Pomocy przy doborze routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomocy przy doborze routera
Witam
Obecnie odbieram internet radiowy z lokalnej sieci WiFi na komputer stacjonarny za pomocą anteny zewnętrznej.
Chciałbym kupić taki router by odebrać sygnał z sieci lokalnej i stworzyć sieć WiFi na swój lokal.
Jako dodatkową opcje chciałbym również by router miał USB by możliwe było stworzenie "dysku sieciowego".
Błądzę od sklepu do sklepu i nikt nie potrafi mi sensownie doradzić a sam niestety nie potrafię znaleźć dokładnie tego czego potrzebuje.
Kwota jaką mam to około 200zł
Proszę o pomoc.
Obecnie odbieram internet radiowy z lokalnej sieci WiFi na komputer stacjonarny za pomocą anteny zewnętrznej.
Chciałbym kupić taki router by odebrać sygnał z sieci lokalnej i stworzyć sieć WiFi na swój lokal.
Jako dodatkową opcje chciałbym również by router miał USB by możliwe było stworzenie "dysku sieciowego".
Błądzę od sklepu do sklepu i nikt nie potrafi mi sensownie doradzić a sam niestety nie potrafię znaleźć dokładnie tego czego potrzebuje.
Proszę o pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomocy przy doborze routera
Jakbyś sobie odpuścił dysk sieciowy na USB (polecam - nie działa to zwykle dobrze) to Ovislink G.duo.
Jak jednak koniecznie dysk to niestety dwa urządzenia.
200zł może być mało.
Jak jednak koniecznie dysk to niestety dwa urządzenia.
200zł może być mało.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Polecam do tego http://allegro.pl/salon-netgear-wndr370 ... 75291.html ale budżet musisz podnieść o 50% 

jareq
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy aby kolego nie spamujesz? Bo router który podałeś nie spełnia wymagań autora wątku, bo w jaki to sposób miałby podłączyć do niego antenę zewnętrzną, dodatkowo musiał by jeszcze kupić AP.jarek999 pisze:Polecam do tego
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak samo jak G.Duo, nie rozpisywałem się szczegółowo gdyż @rzepol3 nie odpowiedział czy jest w stanie na niego przeznaczyć ponad 300zł, oczywistym jest że należałoby do niego dokupić pigtail-oczywiście wiąże się to z rozkręceniem obudowy...Czy aby kolego nie spamujesz?

jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jarek999, oczywistym jest też, że Netgear nie ma dwóch osobnych układów radiowych, więc mógłby być jedynie połową koniecznych zakupów.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
G DUO jeżeli zrezygnujesz z USB, jeżeli podtrzymujesz że musi być USB wtedy 2 urządzenia np. TP-LINK WR543G jako client a jako AP z USB TL-WR1043ND.
EeePC 904HD + Huawei E169
- wojteks
- *** Administrator ***
2 routery to jakaś kosmiczna pomyłka w takim zastosowaniu.Cz3ski pisze:TP-LINK WR543G jako client a jako AP z USB TL-WR1043ND
Nie pomagam na PW!
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Też tak myślę, cały problem w USB. Autor decyduje.2 routery to jakaś kosmiczna pomyłka w takim zastosowaniu.
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Oczywistym jest, że ma dwa osobne układy radiowe, Atheros AR9223 bgn i Atheros AR9220 an. Nie zmienia to jednak faktu, że się nie nadaje, bo jedno radio pracuje na 2.4GHz a drugie na 5GHz.Jo_gurt pisze:jarek999, oczywistym jest też, że Netgear nie ma dwóch osobnych układów radiowych, więc mógłby być jedynie połową koniecznych zakupów.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojteks miał raczej na myśli propozycję zastosowania 2x router, jak powinien być 1x router i 1x AP.Też tak myślę, cały problem w USB. Autor decyduje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie o to mi chodziło.Jo_gurt pisze: jak powinien być 1x router i 1x AP
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
To rzeczywiście nie poszalejesz. Rozważ propozycje kolegów, którzy udzielali się wyżej, albo postaraj się zwiększyć budżet (jeżeli ma wyjść z tego coś sensownego to dość mocno).rzepol3 pisze:Witam