UPC 25MB/s + TP-LINK TL-WR1043ND - Dobry wybór?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Castor Troy
Początkujący użytkownik forum

UPC 25MB/s + TP-LINK TL-WR1043ND - Dobry wybór?

Post autor: Castor Troy »

Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie. :)

Mam w domu internet dostarczany przez UPC - 25MB/s. Za parę dni kończy mi się umowa i przechodzę na czas nieokreślony i oddaję router UPC, który dostałem w promocji za 0zł. Od nowego miesiąca musiał bym za niego płacić 16zł miesięcznie. Wolę kupić sobie własny router. I tu mam pytanie i od razu przepraszam ale jestem totalnym laikiem jeśli chodzi, o znajomość jaki modem wybrać i jak go zainstalować:

Doszukałem się w sieci, że bardzo polecany jest router TP-LINK TL-WR1043ND 300Mbps USB N. Zależy mi na bardzo dobrym sygnale i szybkości działania. Czasami gram w gierki online i jak do tej pory na routerze od UPC nie miałem problemów. Czy ten router TP-LINK TL-WR1043ND to będzie dobry wybór? Myślałem jeszcze ewentualnie, o TP-Link TL-WR841N ale jest on sporo tańszy i nie wiem czy przez to nie gorszy / wolniejszy?.

Proszę Was, o pomoc i jeśli mój wybór jest zły to nakierujcie mnie na właściwe tory.

Mój dotychczasowy laptop to Aristo Prestige 1600 i w specyfikacji, w zakładce "Komunikacja" napisali: Karta sieci bezprzewodowej: Wireless LAN 802.11a/b/g Intel PRO/Wireless 3945ABG

Aktualnie zmieniam laptopa na MSI GT683 i tam w specyfikacji jest: Komunikacja: 10/100/1000 Mbps Wi-Fi 802.11 b/g/n

Mieszkam we Wrocławiu - zlecę jak coś pracę przy uruchomieniu i "poustawianiu" wszystkiego w ustawieniach i konfiguracji tak żeby śmigało "że hej". :D Proszę chętnych, o kontakt przez priv.

Z góry dziękuję wszystkim Wam za pomoc i dobre rady. :)
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: UPC 25MB/s + TP-LINK TL-WR1043ND - Dobry wybór?

Post autor: Jo_gurt »

Castor Troy pisze:Czy ten router TP-LINK TL-WR1043ND to będzie dobry wybór? Myślałem jeszcze ewentualnie, o TP-Link TL-WR841N ale jest on sporo tańszy i nie wiem czy przez to nie gorszy / wolniejszy?.
Oba spełnią twoje oczekiwania.
Oba też dostaną skrzydeł po wrzuceniu softu Gargoyle.
Przewagą droższego są gigabitowe porty LAN. Czy z tego skorzystasz - tego nie wiem.
Castor Troy pisze:Mieszkam we Wrocławiu - zlecę jak coś pracę przy uruchomieniu i "poustawianiu" wszystkiego w ustawieniach i konfiguracji tak żeby śmigało "że hej"
Po to mamy forum ;)
Castor Troy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Castor Troy »

Cześć,
Jo_gurt pisze:Oba też dostaną skrzydeł po wrzuceniu softu Gargoyle.
Przewagą droższego są gigabitowe porty LAN.
Dziękuję bardzo za pomoc. Dałem "punkta". :) Poczytałem jeszcze i poszukałem i zdecydowałem się na tego TP-LINK'a TL-WR1043ND, no chyba, że ktoś poleci coś dużo lepszego w tej cenie. Tak jak piszesz, że po "wrzuceniu" softu Gargoyle będzie śmigał jak na skrzydłach, to super ale ja sam tego softu nie "wrzucę" i dlatego dalej szukam pomocy od jakiegoś speca z Wrocławia, oczywiście za $ w zamian za pomoc. Jest ktoś chętny? :)
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

Przesadzasz, wskazujesz plik i robisz firmware upgrade. Dwa kliknięcia.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
ODPOWIEDZ