenia z siecią. Nie można za to uruchomić żadnej strony internetowej.
Dodam, iż próbowałem zaznaczać i odznaczać uwierzytelnianie metodą IEEE 802.1x, jednak nic to nie dało.
Czy miał może ktoś podobny problem i udało mu się go rozwiązać, bo na różnych forach znalazłem jedynie informacje, że trzeba zainstalować SP3 lub odznaczyć uwierzytelnianie metodą IEEE 802.1x, jednak u mnie obie porady nie pomogły.
Korzystam z modemu TP Link w sieci neostrada oraz z adaptera wi-fi ZD Wlan
Z góry bardzo dziękuje za wszelkie porady.
Pozdrawiam, Tomek
Mam problem z podłączeniem do sieci bezprzewodowej komputera stacjonarnego z WinXP SP3.
Dodam, że w sieci tej działą bez problemu laptop z Win7.
Problemem jest ciągle pokazujący się komunikat "windows nie może odnaleźć certyfikatu". Jak wchodzę w stan sieci to pokazuje się stan "poszukiwanie tożsamości", ale sam komputer jest chyba połączony z siecią, bo pokazuje jakiś transfer danych i czas połączenia z siecią. Nie można za to uruchomić żadnej strony internetowej.
Dodam, iż próbowałem zaznaczać i odznaczać uwierzytelnianie metodą IEEE 802.1x, jednak nic to nie dało.
Czy miał może ktoś podobny problem i udało mu się go rozwiązać, bo na różnych forach znalazłem jedynie informacje, że trzeba zainstalować SP3 lub odznaczyć uwierzytelnianie metodą IEEE 802.1x, jednak u mnie obie porady nie pomogły.
Korzystam z modemu TP Link w sieci neostrada oraz z adaptera wi-fi ZD Wlan
Z góry bardzo dziękuje za wszelkie porady.
Pozdrawiam, Tomek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Komunikat "windows nie może odnaleźć certyfikatu"
Oryginał czy jakiś ulepszony?ssyniu pisze:WinXP SP3
Nie pomagam na PW!
-
Chyba normalny, był pobrany z jakiegoś portalu, ale nie pamiętam z jakiego. Plik nazywa się "WindowsXP-KB936929-SP3-x86-PLK.exe"
- wojteks
- *** Administrator ***
O Windows XP pytałem.ssyniu pisze:Chyba normalny
Nie pomagam na PW!
-
Kupiony z komputerem, czyli oryginalny
- wojteks
- *** Administrator ***
Łączysz się oprogramowaniem producenta karty czy windowsową usługą?ssyniu pisze:oraz z adaptera wi-fi ZD Wlan
Sugeruję reinstalację Windows. Na próbę możesz też zmienić zabezpieczenie WiFi (albo nawet je wyłączyć).
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja bym najpierw spróbował przywrócić ustawienia fabryczne routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Z routerem jest wszystko ok, drugi komputer i komórka łączą się przez wi-fi bez problemu. Reinstalacja systemu? Myślałem, że może będzie jakieś łatwiejsze rozwiązanie, szczególnie że nie ma gwarancji, że zadziała.
Ciekawe, czy znajdzie się na tym forum ktos, kto miał podobny przypadek i udało mu się go rozwiązać.
Ciekawe, czy znajdzie się na tym forum ktos, kto miał podobny przypadek i udało mu się go rozwiązać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdz date na komputerze z ktorym masz problemy.
Nie pomagam na PW.
-
Co to oznacza? Bo nie bardzo rozumiem o co chodzi?key pisze:Sprawdz date na komputerze z ktorym masz problemy.
do wojteks
key pisze:Łączysz się oprogramowaniem producenta karty czy windowsową usługą?
Windows automatycznie wyszukuje mi połączenie, jeżeli o to chodziło w zapytaniu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To oznacza, ze masz sprawdzic, czy komputer ma ustawiona poprawna date.ssyniu pisze:Co to oznacza?
Nie pomagam na PW.
-
Sprawdzę po powrocie do domu!
[ Dodano: 2011-09-28, 22:07 ]
Sprawa wyjaśniona (mam nadzieję). Niestety muszę się przyznać do własnego błędu. Problemem było prawdopodobnie hasło do internetu, gdyż po podłączeniu adaptera wi-fi, gdy komputer łączył się po raz pierwszy z siecią padło pytanie, czy użyć poprzednich ustawień, na co klikałem, że TAK. Po którymś z kolei odinstalowaniu driverów i ponownym podłączeniu kliknąłem wreszcie NIE (chociaż nie byłem pewien, czy pamiętam poprawnie hasło, bo b.dawno go nie wpisywałem) i wpisałem ponownie hasło ręcznie. I to chyba był klucz do sukcesu, bo internet działa, czyli wszystko wydaje się być w porządku.
Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie, chociaż teraz wiem, że zupełnie nie potrzebnie zawracałem głowę.
Pozdrawiam wszystkich!
[ Dodano: 2011-09-28, 22:07 ]
Sprawa wyjaśniona (mam nadzieję). Niestety muszę się przyznać do własnego błędu. Problemem było prawdopodobnie hasło do internetu, gdyż po podłączeniu adaptera wi-fi, gdy komputer łączył się po raz pierwszy z siecią padło pytanie, czy użyć poprzednich ustawień, na co klikałem, że TAK. Po którymś z kolei odinstalowaniu driverów i ponownym podłączeniu kliknąłem wreszcie NIE (chociaż nie byłem pewien, czy pamiętam poprawnie hasło, bo b.dawno go nie wpisywałem) i wpisałem ponownie hasło ręcznie. I to chyba był klucz do sukcesu, bo internet działa, czyli wszystko wydaje się być w porządku.
Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie, chociaż teraz wiem, że zupełnie nie potrzebnie zawracałem głowę.
Pozdrawiam wszystkich!
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli masz jakiś soft producenta karty WiFi to nim sprawdź czy będzie lepiej.ssyniu pisze:Windows automatycznie wyszukuje mi połączenie,
Nie pomagam na PW!