Witam.
Mam pewien problem z routerem u znajomego. Ma on internet przez antenę 5GHZ, z której kabel wchodzi do adaptera POE (RJ45) i wychodzi z niego kolejnym kablem, także RJ45. Problem polega na tym, że gdy wpinam kabel z adaptera do komputera - internet działa bez problemu. A przy wpięciu do routera pobiera tylko adres z DHCP i internetu nie ma, ani przez wifi, ani po kablu z żadnego z wyjść, nawet na samym routerze nie ma internetu (pingi z poziomu panelu www też nie idą).
Klasa adresowa dostawana "z anteny" to 192.168.0.x/24
A przyznawana na LAN dla komputerów to 192.168.5.x/24 (próbowałem też innych np. 192.168.100.x, albo 10.0.0.x - też nie działają)
Więc nie ma opcji jeżeli chodzi o "gryzienie" się adresacji.
Z góry piszę - jeżeli wepnę kabel od anteny bezpośrednio do routera (z pominięciem adaptera) - nie wykrywa nawet kabla, mam komunikat "WAN Cable Unplugged"
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Problem z Routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z Routerem
Na jego najbliższą bramę też?drajvver pisze:nawet na samym routerze nie ma internetu (pingi z poziomu panelu www też nie idą).
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak, na bramę też nie idą, na samym początku połączenia (kliknięcie Release/Renew) jest internet na długość 4-5 pingów, potem znika całkowicie.
edit:
TTL nie jest limitowane, po podpięciu do PCta wynosi 40.
edit:
TTL nie jest limitowane, po podpięciu do PCta wynosi 40.
- wojteks
- *** Administrator ***
Po IP czy po nazwie te pingi robisz?drajvver pisze:jest internet na długość 4-5 pingów
Czy inny komputer podłączony do kabla działa prawidłowo?
Nie pomagam na PW!