TP-Link TL-WR841N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LukasRMCF
Początkujący użytkownik forum

TP-Link TL-WR841N

Post autor: LukasRMCF »

Zdecydowałem się na kupno modelu TL-WR 1043ND. Nie mogłem odebrać go osobiście, dlatego poprosiłem kumpla. Na miejscu sprzedawca wcisnął mu bajkę, że ten z opisu ma takie same parametry, tylko mniej bajerów. Faktycznie nie potrzebuję wejścia USB, czy klienta Torrent itp. tylko zastanawia mnie, czy będę mógł wykorzystać na maxa moje łącze? Dodam, że dużo ściągam, dlatego zależy mi na największej wydajności. Opis opisem, a mnie interesuje jak sytuacja wygląda w praktyce. Może ktoś z Was miał do czynienia z tym modelem?
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: TP-Link TL-WR841N

Post autor: moher »

Ktoś pisał niedawno na forum i twierdził, że maksymalny download jaki uzyskał na tl-wr1043nd to ~112Mb. tl-wr841n ma słabszy procesor.

tl-wr1043nd ma 400MHz, a tl-wr841n ma 300MHz.

Edit: poza tym tl-wr841n nie obsługuje gigabit ethernetu, więc i tak teoretycznym limitem jest 100Mb.

Podsumowując: lipa.
LukasRMCF

Mnie interesuje tylko ile wyciągnie po kablu ethernet. Wi-fi będzie tylko pod lapka, a tu na prędkości mi nie zależy.
Zastanawia mnie tylko dlaczego w specyfikacji jest napisane, że router umożliwia transmisje do 300Mbps skoro ethernet 10/100 :niepewny:
moher

To co napisałem dotyczy prędkości po kablu. 100Mb to maksymalna teoretyczna przepustowość interfejsu sieciowego (dla każdego portu) w tym routerze, na jakie prędkości pozwoli procesor - nie wiem.

300Mb to teoretyczny max dla wifi 802.11n w tym modelu.
LukasRMCF

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że wi-fi da większą prędkość od kabla. Poza tym nie ufam radiowej łączności. Skoro 1043ND przy gigabitowym ethernecie daje maksymalnie ~112 Mb, to w takim razie jaki powinienem zakupić, aby móc "wycisnąć go jak cytrynę" ? Film w BluRay ~12 GB ściągam ok 6-8 min z udziałem kont premium (kabel bezpośrednio do gniazda z Kablówki) Hello !;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

LukasRMCF pisze:Zastanawia mnie tylko dlaczego w specyfikacji jest napisane, że router umożliwia transmisje do 300Mbps skoro ethernet 10/100
W notyfikacji "wifi" Ethernet 100 FD ma ponad 200Mb/s
W przypadku prędkość podawana jest w sumie w obie strony jednocześnie i do tego z nadkładem na sterowanie i korektę transmisji. Na Nce 300Mb ciężko 100Mb/s w jedną stronę przekroczyć, trzeba mieć czysty eter i 0 przeszkód.

[ Dodano: 2011-10-05, 23:16 ]
LukasRMCF pisze:Jakoś nie chce mi się wierzyć, że wi-fi da większą prędkość od kabla.
Z internetu nie da się więcej niż 100 bo taki jest port wan.
Z resztą i 1043ND może nie dać rady wydajnościowo po kablu więcej dać - w przypadku każdego routera każdy pakiet musi przejść przez procek...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
LukasRMCF

W takim razie które urządzenie mi to obsłuży? http://speedtest.net/result/1502431824.png
moher

Ciężko powiedzieć, niewiele osób ma dostęp do takiego łącza.

Radę powinien dać jakiś PC na Atomie czy AMD Fusion z Linuksem i odpowiednim NIC.

Co do "małych" routerków to nie wiem, Netgear WNDR3700 v2 wydaje się mieć dosyć mocny procesor, ale czy da on radę nie mam pojęcia.

Edit: Lista przepustowości routerów (WAN -> LAN)

http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r ... wan-to-lan
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

LukasRMCF pisze: W takim razie które urządzenie mi to obsłuży?
Frytka 7390
Nie pomagam na PW.
moher

Frytka 7390 jest słabsza wydajnościowo i dużo droższa od Netgeara WNDR3700 v2, IMHO jeśli nie potrzebujesz DECT i bramki VOIP nie ma co przepłacać

Tutaj test między innymi Frytki 7390 i TP-LINKa tl-wr1043nd (test Netgeara link wcześniej):

http://digitaldreamer.com.au/nbn-ready- ... for-speed/
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Miales ktorekolwiek z tych urzadzen w rece? Zdajesz sobie sprawe ze w tych testach zazwyczaj wygrywa ten producent, ktory kupuje wieksze reklamy?

Wracajac do OP:
Frytka spokojnie wyrabia przy tych szybkoscia - sprawdzone empirycznie.
WNDR3700 nie mialem w rece - nie jestem w stanie sie na jego temat wypowiedziec.

Zawsze pozostaje opcja kupna przez internet i odeslanie w wypadku gdy sprzet nie spelnia oczekiwan.
Nie pomagam na PW.
moher

Wszędzie teorie spiskowe...

Przepustowość tego Netgeara jest potwierdzana przez użytkowników w wielu niezależnych miejscach i uważam, że jest bardzo prawdopodobna. Wystarczy użyć google.

Poza tym Twoje słowa są tak samo wiarygodne jak wypowiedzi użytkowników innych serwisów, na miejscu autora nie ryzykowałbym ponad 900zł na frytke, tym bardziej, że są inne dużo tańsze routery, które poradzą sobie z taką przepustowością.
ODPOWIEDZ