Co z tym Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
FelekDF
Początkujący użytkownik forum

Co z tym Orange

Post autor: FelekDF »

nie wiem czy to normalne, że gdy o 7:00 mam 17Kb/s a o 12:00 mam 11Kb/s tak przez pare minut i potem spada do 0 za pare minut znowu 11kb/s i tak do 19:00 potem jest troche lepiej bo nie tak często znika transfer ale często spada do 1Kb/s - 2Kb/s i tak cały czas do 2:00 potem jest już normalnie 17Kb/s - 20Kb/s. Mam modem Ed77 czy to przez to czy przez coś innego, a i zasięg mam na max !! pod Edge tylko że za często go nie ma.
Felek
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Co z tym Orange

Post autor: piotr2802 »

W przypadku internetu komórkowego (a szczególnie Orange), takie wachania prędkości są jak najbardziej możliwe, ponieważ priorytet mają rozmowy telefoniczne i w przypadku obciążenia sieci prędkość spada.
Ja jestem w zasięgu HSDPA, a czasem to ten internet tak muli że ledwo się stonki otwierają. :?
Valdi
Użytkownik forum

Post autor: Valdi »

Powiem tak Internet w Orange wersja EDGE jest to bani.
Walczyłem z nimi przez pół roku i udało mi sie wymienić kartę EDGE na UMTS/HDSPA i dopiero teraz działa prawie normalnie :)

Valdi
Awatar użytkownika
massnoise
Początkujący użytkownik forum

Post autor: massnoise »

Valdi pisze:Powiem tak Internet w Orange wersja EDGE jest to bani.
Dla mnie to co piszesz to są jakieś bzdury.Jak wiadomo wszystko się zaczeło od sieci Orange do on pierwsi wprowadzili EDGE,UMTS,HSDPA.I moim zdaniem jest to najlepsza sieć w Polsce :!:
AMD Sempron 2800+ 2.0 GHz 768 RAM 80GB ATI9600XT
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

massnoise pisze:Dla mnie to co piszesz to są jakieś bzdury.Jak wiadomo wszystko się zaczeło od sieci Orange do on pierwsi wprowadzili EDGE,UMTS,HSDPA.I moim zdaniem jest to najlepsza sieć w Plosce :!:
HSDPA pierwsza miała ERA, Orange wprowadził tą technologię kilka dni później :) hehe :)

Co do najlepszości?
EDGE Orange ma bardzo dobry, spore pokrycie kraju i dobrze się to sprawuje.

Co do UMTSu to Plus ma raczej lepszy zasięg. A HSDPA to jeszcze młoda technologia, dajmy trochę więcej czasu operatorom.
Valdi
Użytkownik forum

NewWalk pisze:Co do najlepszości?
EDGE Orange ma bardzo dobry, spore pokrycie kraju i dobrze się to sprawuje.

Co do UMTSu to Plus ma raczej lepszy zasięg. A HSDPA to jeszcze młoda technologia, dajmy trochę więcej czasu operatorom.
Niestety wg mnie jest dokładnie odwrotnie UMTS/HDSPA sprawuje się nieźle natomiast GPRS/EDGE to można sobie wsadzić w buty aby być wyższym (nie chodzi o transfery tylko o częstotliwość zrywania połączenia i bardzo częste awarie ).
Dopiero jak wygrałem batalię z pomarańczą i wymienili mi modem na UMTS/HDSPA to dało się cos zrobić w necie.

Valdi
--
EDIT: Poprawa cytowania (BliSki)
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Pisząc to zdanie o EDGE miałem na myśli procentowe pokrycie populacji zasięgiem tej technologii, a nie to jak ona się sprawuje poszczególnym osobom.

Ja mieszkam w Bielsku i EDGE to mój jedyny internet w laptopie i daje rade :)
Valdi
Użytkownik forum

jeżeli mamy na myśli czy jakoś tam działa to pewnie że masz rację że działa prawie wszędzie.
Natomiast jak działa to inna kwestia.

Valdi
JaJachu
Użytkownik forum

Post autor: JaJachu »

valdi
mozesz napisać jak wywalczyłes inny modem bo szwagierka ma taki problem:
modem się łaczy jakis czas działa i nagle dioda przestaje migać , nie otiwera stron a gosciu z orange widzi ze jest podłaczona, modem był 3 razy na reklamacji , raz go wymienili ale cały jest to samo a na tel. nokia i podczerwieni chodzi bez zrywania tylko prędkość troche mała, i tak w kółko operator zgania na modem a serwis na operatora , ostatnio nawet oddając do serwisu zasugerowała wymiane na innym model modemu ale odpisali że wszystko Ok i chyba cos z siecią,
jak mozna zmusic ich do wymiany modemu ?
orange czy serwis OPTION ?
ona ma chyba OPTION combo edge
Valdi
Użytkownik forum

Problem jest bardzo złożony i nie da sie go załatwić jednym telefonem i pismem.
Nie chcę pisać na forum jak mi się to udało ale odezwij sie do mnie na pw to coś ci podpowiem.

Valdi
ODPOWIEDZ