Router N, GBbit, USB za 300zł - Buffalo czy Netgear?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rasen
Początkujący użytkownik forum

Router N, GBbit, USB za 300zł - Buffalo czy Netgear?

Post autor: Rasen »

Witam!
Czas pożegnać się z wysłużonym już Linksysem WRT54GL. Szukam routera, który będzie spełniał poniższe kryteria:
- WiFi w standardzie N
- porty gigabitowe
- port USB
- wysoki transfer po kablu: PC -> dysk 2,5 podłączony do USB routera (byleby było 25-30 Mb/s)
- klient torrent
- DD-WRT
- oczywiście stabilność (taka jak WRT54GL ;) )
- cena około 300zł

Wstępnie wyszukałem dwa modele: Netgear WNDR3700 i Buffalo WZR-HP-G300NH. Na korzyść pierwszego przemawia duża dostępność i popularność, choć trochę jestem uprzedzony do Netgeara (miałem od nich playera sieciowego EVA9150 - tragiczny support softwareowy i gwarancyjny). Z kolei Buffalo ciężko dostać w jakimś sprawdzonym sklepie (Agito, Komputronik itp.).

Byłbym wdzięczny za jakieś porady ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router N, GBbit, USB za 300zł - Buffalo czy Netgear?

Post autor: krystianb »

Rasen pisze:dysk 2,5 podłączony do USB routera (byleby było 25-30 Mb/s)
Przypomnę, że więcej po usb2.0 się nie da, a 240Mb/s po wifi N to raczej nie realne, wątpię, żeby nawet na 5GHz się udało.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Rasen

Post autor: Rasen »

Tak, wiem, że USB więcej nie wyciągnie ;) Dlatego zadowoli mnie transfer po kablu właśnie na poziomie tych 30 Mb/s (bo to chyba jest możliwe, prawda?)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Netgear WNDR3700 i Buffalo WZR-HP-G300NH. Na korzyść pierwszego przemawia duża dostępność i popularność, choć trochę jestem uprzedzony do Netgeara (miałem od nich playera sieciowego EVA9150 - tragiczny support softwareowy i gwarancyjny). Z kolei Buffalo ciężko dostać w jakimś sprawdzonym sklepie (Agito, Komputronik itp.).
Jak będziesz miał urządzenia które będą mogły korzystać z pasma wifi 5GHz to Netgear, jeżeli masz wszystko na 2,4GHz to Buffalo będzie również dobrym wyborem-losuj ;)
jareq
Nixon

Post autor: Nixon »

A coś w ten deseń? http://www.ceneo.pl/13008299s Jeżeli nie, to taj jak Jarek1999 pisał
ODPOWIEDZ