Tp-link tl-wr740n

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Scorpio
Początkujący użytkownik forum

Tp-link tl-wr740n

Post autor: Scorpio »

Już pisałem posty ale nie w tym temacie co trzeba bo o innym routerze więc zakładam nowy i przepraszam za utrudnienia administrację oraz moderatorów. Oto moje posty i odpowiedzi na nie.
"Witam,
Mam problem z moim routerem.
Router jest podłączony do komputera i wszystko działa bardzo dobrze.
Od niedawna mam laptopa i próbuję się podłączyć poprzez wifi i nie za się.
Żąda hasła do kluczu zabezpieczeń ale żadne nie pasuje. Ani to z grupy domowej (pod adresem Panel sterowania\Sieć i Internet\Grupa domowa\Wyświetl i wydrukuj hasło grupy domowej) ani to od operatora sieci. Jakie to musi być hasło i skąd je wyciągnąć?
Wchodzę w adres http://192.168.1.1/ ale jakoś nie mogę tego znaleźć. Proszę o pomoc. "

Użytkownik key odpowiedział: Haslo ustalasz sam w konfiguracjach sieci WiFi routera.

Kolejny mój post: "A mógłbyś mnie jakoś poprowadzić gdzie dokładniej to hasło się zmienia?
I czy da radę to zrobić skoro nie znam go?
I czy aby <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> można przez ten router ciągnąć internet przez wifi?"

Użytkownik key odpowiedział:
Cytat:
A mógłbyś mnie jakoś poprowadzić gdzie dokładniej to hasło się zmienia?

Nie moge, bo bym musial sciagnac instrukcje obslugi i »»znaleźć«« jak dojsc do tego punktu w menu. Poszukaj kolo ustawien sposobu szyfrowania (WEP/WPA).

Scorpio napisał/a:
I czy da radę to zrobić skoro nie znam go?

Wpiszesz nowe i bedzie dobrze.
---------------------------------------------------------
Na tym się skończyło. I doszedłem do tego gdzie mam opcję Wireless/Wireless Security i w WPA-PSK/WPA2-PSK jest hasło do psk ale ono nie działa dalej czyli laptop nie może się połączyć poprzez wifi dzięki temu hasłu.

Stwierdzenia jakie wyciągnełem: Ani hasło do grupy roboczej, ani operatora, ani to z konfiguracji opcji bezpieczeństwa nie działa aby połączyć laptop do routera przez wifi.
Dla upewnienia czy laptop działa podłączyłem kablem do gniazdka laptopa i wszystko śmiga ładnie.

Więc rodzą się pytania:
Czy do routera tl-wr740n można się łączyć poprzez wifi? (poprzednio miałem 2 pc ale one miały zamontowaną specjalną kartę (podzespół ten był dokupiony) z antenką aby łączyć się z routerem)
Gdzie jeszcze znajdę hasło? Czy jeszcze jakieś są?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Tp-link tl-wr740n

Post autor: key »

Scorpio pisze:jest hasło do psk ale ono nie działa dalej czyli laptop nie może się połączyć poprzez wifi dzięki temu hasłu.
Dokladnie o to haslo chodzi. Zmien je na inne. Zwroc uwage na pisownie (male/duze litery).

Na laptopie masz aktualny system operacyjny?

Mozesz jeszcze sprobowac na chwile wylaczyc haslo i zobaczyc czy laptop sie polaczy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Tp-link tl-wr740n

Post autor: Cz3ski »

Ustawiałeś wcześniej hasło na WIFI? jeżeli nie to może też chodzić o podanie PINu spod routera jako hasła.

Ewentualnie sprawdź:
192.168.1.1 admin admin, zakładka po lewej Wireless następnie Wireless security i zobacz co jest zaznaczone, jeżeli jest Disable Security to znaczy że hasła niema jeżeli coś innego powinieneś zobaczyć hasło.
EeePC 904HD + Huawei E169
ODPOWIEDZ