iPlus-Mała uwaga

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

iPlus-Mała uwaga

Post autor: Artur_prezes »

Mam takie pytanie, przeglądając to forum mi się nasunęło: W jednym z tematów przeczytałem, że kiedy wykorzysta się miesięczny limit, to iPlus dopiero spowolni łącze po ponownym restarcie połączenia sieciowego, więc załóżmy, że 2 dni przed końcem limitu iPlus przysyła mi smsa o spowolnieniu łącza a ja po prostu zostawiam włączonego lapka na te 2 dni, to prędkość nie spadnie?Czy błędnie myślę? A jeśli dobrze główkuję, to czy mogę mieć jakieś problemy ze strony iPlusa, za jakby zwiększenie limitu na więcej niż 1GB, za to że przez 2 dni korzystałem dalej z pełnej przepustowości łącza?? Próbował ktoś takie coś zrobić ze swoim łączem?
CLEARW'RE
Broadband
kisiel291
Stały użytkownik forum

Re: iPlus-Mała uwaga

Post autor: kisiel291 »

jak mnie skleroza nie myli ktoś sie tym chwalił na forum ... masz zagwarantowany stały dostęp do internetu... to jak myślisz???
E160 Play
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Normalna odpowiedź widze jest dal niektórych trudna. Pytam normalnie to oczekuje normalnej odpowiedzi, ale dzięki nawet za tą. Więc normalnie moge korzystać wtedy z pełnej przepustowości łącza, czy iPlus może mi obniżyc transfer w inny sposób?
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Dopóki się nie rozłączysz to ciągniesz ile się da.Z chwilą zerwania połączenia nałożą ci limit.Nie obawiaj się jakichś problemów niby z jakiej przyczyny.Czy jak przekroczysz limit to plus cię informuję że go przekroczyłeś?Przecież jak go przekroczysz to tak masz zapewniony dostęp do neta tyle że w wolniejszym wydaniu.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

I to jes konkretna odpowiedź po której zaraz wiem co i jak. Wielkie dzięki. :P
CLEARW'RE
Broadband
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

napisałem to samo :P trudno jest tylko utrzymać łącze przez kilka dni... no al e to może tylko mój problem ;)
E160 Play
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Przez 2-3 dni to nie jest wielki problem, na dłuższa metę to byłaby masakra przyznam.Dzięki za odpowiedzi.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

ja to sie jeszcze zastanawialem co bedzie jak polaczymy sie np. ostatniego dnia jednego miesiaca, sciagniemy duzo danych, a rozlaczymy sie juz w nowym miesiacu? Od razu nam limit i predkosc uwali?:)
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Dobre pytanie, wydaje mi się, że raczej tylko prędkość zostanie taka jak była i iPlus nie obetnie łącza,albo druga możliwość, że komputer odpowiedzialny za blokowanie nie będzie wiedział co zrobić i podetnie man łącze już od początku miesiąca :D.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

NIESTETY ale muszę zmartwić szanowne grono bo to nie działa. Limit zostaje nałożony bez rozłączania połączenia, kiedyś to chyba działało, że jeśli się nie rozłączało to można było ciągnąć na full, ale teraz już NIE.
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
Artur_prezes

To chyba ja ciebie muszę zmartwić, bo 2 dni temu dostałem smsa z iPlusa, że prędkość zostanie obniżona, potem, że prędkość obniżono i dalej mam włączone połączenie od tamtego czasu i mam UMTS-a w normalnej szybkości. Przez to właśnie rozwinąłem ten temat by byłem ciekawy jak to działa. no chyba, że mi sie połączenie zawiesiło, ale to jest mi akurat na rękę :).
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

ja tez w jeden dzien sciagnalem tyle, ile wynosi moj miesieczny limit, nie rozlaczalem sie i ciagnelo z full predkoscia.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Pawełłł pisze:Limit zostaje nałożony bez rozłączania połączenia, kiedyś to chyba działało, że jeśli się nie rozłączało to można było ciągnąć na full, ale teraz już NIE.
- Chyba jednak masz złe źródła przyjacielu.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

Artur_prezes pisze:
Pawełłł pisze:Limit zostaje nałożony bez rozłączania połączenia, kiedyś to chyba działało, że jeśli się nie rozłączało to można było ciągnąć na full, ale teraz już NIE.
- Chyba jednak masz złe źródła przyjacielu.
Możesz mówić co chcesz, ale naprawdę nie jest KONIECZNE rozłączenie połączenia do obniżenia danych i możecie tu gadać, że się mylę, ale tak jest, wiem bo sprawdziłem na własnej skórze. Ściągałem jeden plik z ładną prędkością 20kB aż za chwilę zostało to obniżone do 4kB bez rozłączania i jużtak zostało. A smsa o obniżeniu dostałem za 4 dni dopiero.

Już 6 raz z kolei zdarza mi się że nałożenie limitu następuje zawsze w nocy ok. 3:30.
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

heh, to moze cos u Ciebie... mi o 7-ej rano obnizaja:) i sciagnalem jednego dnia ponad 1gb i nic mi nie obnizyli.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Kolego @Pawełłł, a może poprostu Twój modem widzi np 2 BTS-y i gdy przełącza z jednego na dugi to wtedy sprytnie Ci podrzucają limit, może gdybyś kożystał tylko z jednego nadajnika to by Ci nie obcieli...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
nunek07
Użytkownik forum

Post autor: nunek07 »

Zgadzam się z wypowiedzią @fanty... jeśli nie rozłączymy połączenia, to nie ma takiej możliwości, żeby przycięli prędkość, a jak Twój modem zmienia BTS'a, to wtedy następuje przełączenie połączenia i wtedy automatyczne przycięcie.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

A to jest dobra koncepcja i nawet u mnie by się sprawdziła, bo mam wymuszony komenda UMTS i korzystam tylko z jednego nadajnika i przez to nijak mi plus nie może zablokować łącza:D.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

No właśnie u mnie było tak samo, dopóki modem się nie przełączył na inny nadajnik to było spoko czyli bez limitu, ale już po zmianie była kupa :lol:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Może są jeszcze jakieś sposoby na "darmowe zwiększenie" limitu miesięcznego w iPlusie :twisted: :twisted: ? Czemu zawsze użytkownicy mają być po stracie? Od czasu do czasu role mogą się chyba odwrócić on nie :D ?
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Ja zrobiłem sobie ala serwer CPU 400Mhz 192MB SDRAM (zasilacz 150W) win xp pod ten serwer podpiąłem modem+antena samorubka (stabilne połączenie bez stabilnego połączenia nie było by to możliwe), karta sieciowa która łączy ala serwer z komputerem właściwym udostępnia net i (serwer jest prawie ciągle włączony)
Taka metoda pozwala mi włączyć np. kilka torrentów (mieć pełną prędkość łącza) na serwerze ściągać do bulu. :twisted: rachunek za prąd jest dużo niższy jak bym miał dokupić dodatkowe MB (128mb kosztuje 8,54 zł;256MB za 14.64zł itd)
Miesięcznie przekraczam limit o około 2-5 GB (to zależy od miesiąca).
Dodatkowo na serwerze jest program AutoConnect który informuje mnie o prędkości łącza danych pobranych dzisiaj w czasie całego tygodni i miesiąca ile pobiorę do końca dnia tygodnia i miesiąca te dane są wysyłane na pocztę zawsze wiem co dzisiaj się działo i będzie dziać z ilością danych nawet jak mnie niema w domu.
Dodatkowo program VNC do sterowania serwerem z drugiego komputera.
Jest też możliwość korzystania z drugiego komputera, jakim jest serwer.
Całość jest zamknięta w drewnianej obudowie w okleinie drewnopodobnej drewno tłumi hałas (1,5cm płyta) jaki powstaje podczas pracy serwera.
Cały czas poprawiam i udoskonalam ten pomysł. Pomysł ma 7 miesięcy.
Może ktoś ma własne pzremyślenia.

:D
Awatar użytkownika
Artur_prezes

A jak u ciebie wyglądają transfery? Jaka sieć i (choć dużo nie oczekuję) jakie pingi.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Sieć Plus
Transfery od 13-22KB zależy od pory dnia lub świąt w nocy jest około 20-22KB (nie wiem dlaczego tak jest pewnie obciążenie sieci).
Raz wskoczyło na minute 25KB ale to chyba był przypadek.
Modem NetBox (1) max teoretycznie 22KB. (EDGE)
Antena jest samorubką więc winiki w transferze nie są zawsze super.
Ale pracuje nad nową anteną więc może będzie lepiej.

Pingi np

C:\WINDOWS\system32>ping wp.pl

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=1399ms TTL=113
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=803ms TTL=113
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=525ms TTL=113
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=661ms TTL=113

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 525 ms, Maksimum = 1399 ms, Czas średni = 847 ms

C:\WINDOWS\system32>ping onet.pl

Badanie onet.pl [213.180.130.200] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=724ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=761ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=448ms TTL=54
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=449ms TTL=54

Statystyka badania ping dla 213.180.130.200:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 448 ms, Maksimum = 761 ms, Czas średni = 595 ms

Casami pingi mają 300ms ale czasami mają nawet 1200ms nie wiem od czego to zależy.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

jedynie pingi masz strasznie wysokie, ale ogólnie ładnie robisz plusa "na szaro" :). Może wreszcie plus zrozumie, że trzeba coś zrobić z tym limitem jeśli takich ludzi będzie więcej.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
lukaso
Użytkownik forum

Post autor: lukaso »

hej, w regulaminie jest taki punkt że Plus sobei zastrzega że po przekroczeniu limitu moze (a idąc a tym słowem NIE MUSI) zmniejszyć Ci prędkości:)

mój znajomy w tamtym miesiącu był grubo ponad 2 GB na limicie 1GB i iPlus mu nic nie zmniejszył prędkości:) myślę że to od przepustowosci sieci zależy dużo.
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

taa, a ja 2-gi miesiac przekraczam nieznacznie i od razu mi przycinaja... mieszkam w centrum wawy:)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

lukaso pisze:myślę że to od przepustowosci sieci zależy dużo.

Wydaje mi się, że tylko z pomyłki Plusa mogą nie obcinać, bo to przecież ich interes- przycinają chcąc żeby ludzie nowe pakiety dokupywali, czysty interes po prostu. A może Twój znajomy ma iPlusa 110(czy 120 nie wiem dokładnie) a nie 60 i przez to mu nie przycinają po 1GB transferu.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
AVsoft
Początkujący użytkownik forum

Post autor: AVsoft »

Z tym blokowaniem różnie bywa. iPlus 110 ma limit 3,33GB. I tak Plus nie zarabia zbyt wiele na tych dodatkowych pakietach bo pewnie mało kto je wykupuje.
Ja robiłem tak że 16 dnia miesiąca ściągałem na maxa, a na drugi dzień już był nowy okres rozliczeniowy i wszystko do ściągnięcia se zapisywałem linki, a 16 cały dzień ściągania.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Metoda też dość dobra choć nawet przy UMTS-ie nie zassiesz przez ten cały czas choć 2 filmów, czy tam 1GB pakietu programów, iPlus zamiast kombinować nad coraz większa szybkością to niech raczej pomyśli to tym, żeby limit zwiększyć,niech już choć dają te 2GB to by było wystarczające, a można od czasu do czasu jeszcze pobrać jakiś większy plik.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Spokojnie i tak Plus daje dwa razy większy limit w najmniejszym abonamęcie niż konkurencja. Choć jak by tak zwiększyli limit do 2 GB to byłby policzek dla pozostałych. :lol:
Elektroniczna rewolucja
ODPOWIEDZ