Znalazłem moduł Sierra Wireless MC7710, ale nie wiem gdzie go można kupić.
Czy są na rynku jakieś inne modemy LTE w postaci kart miniPCI? (antenę w laptopie mam)
Nie wiem jak tego szukać - na Allegro po wpisaniu "LTE" jest jeden modem i w dodatku zewnętrzny.
Pozdrawiam,
Kamil
Modem miniPCI do LTE (aero2)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem miniPCI do LTE (aero2)
Będziesz miał duży problem: wygląda na to, że w tej chwili nie ma na rynku żadnego modemu zgodnego z LTE w wersji Aero2. Sama sieć Aero2 nie potrafiła mi wskazać odpowiedniego modelu dostępnego na rynku.
Sam osobiście cały czas śledzę temat (z racji zajmowania się ogólnie LTE i bezpłatnym internetem Aero2 na blogu) i nie udało mi się nawet wyświetlić sieci Aero2 jako dostępnej na żadnym z kilku modeli, jakie miałem w ręku.
Co ciekawe nawet z siecią Cyfrowego Polsatu (a dokładniej Mobyland) jest także problem - standardowe modemy niebrandowane nie chcą wyświetlać sieci, a nawet jak wyświetlą to nie potrafią się zalogować.
Problem - zbyt dużo odmian LTE, pasm i szczegółów implementacyjnych, które nie zostały rozpracowane przez producentów.
Raczej bym na najbliższe 2 lata co najmniej poprzestał na UMTS 900 i modelach Dell 5540 i 5550.
Eksperymenty np. tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=364411
Sam osobiście cały czas śledzę temat (z racji zajmowania się ogólnie LTE i bezpłatnym internetem Aero2 na blogu) i nie udało mi się nawet wyświetlić sieci Aero2 jako dostępnej na żadnym z kilku modeli, jakie miałem w ręku.
Co ciekawe nawet z siecią Cyfrowego Polsatu (a dokładniej Mobyland) jest także problem - standardowe modemy niebrandowane nie chcą wyświetlać sieci, a nawet jak wyświetlą to nie potrafią się zalogować.
Problem - zbyt dużo odmian LTE, pasm i szczegółów implementacyjnych, które nie zostały rozpracowane przez producentów.
Raczej bym na najbliższe 2 lata co najmniej poprzestał na UMTS 900 i modelach Dell 5540 i 5550.
Eksperymenty np. tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=364411
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Modem miniPCI do LTE (aero2)
Teraz rozumiem, czemu niewiele znalazłem. W takim razie zadowolę się przekładaniem kart SIM w smartfonie.
Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil