Modem E5832 i żywotność baterii

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stonka_mielona
Początkujący użytkownik forum

Modem E5832 i żywotność baterii

Post autor: stonka_mielona »

Hej,
nie wiem czy w odpowiednim dziale, jeżeli nie proszę o przeniesienie.
Posiadam od 3 miesięcy nowy modem E5832 wzięty w Play. Mam pytanie odnośnie czasu pracy. Gdy bateria zostanie naładowana (1500mAh) to przy włączonym WiFi wytrzymuje około 2 godzin. Czy nie jest to czasem za krótki czas podtrzymania przy takiej pojemności?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem E5832 i żywotność baterii

Post autor: Yanusz »

Wg producenta bateria w tym modemie pozwala na pracę do 5 godzin bez podłączonego zasilania. W praktyce wiadomo, że ten czas jest trochę mniejszy. Poza tym na to, ile wytrzyma bateria, składa się kilka czynników, przede wszystkim ilość urządzeń, które router obsługuje.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Yanusz pisze: przede wszystkim ilość urządzeń
Oraz zasięg 2G/3G. W słabym zasięgu bateria będzie się szybciej wyczerpywać, telefony mają takie same objawy przyspieszonego wyczerpywania się baterii przy słabym zasięgu.
Nie pomagam na PW!
stonka_mielona

Podłączony jest jeden laptop. Zasięg jest na zielono czyli z tego co pamiętam to WCDMA. Jutro jeszcze dokładnie sprawdzę czas działania od naładowania do rozładowania. Jeżeli będzie nadal to ~2 godziny może warto oddać na wymianę? Bateria ma zaledwie 3 miesiące.
kogutov
Użytkownik forum

Post autor: kogutov »

Może źle sformatowałeś baterię?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Formatuje się dyski, a nie baterie :)
W tym modemie jest bateria litowo-polymerowa, która posiada znikomy efekt pamięciowy, więc nie wymaga formowania.

stonka_mielona, tak krótki czas pracy baterii obserwujesz od niedawna, czy od kupna modemu już taki jest?
stonka_mielona

Wydaje mi się, że od nowości wytrzymywał z jeszcze raz tyle czyli ok 4 godzin. Od tak 2-3 tygodni zauważyłem o niebo krótszy czas podtrzymania.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Jeśli przy porównywalnej eksploatacji bateria w krótkim czasie zmniejszyła swoją żywotność o 50%, to ja bym reklamował.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

stonka_mielona pisze:Wydaje mi się, że od nowości wytrzymywał z jeszcze raz tyle czyli ok 4 godzin. Od tak 2-3 tygodni zauważyłem o niebo krótszy czas podtrzymania.
Jak użytkowałeś? Mogłeś ja zajechać...
Przykładowo jeśli użyłeś tylko kilka razy i było urządzenie podpięte pod zasilanie to jak padła nadaje się do reklamacji, natomiast jeśli używałeś intensywnie i starałeś się podpinać od razu jak miala 80% to mimo ze jest zabezpieczenie to bardzo zle na nia działa tak samo bardzo częste rozładowywanie i ładowanie przez krótki czas np do 1/4 pojemności Tylko nikla szansa by straciła 50% pojemności w 3mc może być uszkodzona elektronika w niej samej

Dla scislosci tym bateriom szkodzi niski stan naładowania a najbardziej ładowanie i rozładowywanie, ujme to tak w niskich i wysokich stanach, jakoś nie mogę dobrać odpowiedniego wyrażenia ;p oczywiście również jest to odpowiednio zabezpieczone z tym ze nie eliminuje w 100% procesu degradacji
te baterie sa mało stosowane własnie przez to ze sie sypia, co można zobaczyć po telefonach komórkowych mało ktory producent używa polimerowych
tu z wiki instrukcja http://www.emodel.pl/esklep/download/Ak ... Li_Po.pdfy

Baterie maja chyba krótszy okres gwarancyjny wiec jak ma słabsza pojemność oddawaj na gwarancje bez wahania
Ostatnio zmieniony 2011-10-14, 06:56 przez atento, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Główną zaletą baterii Li-Pol jest właśnie to, że można je doładowywać w każdej chwili i przerywając ładowanie w dowolnej chwili nie szkodzimy ogniwu. Bardziej szkodliwe (choć ta szkodliwość jest na minimalnym poziomie) jest tu rozładowywanie baterii do zera (aż modem padnie) i ponowne ładowanie na full, niż swobodne doładowywanie, gdy bateria ma jeszcze zasoby energii.

Przy 1500mAh to nie wiem jak w normalnych warunkach trzeba by ją było eksploatować, żeby zmniejszyła swój czas pracy o połowę w ciągu 3 miesięcy.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Yanusz pisze:Przy 1500mAh to nie wiem jak w normalnych warunkach trzeba by ją było eksploatować, żeby zmniejszyła swój czas pracy o połowę w ciągu 3 miesięcy.
Wystarczy ja przeładować kilka razy, co sie często zdarza w polimerowych, od taki mankament polimerowych male, pojemne i psujące się

Osobiście wole LI-ION gdzie niski stan szkodzi bardziej niż wysoki, są mniej pojemne, cięższe a zarazem trwalsze hmm moze mam ze dwie zepsute tego typu za to polimerowych to kilkanascie, glownie w starych telefonach li-on smigaja a polimerowe nie ;p
stonka_mielona

Napiszę tak. Użytkowałem normalnie. Czyli tak:
- naładowana na full, odłączona od laptopa
- zaczyna mrugać bateria na czerwono, podłączam do laptopa i tak pozostaje np. przez 5h. Kończę pracę, wyłączam laptopa oraz odłączam modem
Następnie powtarzam powyższy cykl. Kilka razy zdarzyło się tak, że modem rozładował się do zera, bo nie chciał się nawet włączyć. Dopiero podpięcie pod laptopa i odczekanie kilku minut pozwoliło uruchomić modem.

Jednak bez przesady, aby z baterią obchodzić się jak z jajkiem. Od tego jest żeby się ładowała i rozładowywała. W moim starym, czteroletnim telefonie Samsung i600 bateria (1300mAh) trzyma prawie 4 dni przy dużej ilości rozmów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

stonka_mielona pisze:Od tego jest żeby się ładowała i rozładowywała.
Okolo 1000 cykli. Potem umiera.
stonka_mielona pisze: trzyma prawie 4 dni przy dużej ilości rozmów.
1000 cykli * 4dni -> 4000 dni -> ~ 10 lat.
stonka_mielona pisze:Następnie powtarzam powyższy cykl.
Ile razy na dzien?
Nie pomagam na PW.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Jeśli faktycznie straciła pojemność nie ma co się zastanawiać, i nie ma sensu dochodzić z jakiego powodu ja utraciła z tego co piszesz wina 99% baterii. Trzeba oddać, tylko nie wiem czy powołać się na niezgodność towaru czy reklamacje, oddawałem telefon powołałem się na niezgodność towaru z umowa ( wadliwy oprogramowanie, wieszał sie) w 2dni miałem z powrotem telefon z plusa, kręcili nosem ale się uparłem straciłem 2h w salonie, po fakcie powiedziano mi ze gwarancja trwała by dużo dłużej. Jak się oddaje baterie noki to robią test w serwisie i jeśli jest ok dostaje się wydruk z testu jak coś nie tak dostaje się nowa wiec huwai musi robić podobnie albo od razu wymieni. Tylko nie wiadomo jak sprawnie serwis działa, no i dochodzi sam fakt pochodzenia modemu z play heh wiadomo jaka maja obsługę i podejście do klienta wiec żeby nerwów sobie nie psuć najlepiej zaopatrzyć się w jakiś alternatywny modem do internetu.
Awatar użytkownika
slobodan
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: slobodan »

Dostałem ten modem przy umowie w play na 18 msc przy cenie abonamentu 59 zł i limicie 20 GB :) Trochę mnie martwi temat tej baterii , najgorsze jest to że nie dali ładowarki ... Modemu można używać w tandemie z tabletem bez modemu 3g , ale jak po 5 h padnie bateria w modemie to lipa ... :cry:
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Można podłączyć go do dowolnego zasilacza USB - wtedy będzie działał jak trzeba. Można także użyć zasilania z komputera zwykłym kablem USB maskując (np. papierkiem) dwa środkowe styki służące do transmisji danych.
2h pracy to nic specjalnego: Mój E5 wytrzymywał czasem mniej, niż 1,5h przy słabym sygnale sieci - dopiero pod samym nadajnikiem dawał z siebie 3-3,5.
W terenie trzeba kupić sobie dodatkowe baterie.
stonka_mielona

key pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ile razy na dzien?
Modem używany sporadycznie tylko wtedy gdy jest problem ze stacjonarnym lub muszę skorzystać w terenie czyli z raz w tygodniu.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-10-15, 10:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-15, 09:41 przez stonka_mielona, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Reklamacja.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
slobodan
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: slobodan »

Mam od telefonu LG GT 540 taką ładowarkę z wyjmowanym wtykiem USB. Rozumiem że mogę wpiąć tam kabel USB od modemu i podłączyć modem ? Nic się nie zepsuje ?

Ładowarka ma napisane iż wydala z siebie 5.1V 0,7A
stonka_mielona

slobodan pisze:Mam od telefonu LG GT 540 taką ładowarkę z wyjmowanym wtykiem USB. Rozumiem że mogę wpiąć tam kabel USB od modemu i podłączyć modem ? Nic się nie zepsuje ?

Ładowarka ma napisane iż wydala z siebie 5.1V 0,7A
Myślę, że tak.

Wracając do mojej sprawy. Teraz mam 100% pewność, że bateria. W okolicach piątku korzystałem z modemy ze 4 godziny (wpięty do USB). Po rozłączeniu bateria świeciła na zielono. Wyłączyłem. Dzisiaj próbuje uruchomić modem i żadnej reakcji. Dopiero po podłączeniu pod USB, odczekaniu 5 minut jak się podładuje udało mi się go wskrzesić na kablu. Idę reklamować.
Mam jeszcze pytanie. Czy dostanę jakikolwiek modem zastępczy? Jest to modem firmowy i muszę mieć jakiś kontakt ze światem, aby zarabiać.
sharent

Post autor: sharent »

Podepnę się do tematu.

Też mam ww modem. Czy jeśli korzystając z modemu mam przez niemal 100% czasu podłączony modem przez USB do laptopa, na baterii naładowanej na full, to coś się stanie z baterią?

Nie widzę potrzeby odłączania modemu, ładowania go i tak w kółko, jeśli korzystam z modemu 8h/dziennie. Poza tym byłoby to bardzo męczące.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

sharent pisze:Podepnę się do tematu.
Czy jeśli korzystając z modemu mam przez niemal 100% czasu podłączony modem przez USB do laptopa, na baterii naładowanej na full, to coś się stanie z baterią?
Na 99% nic się nie stanie. Bateria ta posiada elektroniczny układ kontroli ładowania/rozładowania i gdy bateria jest naładowana, system odcina napięcie.
Natomiast, jesli w/w układ elektroniczny zostanie uszkodzony (z różnych powodów) i nastąpi przeładowanie, to tak naprawdę oznacza to natychmiastową śmierć baterii, gdyż ogniwa li-pol są bardzo wrażliwe na przeładowania.
STALKER52
Stały użytkownik forum

Post autor: STALKER52 »

stonka_mielona pisze: Czy dostanę jakikolwiek modem zastępczy?
Ja się nie upominałem, i salon sam mi dał modem. Tak więc powinni ci dać, dostałem Huawei E160 ale zawsze coś.
qbq903

Post autor: qbq903 »

W moim E5832 również mam problemy z baterią.
Cały czas ikona baterii świeci ciągłym czerwonym światłem.
Jak odłączę od USB to zaczyna migać na czerwono, jak podłącze z powrotem to świeci ciągle na czerwono albo dalej miga na czerwono.
Przywracałem ustawienia fabrycznie (z nadzieją, że to może coś da) i nic to nie pomogło.
mosiej9

Post autor: mosiej9 »

Witam, mam taki problem, że wejście od tego medemu mi się urwało i byłem w serwisach i nie mogą mi tego naprawić. Czy istnieje jakaś możliwość podłączenia ładowanie poprzez np. ładowarkę od kom., żeby tylko mi tą bateryjkę ładowało, bo i tak mogę z tym modemem łączyć się za pomocą wi-fi

Pozdro
ODPOWIEDZ