Najtańszy Modem z HSPA+

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Najtańszy Modem z HSPA+

Post autor: Linuxiarz »

Witam. Chciałbym kupić Nowy modem obojętnie jakiej marki z HSPA+ jak najtaniej na USB 2.0 . Modem nie musi mieć wejścia na antenę zewnętrzną ani innych bajerów. Ma obsługiwać UMTS 900/2100 MHz i Download minimum 7,2 Mb/s i więcej, Upload minimum 2 Mb/s i więcej. Bez Simlocka żeby był. Może coś z Vodafone? Cena jak najmniejsza, góra 150 zł. Pozdrawiam
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Najtańszy Modem z HSPA+

Post autor: Maciek764 »

Wejdź sobie na Allegro. Tam są tanio E1820/SW 307 z naciskiem na ten drugi.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Linuxiarz pisze:Download minimum 7,2 Mb/s i więcej, Upload minimum 2 Mb/s i więcej.
Fajne masz wymagania.. W Play zapomnij o takich parametrach. Nawet w Play Fresh, w którym niby nie obowiązują lejki prędkości, nie ma większych szans na upload większy, niż 1Mb/s.

Co do innych sieci, to jest osiągalne, ale to już zależy bardziej od obciążenia sieci w danym rejonie, niż od samego modemu.

Natomiast technicznie każdy modem HSPA+ spełnia Twoje minimalne wymagania.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Maciek764 pisze:Tam są tanio E1820/SW 307 z naciskiem na ten drugi.
Aż takie tanie, to one nie są. ;)
Yanusz pisze:W Play zapomnij o takich parametrach.
Czyli uważasz że, E173u-2 w zupełności mi wystarczy?

Czytałem twój test, gdzie porównywałeś E173u-2 i E353u-2. Prędkość na E353u-2 miałeś o połowę wyższą niż na E173u-2. To gdy ja mam czasem na 4G Play (jak złapię) 0,5 Mb/s miałbym 1 Mb/s na E353u-2 na tym to polega, czy się mylę?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Linuxiarz pisze: Aż takie tanie, to one nie są. ;)
Na tą chwilę ciężko o tani sprzęt pod HSPA+, na allegro widziałem Huawei E353 za 170zł z przesyłką.
Linuxiarz pisze: To gdy ja mam czasem na 4G Play (jak złapię) 0,5 Mb/s miałbym 1 Mb/s na E353u-2 na tym to polega, czy się mylę?
To, że masz 0,5Mb/s świadczy o tym zapewne, że nodeB jest mocno przeciążony lub też sygnał masz niewystarczający. Ale nikt Ci nie da gwarancji, że po zmianie modemu na HSPA+ będziesz miał dwukrotnie większą prędkość DL, choć trochę większa być powinna, bo modem ten "wyciska" więcej z tego, co się aktualnie da. HSPA+ to także niższe pingi. Sam zdecyduj, czy Ci się opłaca zmieniać modem. Moim zdaniem, problem leży po stronie sieci a nie modemu.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Yanusz pisze:na allegro widziałem Huawei E353 za 170zł z przesyłką
Nie obsługuje on UMTS 900 MHz.
Yanusz pisze:To, że masz 0,5Mb/s świadczy o tym zapewne, że nodeB jest mocno przeciążony lub też sygnał masz niewystarczający.
Miałem i więcej z anteną bo 1-2 Mb/s, na samym poczatku od odpalenia nodeB.
Yanusz pisze:choć trochę większa być powinna, bo modem ten "wyciska" więcej z tego, co się aktualnie da
To jak mój E173u-2 ma 7,2 Mb/s to ile w praktyce mogę na nim max. wyciągnąć Mb/s? Mowa gdy mam pełen zasięg, transfer nie jest limitowany.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

W praktyce nie jestem wróżką ;)
Skoro na początku miałeś 1-2Mb/s, a po jakimś czasie prędkości pospadały i ta tendencja się utrzymuje, to tu żaden modem nic nie pomoże, dopóki operator nie doda nowego nadajnika, lub nie zwiększy przepustowości dotychczasowego.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Linuxiarz pisze:To jak mój E173u-2 ma 7,2 Mb/s to ile w praktyce mogę na nim max. wyciągnąć Mb/s? Mowa gdy mam pełen zasięg, transfer nie jest limitowany
Mój znajomy w Plusie (e173u-2) na maksymalnym zasięgu osiąga 5 Mb/s (stacja HSPA+) u mnie na sierra 307 w tym samym momencie 6,5 Mb/s (poza godzinami szczytu)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jak chcesz wyciągnąć najwięcej ile się da to na pewno nie bierz żadnego Huawei tylko Sierrę. A i tak nikt ci nie da gwarancji że będzie lepiej.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Yanusz pisze:żaden modem nic nie pomoże, dopóki operator nie doda nowego nadajnika, lub nie zwiększy przepustowości dotychczasowego
Dobrze wiedzieć, na czym stoję.
Darek.74 pisze:Mój znajomy w Plusie (e173u-2) na maksymalnym zasięgu osiąga 5 Mb/s (stacja HSPA+)
To gdzie jest resztę 2,2 Mb/s? To wychodzi na to że dla E173u-2 max. to 5,2 Mb/s.
Darek.74 pisze:u mnie na sierra 307 w tym samym momencie 6,5 Mb/s (poza godzinami szczytu)
1,5 Mb/s robi różnicę, jakby nie patrząc.
Maciek764 pisze:Jak chcesz wyciągnąć najwięcej ile się da to na pewno nie bierz żadnego Huawei tylko Sierrę.
No dobrze powiedzmy że, niedługo uzbierałbym te ponad 200 zł. Na Ceneo widziałem Nową Sierre Wireless 307 za 209 zł Gwarancja 2 Lata, rozumiem taniej nie znajdę?
Maciek764 pisze:A i tak nikt ci nie da gwarancji że będzie lepiej.
Zdaję sobie sprawę, aczkolwiek czytałem na forum Aero2, że ten modem świetnie współpracuje z Aero2 i ludzie w Warszawie łapią 4-5 kreski bez anteny i na watcherze szybkie jest logowanie do sieci czy coś takiego.

I jeszcze jedno, jaki typ wejścia antenowego ma SW 307? Dobrze się trzyma w nim konektor nie wypada?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Tak dobrze się trzyma konektor antenowy,tylko pamiętaj nie wolno go co chwile wyciągać bo szl.k trafi,ale jest dużo lepszy od wejść antenowych Huawei.które można wyłamać najszybciej.

ja sam posiadam 3 modemy i SW307 zostawię sobie jako najlepszy modem i nigdy jej nie sprzedam,a do LTE będzie wiadomo co,bo nic innego nei ma na rynku obecnie
ODPOWIEDZ