[TP-LINK TL-WR1043ND] Bandwidth Control a prędkość łącza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kot-ek
Użytkownik forum

[TP-LINK TL-WR1043ND] Bandwidth Control a prędkość łącza

Post autor: Kot-ek »

Cześć.

Posiadam model router'a TL-WR1043ND firmy TP-LINK (oryginalne firmware). Korzystam z funkcji Bandwidth Control udostępnionej prze ten router w taki sposób, że:
  • - posiadam Internet od operatora Dialog o parametrach: download: 2 Mb/s oraz upload: 512 kb/s, które to parametry wpisałem w Egress Bandwidth (512) oraz Ingress Bandwidth (2048),
    - więc podzieliłem moje możliwości (parametry sieci) na liczbę większą od ilości podpiętych urządzeń, ale która jest wielokrotnością liczby 2 (lubię potęgi dwójki :P),
    - i wprowadziłem 7 urządzeń (siedem adresów IP bez ograniczeń do konkretnych portów, czy protokołu) o poniższych parametrach: Egress Bandwidth (Min: 64; Max: 0) oraz Ingress Bandwidth (Min: 256; Max: 0).
Żadnego urządzenia nie chcę faworyzować. Chcę po prostu zapewnić każdemu z urządzeń minimum komfortu w przypadku maksymalnego wykorzystania łącza przez większość z nich, ale z drugiej strony maksymalną przepustowość przy pracy tylko jednego urządzenia...

... no i tutaj jest kłopot, bo przy jednym urządzeniu nie jest tak jak myślę. Przykładowe trzy testy: co wyraźnie widać w odniesieniu do testów w wyłączoną funkcją dzielenia łącza:
  • - D: 2.26 Mb/s, U: 0.54 Mb/s,
    - D: 2191 kb/s, U: 562 kb/s,
    - D: 2.07 Mb/s, U: 0.23 Mb/s.
Co ciekawe - zauważyłem, że prędkości wzrastają przy podniesieniu parametrów łącza w usłudze Bandwidth Control... i tak przy podniesieniu o 1/8, czyli do D: 2304 i U: 576 jest odpowiednio:
  • - D: 1.68 Mb/s, U: 0.44 Mb/s,
    - D: 1814 kb/s, U: 498 kb/s,
    - D: 1.55 Mb/s, U: 0.47 Mb/s,
a przy podniesieniu o 2/8, czyli do D: 2560 i U: 640 jest odpowiednio:
  • - D: 2.00 Mb/s, U: 0.50 Mb/s,
    - D: 2141 kb/s, U: 486 kb/s,
    - D: 1.98 Mb/s, U: 0.46 Mb/s,
a więc już nie tak daleko do wartości bez wykorzystywania dzielenia łącza.

Przy tak ustawionych parametrach przeprowadziłem jeszcze test obciążenia (4 urządzenia: TV - VOD, XBOX 360 - relacja video, laptop - test www.speedtest.pl, komp - test www.speedtest.pl), a wyniki są następujące: D: 750 kb/s i U: 348 kb/s dla laptopa oraz D: 379 kb/s i U: 277 kb/s dla kompa.

Więc sądzę, że minimum ustawione przeze mnie zapewnia... dlaczego tylko obcina maksimum? Źle ustawiłem konfigurację? Coś źle zrozumiałem? Ktoś miał podobne doświadczenia? Czekam na podpowiedzi... ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: [TP-LINK TL-WR1043ND] Bandwidth Control a prędkość łącza

Post autor: Jo_gurt »

Tego typu Bandwidth Control zwykle na wstępie bierze pod uwagę ok 90% wpisanej przepustowości. Margines jest potrzebny jako swego rodzaju "zapas" przy niedokładności pomiaru. I jest to normalne, inaczej pojawią się problemy przy programach typu p2p, które na bieżąco zmieniają liczbę połączeń idącą w setkach.

Czemu TP-Link bierze 80%? Nie wiem, ustawienie softu.
Kot-ek
Użytkownik forum

... czyli podniesienie parametrów łącza o 2/8 do D: 2560 i U: 640 nie było dobrym pomysłem? Czy wręcz odwrotnie - skoro (banalny, bo banalny, ale jednak) test obciążenia wykazał, że router sobie radzi z podziałem pasma? :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Póki sobie radzi to może pewnie zostać. Ale obserwować trzeba.
Kot-ek
Użytkownik forum

Ciekawi mnie jeszcze, czy podobną cenę płaci się na alternatywnych firmware przy podziale łącza? Czy usługa ta musi posiadać zapas, żeby efektywnie (a nie tylko efektownie :P) działać?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Kot-ek pisze: czy podobną cenę płaci się na alternatywnych firmware przy podziale łącza?
W Gargoyle zdaje się 10% odpada.
Kot-ek pisze:Czy usługa ta musi posiadać zapas, żeby efektywnie (a nie tylko efektownie :P ) działać?
Zasadniczo tak.
Kot-ek
Użytkownik forum

Dzięki za podzielenie się wiedzą... ciekawiło mnie to, aż postanowiłem napisać na forum publicznym, czy inni użytkownicy też mają podobne perypetie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Poczytaj sobie tutoriale na temat HTB/CBQ i ogólnie kolejkowania w Linuksie - zawsze będzie tam napisane, żeby brać pod uwagę 10% "stratę". A na takim TP-Linku działa dokładnie ten mechanizm.
Kot-ek
Użytkownik forum

Nie muszę wdawać się w szczegóły... zastanawiałem się po prostu, czemu aż tak dużą część pasma pobiera mi ta usługa - Twój przykład z siecią torrent uświadomił mi, że może potrzebuje pokaźny zapas na wypadek otwierania tysięcy nowych połączeń...

W moim przypadku podwyższyłem parametry łącza o 25%, żeby uzyskać stratę nie większą niż kilka procent... poobserwuję i będę dostosowywał cyferki, jak przekłamanie na łączu zakłócać będzie działanie i podział łącza.
sogard
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sogard »

chciałbym odświeżyć temat bo mam problem właśnie z bandwidth control z tp linka. Otóż mam łącze 2Mb/512kb i chcę je rozdzielić na 3 komputery - jeden komputer na 1Mb min a dwa pozostałe na 512max

uruchamiam to, wpisuję wszystkie wartości, daję ENABLE i nic sie nie dzieje. Na komputerze z priorytetem jest jakaś śmieszna prędkość a ten którego nawet na chwile zablokowałem (0kb) ma pełne łącze. Wydaje mi się, że coś źle musiałem wpisać, a że jestem totalnie zielony jeśli chodzi o sprawy zwiazane z łącznością to zwracam się o pomoc :)

przy ustawianiu zakresu łącza od dostawcy jest opcja wyboru ADSL albo Other i nie wiem którą mam zastosować. Internet mam dostarczony drogą radiową jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie.

następnie przy każdej regule muszę podać nr portu dla określonego ip nie mam pojecia co tam wpisac. dalem od 1 do 99 i oczywiscie nie działa :P

do wyboru jest jeszcze protokół TCP albo UDP albo ALL tu tez nie wiem które ale dałem All na wszelki wypadek.
Kot-ek
Użytkownik forum

1) Jakiego TP-LIN'ka... podaj model.
2) Dwa printscreen'y więcej powiedzą, niż Twój cały opis - mimo starań - oczywiście bez urazy. Możesz je przygotować i zademonstrować - printscreen'y Twoich ustawień?
sogard

1) to jest model WR941ND czyli WR1043ND bez gniazda USB

2)

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Skąd ci się tam 4Mbps wzięły?
sogard

o, błąd racja. ale chyba nie jest to źródło problemu?
Kot-ek
Użytkownik forum

Ja posiadam ten z USB :P i od razu po wprowadzeniu widać efekt (testowałem na www.speedtest.pl). Na pewno dobrze przetestowałeś, że to nie działa (nie ogranicza Ci łącza)? Komputer na pewno miał IP jedno z wymienionych na printscreen'ach?

PS: 4Mbps w niczym nie powinno przeszkadzać... może być w tym miejscu 0, wtedy nie ma granicy odcięcia.
sogard

no przy tych ustawieniach ze screena nie działa. Tzn np komputer ktory ma miec max 512kb na speedtescie ma 1,9Mb.

moze chodzi tu o porty albo to ADSL?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zgaduję, nie znam implementacji Bandiwdth Managera w TP-Linku.
sogard

w sensie co zgadujesz bo nie łapię :P
Kot-ek
Użytkownik forum

Ja posiadam linię ADSL (Dialog), więc mam ustawione ADSL... ale zrobiłem dla Ciebie test i zmieniłem na Other - dla mnie bez różnicy... niezależnie od tego ustawienia ogranicza pasmo do wielkości wskazanej przeze mnie. Portów nie wskazywałem, bo nie mam takiej potrzeby - ograniczam cały ruch, a nie wybrany zakres.

Napisz jaki masz numer IP komputera na którym przeprowadzasz test (nie wiem pod którą regułę wpada on)... i wyłącz 2 lub 3 regułę na czas testów: niech możliwe do uzyskania pasmo przez wszystkie urządzenia będzie mniejsze niż zadeklarowana przepustowość.

PS: Podaj jeszcze w której wersji masz ten router (v1, v2, v3, czy v4)?
sogard

zmniejszyłem max wartości dla każdej reguły np z 512 na 500 i zdaje sie ze zaczelo hulać :) wczesniej bylo na styk i moze dlatego wariował
Kot-ek
Użytkownik forum

Wcześniej sumę wartości w minimum U (upload) miałeś ustawione na maksymalną wartość Twojego łącza. Z kolei suma wskazanych maksimum U przekraczało trzykrotnie Twoje parametry. Natomiast suma minimum ustawionych w D (download) była równa 3/4 prędkości łącza, natomiast maksimum znaczenie je przekraczało (dwa i pół razy).

Nic dziwnego, że mógł się pogubić... Ustawienia tych wartości nie powinny być sprzeczne z logiką... dlatego też powiedziałem, żebyś wyłączył którąś z reguł i przetestował.
ODPOWIEDZ