Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
Tak, wiem - jako firma mam umowy dystrybucyjne z ABCdata i Action, a więc mam dostęp do ich hurtowni i cenników wewnętrznych - detalu oni nie prowadzą, to nic nowego. Niestety nie bawią się w użyczanie sprzętu do testów więc nie ma wyjścia, ktoś to musi kupić i sprawdzić.
-
- Stały użytkownik forum
Ja go kupie albo tego Duvado sciagam z anglii
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
anteklukasz, dowiadywałeś się coś więcej na temat dostępności tych routerków?? Ja przyznaje jest ostatnio w plecy z aktualnością dostępności routerków do E398. Może wiesz coś więcej?? I jak wygląda proces ściągania tego DUVADO 4g z Anglii? Jakie koszty?
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Kolego Tom 3k
Jezeli chodzi o router 3gII to 1 polowa pazdziernika bedzie dostępny w polsce natoiast Duvado na ebayu sa koszt routera to ok 300-400 zł
takze wiec <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> asakra cenowa
Jezeli chodzi o router 3gII to 1 polowa pazdziernika bedzie dostępny w polsce natoiast Duvado na ebayu sa koszt routera to ok 300-400 zł
takze wiec <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> asakra cenowa
Cezary, obejrzałem i wykonałem instalację E398 w WNDR3700, ale.... to się nie nadaje do przygotowania instrukcji instalacji dla normalnego człowieka. Brakuje jednej rzeczy: czy da się przez interfejs Gargoyle ustawić gdzieś usb_modeswitch bez użycia telnet/ssh? To w zasadzie jedyna rzecz, która powstrzymuje mnie przed publikacją instrukcji.
(jakubd vel jdtech)
(jakubd vel jdtech)
-
- Początkujący użytkownik forum
witam,
kupiłem na allegro dovado tiny, ale modem e398 nie widzi go zupełnie, nie mowiąc o dalszych pytaniach konfirgatora typu miejsce dostepu apn itp na które też nie znam odpowiedzi,
czy ktos widzial juz taki routerek?
pozdr
kupiłem na allegro dovado tiny, ale modem e398 nie widzi go zupełnie, nie mowiąc o dalszych pytaniach konfirgatora typu miejsce dostepu apn itp na które też nie znam odpowiedzi,
czy ktos widzial juz taki routerek?
pozdr
-
- Stały użytkownik forum
Własnie kolego Riner zastanawia sie nad jego zakupem poki co nie moglem <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> zadnego opisu wiem ze <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> e398 dziala na tym routerku
-
po aktualizacji softu TINY widzi już e398 ale nadal nie moze się połaczyć z siecią
niestety ale próbuję dalej,
pozdrawiam
niestety ale próbuję dalej,
pozdrawiam
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
No i jak Bujnęło się coś w temacie routerków?
Pilnuję allegro ale na razie nie ma air3gII - może są już gdzieś dostępne w Polsce?
Pilnuję allegro ale na razie nie ma air3gII - może są już gdzieś dostępne w Polsce?
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
Tak, ruszyło się - w Action są po około 160 PLN brutto routery OVISLINK AIR3G II. Niestety kupno jednego urządzenia odpada, bo dodatkowe koszty manipulacyjne są zbyt duże, a nie mam w tej chwili żadnych innych zamówień.
Cenowo nie wygląda to więc źle. Pytanie, jak z wydajnością.
Cenowo nie wygląda to więc źle. Pytanie, jak z wydajnością.
-
- Stały użytkownik forum
Nie mogę znaleźć w AB, jest tylko Air3G oraz Travel3GII nie ma niestety Air3GII który to obsługuje 4G.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Witam! AIR3GII jest dostępny!!
W jednym ze sklepów internetowych - nie wiem czy mogę podać stronę?
Zamówiłem go - na jutro będę miał i oczywiście robię testy i udostępniam Wam forumowiczom.
Jeśli ktoś chce info gdzie co i jak się zgłosić piszcie na priva podam numer telefonu do sklepu internetowego, do faceta który również realizuje zamówienia telefoniczne!
Tak, że czekam z niecierpliwością na routerek, a jeśli ktoś chce info gdzie go kupić pisać na priv.
Pozdro
W jednym ze sklepów internetowych - nie wiem czy mogę podać stronę?
Zamówiłem go - na jutro będę miał i oczywiście robię testy i udostępniam Wam forumowiczom.
Jeśli ktoś chce info gdzie co i jak się zgłosić piszcie na priva podam numer telefonu do sklepu internetowego, do faceta który również realizuje zamówienia telefoniczne!
Tak, że czekam z niecierpliwością na routerek, a jeśli ktoś chce info gdzie go kupić pisać na priv.
Pozdro
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Możesz, byle szybko.Tom3k pisze:czy mogę podać stronę?

- Tom3k
- Stały użytkownik forum
www.solo24.pl
nie mają go jeszcze w sprzedaży "na stronie" ale mają już go na stanie
Dzwonić i prosić o sprzedaż a nie odmówią
nie mają go jeszcze w sprzedaży "na stronie" ale mają już go na stanie

Dzwonić i prosić o sprzedaż a nie odmówią

Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- joujoujou
Dzięki. 
Ile kosztował? Ile wysyłka?

Ile kosztował? Ile wysyłka?
- jakubd
Faktycznie ktoś kupił jedną sztukę ze stanu magazynowego Action 

- Tom3k
- Stały użytkownik forum
To właśnie ja 
Jeśli nie chcecie ryzykować poczekajcie jak do mnie dotrze - obiecuję zrobić w miarę dokładny test. Na samym modemie wpiętym w USB lapka mam wyniki które są podane w moim podpisie, tak więc jeśli routerowi uda się puścić takie transfery po wifi do będę przeszczęśliwy.
Czekajcie, czekajcie, a ja wszystko opiszę
W zakupach przez internet jest jedna dogodność o której nie każdy wie:
Wg Ustawy kupujący ma prawo zwrócenie sprzętu w ciągu 10dni od daty dostarczenia do niego bez podania przyczyny pod kilkoma warunkami - przede wszystkim Sprzęt jak i opakowanie nie może nosić śladu użytkowania itd. Jeśli router nie spełni moim oczekiwań zastanowię się nad oddaniem go tam gdzie kupiłem, chociaż myślę, że będzie

Jeśli nie chcecie ryzykować poczekajcie jak do mnie dotrze - obiecuję zrobić w miarę dokładny test. Na samym modemie wpiętym w USB lapka mam wyniki które są podane w moim podpisie, tak więc jeśli routerowi uda się puścić takie transfery po wifi do będę przeszczęśliwy.

Czekajcie, czekajcie, a ja wszystko opiszę

W zakupach przez internet jest jedna dogodność o której nie każdy wie:
Wg Ustawy kupujący ma prawo zwrócenie sprzętu w ciągu 10dni od daty dostarczenia do niego bez podania przyczyny pod kilkoma warunkami - przede wszystkim Sprzęt jak i opakowanie nie może nosić śladu użytkowania itd. Jeśli router nie spełni moim oczekiwań zastanowię się nad oddaniem go tam gdzie kupiłem, chociaż myślę, że będzie

Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
IMHO nie ma szans na tym sprzęcie na taki transfer (~75Mb) po Wi-Fi, tyle to przewali Ci frytka 7390 albo Netgear WNDR3700 v2, albo Linksys E4200 i inne tej klasy routery.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
No nic - niech będzie to 30-35 mbps to już będzie lepiej niż łazić z modemem wpiętym w USB co bardzo mnie irytuje. A powiedzcie mi Szanowni Forumowicze - ten slot karty pamięci w E398 może działać jako serwer sieciowy??? Nie bardzo mam o tym pojęcie ale jak dostanę informację, że tak to poczytam jak to zrobić
[ Dodano: 2011-10-08, 03:52 ]
Mam tego AIR3GII i za chorobę nie mogę ustawić, żeby router widział wpięty modem.
Kolego RAMZES28 napisz jak masz ustawione w Zaawansowane > Konfiguracja sieci ???

[ Dodano: 2011-10-08, 03:52 ]
Mam tego AIR3GII i za chorobę nie mogę ustawić, żeby router widział wpięty modem.
Kolego RAMZES28 napisz jak masz ustawione w Zaawansowane > Konfiguracja sieci ???
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
Zacznij od aktualizacji firmware - e398 to dość nowy model, być może w wersji dostarczonej nie ma jeszcze jego obsługi.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
nic z tego... aktualizacja niedostępna....
i nie działa..... jest sieć... laptop się z nią łączy... ale nie ma wyjścia na internet...
Czyli brak połączenia router - modem..........
Podpowiedzcie coś.....
i nie działa..... jest sieć... laptop się z nią łączy... ale nie ma wyjścia na internet...
Czyli brak połączenia router - modem..........
Podpowiedzcie coś.....
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
Ale ustawiłeś jako WWAN sieć typu 3G WWAN, podałeś APN itd.?
Ja przy okazji znalazłem routery, które na pewno pociągną LTE z sensowną wydajnością: to sprzęt DOVADO. Prezentacja: http://www.youtube.com/watch?v=VDnY8swZPn8 - tylko te ceny... ten LITE kosztuje ponad 400.
Ja przy okazji znalazłem routery, które na pewno pociągną LTE z sensowną wydajnością: to sprzęt DOVADO. Prezentacja: http://www.youtube.com/watch?v=VDnY8swZPn8 - tylko te ceny... ten LITE kosztuje ponad 400.
-
- Stały użytkownik forum
Kolego Jakbud o DoVADO piszemy na poczatku postu są te routery dosytepne na Allegro
ale cena mega
mam pytanie dowszytskich ktore routery obsluguja E398 LTE?
ale cena mega
mam pytanie dowszytskich ktore routery obsluguja E398 LTE?
- joujoujou
Zresetuj ruter do ustawień fabrycznych zgodnie z instrukcją obsługi.Tom3k pisze:Podpowiedzcie coś
Po czym (znowu - zgodnie z instrukcją, strona 5) podłącz.
1. Modem do rutera.
2. LAN (RJ-45) z rutera do kompa.
3. DOPIERO TERAZ zasilanie do rutera.
Być może, chociaż wątpię. Lista kompatybilnych modemów z maja 2011 zawiera E398.jakubd pisze:być może w wersji dostarczonej nie ma jeszcze jego obsługi.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Podaje Wam ustawienia routera:

karta sim ma wyłączony PIN (1234)ale mimo wszystko podałem w ustawieniach w razie jakby router potrzebował. Z resztą próbowałem bez podawania pinu też nie działa. z włączonym PINem tez nie łączy
Jakieś pomysły??

karta sim ma wyłączony PIN (1234)ale mimo wszystko podałem w ustawieniach w razie jakby router potrzebował. Z resztą próbowałem bez podawania pinu też nie działa. z włączonym PINem tez nie łączy
Jakieś pomysły??
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Dla Polsatowskiego LTE apn to internet.cp - przynajmniej u mnie w programie od CP taki widniej podczas połączenia z LTE
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
raskus Twój APN też nie pomaga.
Kurcze straszny problem jest z tą konfiguracją....
Kurcze straszny problem jest z tą konfiguracją....
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
To nie jest rozwiązanie, bo na razie nie wiem w czym problem, a tylko uwagi:
1. Jak wyłączyłeś PIN, to go nie podawaj.
2. APNy multi.internet i internet.cp działają bez problemów. Ja mam wszędzie podany ten pierwszy.
3. Poszukaj informacji w logach i o logach, jak wygląda prawidłowe wykrycie i inicjalizacja modemu w tym routerze, żeby mieć pewność, że router widzi tę konkretną odmianę modemu.
4. Skopiuj log z VID i PID i prześlij do supportu Ovislinka - może polsatowska odmiana ma inne oznaczenia?
PS: uwielbiam te tłumaczenia: Manual->Podręcznik
1. Jak wyłączyłeś PIN, to go nie podawaj.
2. APNy multi.internet i internet.cp działają bez problemów. Ja mam wszędzie podany ten pierwszy.
3. Poszukaj informacji w logach i o logach, jak wygląda prawidłowe wykrycie i inicjalizacja modemu w tym routerze, żeby mieć pewność, że router widzi tę konkretną odmianę modemu.
4. Skopiuj log z VID i PID i prześlij do supportu Ovislinka - może polsatowska odmiana ma inne oznaczenia?
PS: uwielbiam te tłumaczenia: Manual->Podręcznik

- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Ostatnio zmieniony 2011-10-09, 11:53 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- jakubd
Nie, jeżeli coś będę kupował to takiego, co na pewno obsłuży E398 z pełną szybkością (np. Dovado).
Co do logu - musisz poszukać przykładowego z poprawnie działającego sprzętu, żeby móc porównać. Propozycja - wyłącz automatyczne nawiązywanie połączenia tak, aby mieć pod palcem guzik "połącz". Naciśnij go i zobacz, co się pojawiło w logu.
Co do logu - musisz poszukać przykładowego z poprawnie działającego sprzętu, żeby móc porównać. Propozycja - wyłącz automatyczne nawiązywanie połączenia tak, aby mieć pod palcem guzik "połącz". Naciśnij go i zobacz, co się pojawiło w logu.