Polepszenie sygnału sieci Wi-Fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Polepszenie sygnału sieci Wi-Fi
Witam.Mam ciężki dylemat co do modernizacji domowej sieci Wi-Fi.Od początku przygody z internetem mam router Linksys wag200g.Sprawuje się świetne nie mam zastrzeżeń w jego działaniu,lecz minusem jest stała nieodkręcana antena.Router stoi w w jednym domu i musi przekazać sygnał do drugiego domu tak ok 18 m w linii prostej.Mianowicie w tym drugim budynku mam laptopa i konsolę do gier PS3.W laptopie jest w miarę ok,bo sygnał ma siłę 3 na 5 kresek.Ale w PS3 jest problem bo ustawione jest na końcu domku przy tylnej ścianie i już te kilka metrów dalej sygnał jest słabszy pokazuje ok 30-40 % mocy.Wcześniej sygnał się łączył,ale i tak się zrywał po jakimś czasie.Teraz nie łączy się w ogóle.Postanowiłem coś z tym zrobić zapytałem się na innym forum i doradzono mi Airlive G.Duo.Jednak nie wiem czy to jest dobre rozwianie i czy się opłaca wydać 200 zł chociaż mogę sobie na to pozwolić.Ale chciałbym zapytać czy jest tańszy i może lepszy sposób.Czy taki G.Duo z dwoma radiami nie robił by jakichś opóźnień sieci czy coś ? Może lepiej było by kupić jakiegoś Linksys'a z AP i podłączyć kablem bezpośrednio do konsoli ? Może do tego AP jakąś mocniejszą antenę dokupić i by śmigało.Proszę o subiektywne rady 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Polepszenie sygnału sieci Wi-Fi
G.duo to dobra rada.
Nie. A przynajmniej niezauważalne.TERMINATOR pisze:Czy taki G.Duo z dwoma radiami nie robił by jakichś opóźnień sieci czy coś ?
Też dobre rozwiązanie. Ale G.duo dałoby ci komfort łażenia z lapkiem po całym domu.TERMINATOR pisze:Może lepiej było by kupić jakiegoś Linksys'a z AP i podłączyć kablem bezpośrednio do konsoli ?
"Mocniejsze" anteny to lepiej zostawić w spokoju.TERMINATOR pisze: Może do tego AP jakąś mocniejszą antenę dokupić i by śmigało.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Od siebie również polecam G.DUO sprzęt pierwsza klasa, stawiasz w drugim domu odbierasz nim sygnał i dalej przesyłasz na drugi dom dzięki temu i konsola i inne PC będą miały bezproblemowy dostęp do sieci.
EeePC 904HD + Huawei E169
- HeXoReK
- Stały użytkownik forum
Można w 1 domu zmienić Linksys wag200g na np "WL-5460AP v2" do tego jakaś antena panelowa 10dbi ... Może wystarczy zwykła 5dbi...
-
W G.DUO fabrycznie dodają dwie anteny 2dBi.Rozumiem,że nie ma przeciwwskazań by zamienić je na np 5dBi ?
Ostatnio zmieniony 2011-09-23, 23:26 przez TERMINATOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A co z modemem ADSL?HeXoReK pisze:Można w 1 domu zmienić Linksys wag200g na np "WL-5460AP v2"
Panel do domu? Bez sensu.HeXoReK pisze:do tego jakaś antena panelowa 10dbi ... Może wystarczy zwykła 5dbi...
- HeXoReK
- Stały użytkownik forum
Panel na zewnątrz w kierunku tego 2 budynku , ale to chyba wiadomo... A co do Router-a to można wziąć TD-W8901G (zapomniałem że to neo
) A co do Linksys wag200g to można sprzedać ...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A co z sygnałem w pierwszym budynku?HeXoReK pisze:Panel na zewnątrz w kierunku tego 2 budynku , ale to chyba wiadomo
- HeXoReK
- Stały użytkownik forum
Panel sobie poradzi (Nie zapominaj że odbiorca też ma antenę o jakimś tam zysku)... Wiem bo sam tak mam 
A jak nie, to zostawi sobie tego linksys-a i będzie miał 2 sieci

A jak nie, to zostawi sobie tego linksys-a i będzie miał 2 sieci
-
A więc dziś przyszła paczka z G.DUO.No i muszę powiedzieć,że super sprzęt.10 minut i już miałem wszystko skonfigurowane.W PS3 i laptopie oczywiście moc sygnału 100 % wszystko śmiga elegancko jak trzeba
Myślę,że temat do zamknięcia i dziękuję doradzającym
Pozdrawiam serdecznie