Podział łącza 1mb

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bieniu
Początkujący użytkownik forum

Podział łącza 1mb

Post autor: Bieniu »

Witam od dłuższego czasu mam problem z pingiem. Kiedy mój brat ogląda filmy na youtube, ipla itp lub ściąga to nie mogę grać w gry online typu Counter Strike. Dlatego chciałbym podzielić łącze tak abym ja umiał grać a on oglądać filmy. Łącze które posiadam to 1mb/s
Neostrada. Router AR-7084GA ADSL. Czy idzie jakoś podzielić łącze w tym routerze czy muszę kupić inny, a może kupić switch? Próbowałem także programów typu netlimiter i cfosspeed, lecz nic nie pomogły (a może źle konfigurowąłem).

Jeśli zły dział proszę o przeniesienie
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Podział łącza 1mb

Post autor: Linuxiarz »

Bieniu pisze:Łącze które posiadam to 1mb/s
Zapomnij. 1 Mb/s to dla jednego z was tylko starczy z lekka, ale nie na dwóch. Filmy na YouTubie o najlepszej jakości obrazu potrzebują przynajmniej 2 Mb/s. Tak samo z grami typu Counter Strike. Zwiększ prędkość internetu do przynajmniej 2 Mb/s, jeśli chcesz swobodnie korzystać z internetu Ty i twój brat i wtedy podziel łączę 50/50. Innej opcji tu nie widzę.
Ostatnio zmieniony 2011-10-09, 18:39 przez Linuxiarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Przydałaby się wymiana routera, ale ciężko o przyzwoity z modemem ADSL w rozsądnych pieniądzach.
Możesz dokupić coś dodatkowo, na co wrzucisz Tomato, a jako modem użyć tego co masz.
Bieniu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bieniu »

mnie nie obchdozi czy starczy czy nie chce podzielić i tyle, kiedyś miałem 512 i było ok na jeden komp, a cs dużo neta nie potrzebuje. Aco bym musiał dokupić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bieniu pisze:co bym musiał dokupić?
Przykładowo Ovislink WL1600GL i do niego wgrać tomato, prawidłowo skonfigurować.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ