Złącze antenowe e173-u2
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Złącze antenowe e173-u2
Witam. Przed chwilą chciałem podłączyć antenę do modemu i okazało się, że nie chce w nim "siedzieć". Po wstępnych oględzinach okazało się, że gniazdo antenowe jest zepsute (ułamane jest wejście na bolczyk i spadła złota "obrączka"). Prawdopodobnie ktoś próbował podłączyć antenę na chama i uszkodził modem.
Czy to podlega gwarancji?
Jeżeli nie to ile może kosztować naprawa?
Dodam, że wszystko jest ok tylko modem nie reaguje na podłączenie anteny, a ona sama wyskakuje z modemu.
Czy to podlega gwarancji?
Jeżeli nie to ile może kosztować naprawa?
Dodam, że wszystko jest ok tylko modem nie reaguje na podłączenie anteny, a ona sama wyskakuje z modemu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Złącze antenowe e173-u2
Na 99% w warunkach gwarancji jest napisane, że uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji.
Wątpie czy da się naprawić to gniazdo, możesz poszukać kogoś kto je wymieni, albo przylutuje kabel antenowy na stałe. Co do ceny to nie mam pojęcia.
Wątpie czy da się naprawić to gniazdo, możesz poszukać kogoś kto je wymieni, albo przylutuje kabel antenowy na stałe. Co do ceny to nie mam pojęcia.
-
- Użytkownik forum
Opcja z przylutowaniem na stałe byłaby chyba najlepsza. Mógłbym to dać znajomemu który jest elektrykiem. Ma ktoś może jakiś schemat jak to przylutować?
- Linuxiarz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Też mam z tym problem, nie mam wyłamanego wyjścia (jeszcze) na antenę zewnętrzną, ale zsunęła się ta obrączka i konektor wypada. Przylutowanie na stałe od razu kabla antenowego, miałoby jakiś sens. Rozwalił mi się też wtyk FME i końcówka od konektora za mocno skręcałem. Dlatego zamierzam przylutować kabel antenowy wprost do wyjścia antenowego. Najpierw to muszę kupić Lutownicę, bo nie mam.Aleks7 pisze:Opcja z przylutowaniem na stałe byłaby chyba najlepsza.

Ja również poproszę.Aleks7 pisze:Ma ktoś może jakiś schemat jak to przylutować?
-
- Użytkownik forum
U mnie od tej złotej obrączki też się zaczęło, wychodziła razem z kablem antenowym ale po jakimś czasie dołączł do nich ten czarny ząbek 
@edit
Może chociaż jakaś wskazówka jak zdjąć obudowę? (Tą śrubkę odkręciłem a obudowa dalej mocno siedzi)

@edit
Może chociaż jakaś wskazówka jak zdjąć obudowę? (Tą śrubkę odkręciłem a obudowa dalej mocno siedzi)
- Linuxiarz
Współczuje. Ja zaś rozebrałem swój drugi modem Huawei K3565 by z wejścia na antenę zewnętrzną zdjąć tą złotą obrączkę i założyć w Huawei E173u-2. Niestety chcąc zdjąć, urwałem całe gniazdo i modem nie łapie zasięgu. Przytoczę tu słowa kolegi Yanusz, gdy podłączany jest konektor do gniazda, odłącza się automatycznie antena wewnętrzna w modemie, sądzę że i tak było w mym przypadku. Modem wylądował w koszu i tyle mi z niego, z tej zabawy.Aleks7 pisze:U mnie od tej złotej obrączki też się zaczęło, wychodziła razem z kablem antenowym ale po jakimś czasie dołączł do nich ten czarny ząbek

Obudowa z tego co widzę, jest na zatrzask.Aleks7 pisze:Może chociaż jakaś wskazówka jak zdjąć obudowę?
Równomiernie z każdej strony podważ czymś cienkim (np: scyzorykiem) tak aby wszystkie zatrzaski wyskoczyły po równo, wtedy nie popsujesz zamykania i obudowy.Aleks7 pisze: (Tą śrubkę odkręciłem a obudowa dalej mocno siedzi)

- wojteks
- *** Administrator ***
To jeden ze styków czyli część gniazda antenowego więc przełożenie nie jest możliwe. Cóż nauka kosztuje a głupota jeszcze więcej.Linuxiarz pisze:Ja zaś rozebrałem swój drugi modem Huawei K3565 by z wejścia na antenę zewnętrzną zdjąć tą złotą obrączkę i założyć w Huawei E173u-2.
Nie pomagam na PW!
- Linuxiarz
Udało mi się przełożyć tą obrączkę i włożyć do gniazda w E173u-2. Chcesz powiedzieć, że ta obrączka złota musi być połączona w nim? Jeśli tak, to w takim razie mam rozwalone gniazdo. No ale żeby po kilkunastu razach wkładania delikatnie konektora uwalić gniazdo, to na prawdę kiepskiej jakości są te wyjścia antenowe w modemach Huawei.wojteks pisze:To jeden ze styków czyli część gniazda antenowego więc przełożenie nie jest możliwe.

Człowiek się uczy na błędach.wojteks pisze:Cóż nauka kosztuje a głupota jeszcze więcej.
- wojteks
- *** Administrator ***
To są złącza żeby podłączyć antenę i tak zostawić, profesjonalne wojskowe złącza powinny wytrzymać 500 złączeń. Tanie wytrzymują kilka złączeń. Miniaturyzacja nie sprzyja wytrzymałości, złącze w modemie jest malutkie i tanie.Linuxiarz pisze:to na prawdę kiepskiej jakości są te wyjścia antenowe w modemach
[ Dodano: 2011-10-09, 20:43 ]
Musi być do masy podłączona. Każdy kabel ma 2 styki czyli masę i sygnał. Przy okazji styk sygnałowy od anteny przełącza anteny w gnieździe antenowym. Brak wtyku (bolca) w gnieździe pozwala na pracę anteny wewnętrznej a wtyk wetknięty do gniazda przełącza obwód wejściowy modemu na antenę zewnętrzną.Linuxiarz pisze:Chcesz powiedzieć, że ta obrączka złota musi być połączona w nim?
Nie pomagam na PW!
- Linuxiarz
Czyli, wszystko jasne. Dzięki.wojteks pisze:Musi być do masy podłączona. Każdy kabel ma 2 styki czyli masę i sygnał.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedno z najtanszych zlaczy (USB 2.0) jest projektowane na 1500x, microUSB 10000x.wojteks pisze:Tanie wytrzymują kilka złączeń.
Te "antenowki" oceniam na ~ 500 cykli, ale jak chcesz to mozna poszukac specyfikacji.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
To nie jest złącze antenowe.key pisze:Jedno z najtanszych zlaczy (USB 2.0) jest projektowane na 1500x
Nie ma takiej opcji, kilkadziesiąt razy to za dużo już. To że są projektowane na 500 to nie znaczy że tyle wytrzymają, 1 rok to 365 dni i podłącz-odłącz antenę 1 raz dziennie da 730 cykli. Na ile są w takim razie projektowane uFL?key pisze:Te "antenowki" oceniam na ~ 500 cykli
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mow hop: http://www.hirose-connectors.com/connec ... alswitcheswojteks pisze:Nie ma takiej opcji,
Masz wersje od 50 do 100000 cykli.
Zeby pogadac o konkretnym modelu trzeba poszukac datasheeta - mi sie nie udalo, ale prawde mowiac sie nie przylozylem.
Nie, to 365 cykli. Cykl to komplet - polacz/rozlacz.wojteks pisze:1 rok to 365 dni i podłącz-odłącz antenę 1 raz dziennie da 730 cykli.
Jesli producent w karcie katalogowej pisze, ze zlacze wytrzymuje x cykli, to zlacze wytrzymuje minimum x cykli. Tak sa testowane.wojteks pisze:To że są projektowane na 500 to nie znaczy że tyle wytrzymają
uFL sa do polaczen jednorazowych (+ evtl. do poprawek serwisowych). Producent gwarantuje 30 cykli przy poprawnej obsludze (znaczy uzycia narzedzia). Spojrz n.p. -> http://www.hirose.co.jp/cataloge_hp/e32119372.pdfwojteks pisze: Na ile są w takim razie projektowane uFL?
Nie pomagam na PW.