Zasięg

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barteknowacki
Użytkownik forum

Zasięg

Post autor: barteknowacki »

Czy jest jakaś możliwość zwiększenia zasięgu? Moja antena widzi nadajnik bez najmniejszej przeszkody (naprawde,sprawdzałem nawet gałązki nie ma) oddalony jestem od niego jakieś 400m a zasięgi mam Link Quality : 100% Link Signal : 73%. Chodzi mi właśnie o ten LinkSignal czy da sie jakoś zwiększyć. A i mam jeszcze pytanie, czy 73% Link Signal to oznacza że tylko 73% mojej przepustowości łącza?
:?:
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Zasięg

Post autor: morion »

nic nie zwiększaj, link quality ma podstawowe znaczenie, jesli nie spada poniżej 95-100% to nie ruszaj, karta i tak zlinkuje się z max prędkością...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Sygnału nie podaje sie w % tylko w -dB. Zmierz netstumblerem ile masz dB ale sadzac po tych % to po co chcesz zwiekszac ?? to jest bardzo dobry sygnał.
barteknowacki
Użytkownik forum

-60 dBm. To dobrze czy źle? :?:
Awatar użytkownika
morion

dobrze...
biorąc pod uwagę że dlinki w swoim sofcie podają w % a nie pracują z netstumblerem to nie ma się za bardzo wyjścia ;) ale jesli ma sie inne karty jak ralinki albo cos na atherosie to jak najbardziej w dB :)

ja w każdym razie mam u siebie kilkadziesiąt kart dlink 520+ w których jest : quality 100% - strenght 60-70% i od trzech lat nie ma z nimi zadnego problemu :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

U mnie stumbler działa na kazdym dlinku, w tym na 520. Jak masz -60 i za bardzo nie skacze to jest gitara ;)
barteknowacki
Użytkownik forum

mam karte ralink RT2400 Wireless LAN Card. A dBm utrzymuje sie -59 a -61. miałem wątpliwości bo przydzielono mi 256kbps a tymczasem ściągam 21KB a to nie jest pełna przepustowość,nie?
Awatar użytkownika
MimperNet
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MimperNet »

To, że nie wyciągasz 256kbps czyli 32 KB/s, to już pewnie wina Twojego ISP (przeciążone łącza). Połączenie z bazą providera jest zapewne 11Mb, czyli o wiele szybsze od przydzielonego Ci pasma internetowego.

Czasami ktoś mówi:
"Mam łącze 0,5 Mbit, ale przy łączeniu pisze mi, że mam 11Mb"
Należy więc rozgraniczyć szybkość połączenia z nadajnikiem czyli Acces Pointem, a szybkość przydzielonego (wykupionego) pasma na usługi internetowe.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

MimperNet pisze:Czasami ktoś mówi:
"Mam łącze 0,5 Mbit, ale przy łączeniu pisze mi, że mam 11Mb"
Należy więc rozgraniczyć szybkość połączenia z nadajnikiem czyli Acces Pointem, a szybkość przydzielonego (wykupionego) pasma na usługi internetowe.
i tu własnie wystepuje roznica miedzy słowem "przepustowość" a "predkosc" łącza :?
barteknowacki
Użytkownik forum

no dobra szybkość pełna dla łączenia z nadajnikiem to 11mb a ja mam wykupione 256kbps. z sieci korzysta góra 15 osób i jeszcze może być przeciążone łącze?
Awatar użytkownika
morion

to dwie rozne rzeczy 11mbit a realny transfer... pamietaj ze urzadzenia typu dlink, ovislink i im podobne z przedzialu cenowego 100-300zl nigdy nie wyciagna w praktyce 11mbit czyli ok 1,5MB/s realny transfer jest prawie 50% mniejszy ;) i to przy połaczeniu z jednym klientem, więc jesli masz na bazie 10-15osób to nie dziw sie ze rzeźbi :)
barteknowacki
Użytkownik forum

ale oni (adminowie) mają wewnętrzny Mikrotik Router chyba że obsługuje go jakiś naprawde padnięty złom na węgiel to by było wszystko jasne....
ale już więcej nie drąże tematu, dziękuje za pomoc :wink:
Awatar użytkownika
morion

sam mikrotik nie uczyni cudow, musi byc poprawnie skonfigurowany ;) jak wszystko na tym swiecie... :)
ODPOWIEDZ