Już pisałem posty ale nie w tym temacie co trzeba bo o innym routerze więc zakładam nowy i przepraszam za utrudnienia administrację oraz moderatorów. Oto moje posty i odpowiedzi na nie.
"Witam,
Mam problem z moim routerem.
Router jest podłączony do komputera i wszystko działa bardzo dobrze.
Od niedawna mam laptopa i próbuję się podłączyć poprzez wifi i nie za się.
Żąda hasła do kluczu zabezpieczeń ale żadne nie pasuje. Ani to z grupy domowej (pod adresem Panel sterowania\Sieć i Internet\Grupa domowa\Wyświetl i wydrukuj hasło grupy domowej) ani to od operatora sieci. Jakie to musi być hasło i skąd je wyciągnąć?
Wchodzę w adres http://192.168.1.1/ ale jakoś nie mogę tego znaleźć. Proszę o pomoc. "
Użytkownik key odpowiedział: Haslo ustalasz sam w konfiguracjach sieci WiFi routera.
Kolejny mój post: "A mógłbyś mnie jakoś poprowadzić gdzie dokładniej to hasło się zmienia?
I czy da radę to zrobić skoro nie znam go?
I czy aby <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> można przez ten router ciągnąć internet przez wifi?"
Użytkownik key odpowiedział:
Cytat:
A mógłbyś mnie jakoś poprowadzić gdzie dokładniej to hasło się zmienia?
Nie moge, bo bym musial sciagnac instrukcje obslugi i »»znaleźć«« jak dojsc do tego punktu w menu. Poszukaj kolo ustawien sposobu szyfrowania (WEP/WPA).
Scorpio napisał/a:
I czy da radę to zrobić skoro nie znam go?
Wpiszesz nowe i bedzie dobrze.
---------------------------------------------------------
Na tym się skończyło. I doszedłem do tego gdzie mam opcję Wireless/Wireless Security i w WPA-PSK/WPA2-PSK jest hasło do psk ale ono nie działa dalej czyli laptop nie może się połączyć poprzez wifi dzięki temu hasłu.
Stwierdzenia jakie wyciągnełem: Ani hasło do grupy roboczej, ani operatora, ani to z konfiguracji opcji bezpieczeństwa nie działa aby połączyć laptop do routera przez wifi.
Dla upewnienia czy laptop działa podłączyłem kablem do gniazdka laptopa i wszystko śmiga ładnie.
Więc rodzą się pytania:
Czy do routera tl-wr740n można się łączyć poprzez wifi? (poprzednio miałem 2 pc ale one miały zamontowaną specjalną kartę (podzespół ten był dokupiony) z antenką aby łączyć się z routerem)
Gdzie jeszcze znajdę hasło? Czy jeszcze jakieś są?
Tp-link tl-wr740n
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Tp-link tl-wr740n
Dokladnie o to haslo chodzi. Zmien je na inne. Zwroc uwage na pisownie (male/duze litery).Scorpio pisze:jest hasło do psk ale ono nie działa dalej czyli laptop nie może się połączyć poprzez wifi dzięki temu hasłu.
Na laptopie masz aktualny system operacyjny?
Mozesz jeszcze sprobowac na chwile wylaczyc haslo i zobaczyc czy laptop sie polaczy.
Nie pomagam na PW.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Tp-link tl-wr740n
Ustawiałeś wcześniej hasło na WIFI? jeżeli nie to może też chodzić o podanie PINu spod routera jako hasła.
Ewentualnie sprawdź:
192.168.1.1 admin admin, zakładka po lewej Wireless następnie Wireless security i zobacz co jest zaznaczone, jeżeli jest Disable Security to znaczy że hasła niema jeżeli coś innego powinieneś zobaczyć hasło.
Ewentualnie sprawdź:
192.168.1.1 admin admin, zakładka po lewej Wireless następnie Wireless security i zobacz co jest zaznaczone, jeżeli jest Disable Security to znaczy że hasła niema jeżeli coś innego powinieneś zobaczyć hasło.
EeePC 904HD + Huawei E169