Play - jak uzyskać wyższe prędkości w mojej lokalizacji
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play - jak uzyskać wyższe prędkości w mojej lokalizacji
W zeszłym tygodniu przeprowadziłem się do nowego domu. Z internetem tutaj krucho więc zdecydowałem się na GSM. W mojej lokalizacji najlepszy zasięg mają Play i Plus. Aktualnie wykupiłem starter Play Online, doładowałem i uruchomiłem usługę wyższej prędkości do 4Mbit/s. Mam modem ZTE 3565-Z podłączony do routera z OpenWRT.
Mieszkam w tej lokalizacji: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.08031 ... 46798/z/18
Zasięg niestety nie jest najlepszy. Łączę się w technologi HSDPA i w zależności od lokalizacji w jakiej leży modem uzyskuję sygnał w przedziale 12-25% (-97db - -103db) - wartości odczytuję z dodatku 3ginfo na OpenWRT. Modem najczęściej łączy mi się z BTS'em BIA3311 w Łapach, oddalonym o jakieś 20km na zachód o mojego domu, czasem jak jeszcze wszystko konfigurowałem zdarzało się, że łączył się z jakimiś innymi BTSami. Prędkości jakie uzyskuję to z reguły 40-70kB/s, od czasu do czasu jest 130-160kB/s ale rzadko (prędkości sprawdzam programem NetMonitor).
Teraz pytanie, czy da się coś zrobić aby uzyskać silniejszy sygnał i prędkości ponad 250-350kB/s czyli te 2-3Mbit/s. Czy przypadkiem nie jest tak, że powinieniem łączyć się w pierwszej kolejność z BTSami zlokalizowanymi w znacznie bliżeszj odległości niż ten w Łapach?
Mieszkam w tej lokalizacji: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.08031 ... 46798/z/18
Zasięg niestety nie jest najlepszy. Łączę się w technologi HSDPA i w zależności od lokalizacji w jakiej leży modem uzyskuję sygnał w przedziale 12-25% (-97db - -103db) - wartości odczytuję z dodatku 3ginfo na OpenWRT. Modem najczęściej łączy mi się z BTS'em BIA3311 w Łapach, oddalonym o jakieś 20km na zachód o mojego domu, czasem jak jeszcze wszystko konfigurowałem zdarzało się, że łączył się z jakimiś innymi BTSami. Prędkości jakie uzyskuję to z reguły 40-70kB/s, od czasu do czasu jest 130-160kB/s ale rzadko (prędkości sprawdzam programem NetMonitor).
Teraz pytanie, czy da się coś zrobić aby uzyskać silniejszy sygnał i prędkości ponad 250-350kB/s czyli te 2-3Mbit/s. Czy przypadkiem nie jest tak, że powinieniem łączyć się w pierwszej kolejność z BTSami zlokalizowanymi w znacznie bliżeszj odległości niż ten w Łapach?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Play - jak uzyskać wyższe prędkości w mojej lokalizacji
Tak jest zazwyczaj, ale nie zawsze. Sieć wybiera dla Twojego modemu nadajnik o aktualnie najlepszych parametrach (siła,obciążenie itd).grabtom pisze:Czy przypadkiem nie jest tak, że powinieniem łączyć się w pierwszej kolejność z BTSami zlokalizowanymi w znacznie bliżeszj odległości niż ten w Łapach?
Z tego, co kojarzę (mogę się mylić) Twój modem nie posiada złącza anteny zewnętrznej, więc trudno będzie cokolwiek zrobić.
Spróbuj przetestować simdatę iPlusa i porównać wyniki z siecią Play.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
Dzisiaj postaram się kupić starter iPlusa i wypróbować jak to będzie. W razie gdyby nie było poprawy rozważam zakup nowego modemu i anteny. Jako modem Huawei E173 i do tego jaką antenę, kierunkową czy dookulną? Jeżeli kierunkową to najlepiej w którą stronę się kierować, Białystok czy Łapy?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Spokojnie, najpierw przetestuj iPlusa, bo może będzie dobrze pracował i obędzie się bez nowego modemu i anteny
iPlus wprawdzie oferuje mniej GB w przeliczeniu na złotówki niż Play, ale za to prędkości iPlusa są zazwyczaj dużo wyższe.

-
Wczoraj wieczorkiem wypróbowałem Plusa. Nietety porażka nie łapałem nic więcej niż EDGE. Jeszcze jutro będę miał możliwość sprawdzenia T-mobile, jak będę znał wyniki to dam znać i w razie potrzeby poproszę o radę.
Update 09.10.2011
Brat przyniósł mi popołudniu modem Huawei E173 z kartą T-mobile. Po podłączneiu do roytera okazało się że zasięg nie lepszy niż w Play (16-19%) ale transfery oscylowały w okolicach 2,5-3Mbit/s. Przełożyłem swoją kartę Play'a do tego modemu i okazało się, że i tutaj wyciągam te 3Mbit/s a czasem nawet i więcej. Generalnie transfery oscyluje w granicach 2-2,5Mbit/s co już mnie w zasadzie zadowala. Okazuje się, że to mój leciwy modem jest wąskim gardłem, w związku z tym wymienię go na tego Huewei E173.
I teraz pytanie: Czy opłaca się jeszcze doinwestować w jakąś antenkę dookulną (ten bacik jak to zwykeś nazywać)? Czy jest szansa że ustabilizuje mi to transfer na poziomie tych 3Mbit/s? Anteny kierunkowej chciałbym uniknąć z uwagi na trochę kłopotliwy montaż
Update 09.10.2011
Brat przyniósł mi popołudniu modem Huawei E173 z kartą T-mobile. Po podłączneiu do roytera okazało się że zasięg nie lepszy niż w Play (16-19%) ale transfery oscylowały w okolicach 2,5-3Mbit/s. Przełożyłem swoją kartę Play'a do tego modemu i okazało się, że i tutaj wyciągam te 3Mbit/s a czasem nawet i więcej. Generalnie transfery oscyluje w granicach 2-2,5Mbit/s co już mnie w zasadzie zadowala. Okazuje się, że to mój leciwy modem jest wąskim gardłem, w związku z tym wymienię go na tego Huewei E173.
I teraz pytanie: Czy opłaca się jeszcze doinwestować w jakąś antenkę dookulną (ten bacik jak to zwykeś nazywać)? Czy jest szansa że ustabilizuje mi to transfer na poziomie tych 3Mbit/s? Anteny kierunkowej chciałbym uniknąć z uwagi na trochę kłopotliwy montaż
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Te prędkości to mierzone w domu, czy na zewnątrz? Jeśli w domu masz zasięg, to rzeczywiście taka antenka wystawiona gdzieś na zewnątrz powinna ustabilizować sygnał.
Aczkolwiek nikt Ci nie zagwarantuje stabilnych prędkości na poziomie 2,5-3Mb/s, bo to jest internet mobilny. Nawet, jakbyś miał 100% zasięgu, to i tak prędkość będzie uwarunkowana głównie obciążeniem sieci.
Aczkolwiek nikt Ci nie zagwarantuje stabilnych prędkości na poziomie 2,5-3Mb/s, bo to jest internet mobilny. Nawet, jakbyś miał 100% zasięgu, to i tak prędkość będzie uwarunkowana głównie obciążeniem sieci.
-
Te prędkości to mierzone w domu. Modem wisi sobie w pomieszczeniu na poddaszu jakieś 2,5m od ściany zewnętrznej budynku i 1,5m od dachu. Postaram się niebawem załatwić jakąś antenkę i zobaczę jakie będą rezultaty. Aktualnie necik chodzi trochę wolniej niż wczoraj, ale i tak z tym Huawei jest o niebo lepiej niż na ZTE.