Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
dumdum pisze:Potrzebuje 10-12m kabla najlepiej RG-58 /tyle lat a nie wymyslili czegos lepszego/
Oj wymyślili np. h155 czy TriLan 240 które mają jeszcze rozsądną cenę. Zamiast tak długiego kabla lepiej kupić router do którego podłączysz modem USB a komputer po WiFi lub kablu ethernet podłączysz.
wojteks pisze:Zamiast tak długiego kabla lepiej kupić router do którego podłączysz modem USB a komputer po WiFi lub kablu ethernet podłączysz.
To już u mnie komplikacja bo nie mam routera /zakup/, i nie mam sieci /karty ethernet/ - też zakup. Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi, powiedzcie jeszcze - zakup w cybertechu obecnie wychodzi najtaniej /w sumie ciekawe że producent czyli dipol ma drożej/ - śmiało można tam kupować czy jakieś przeciwskazania?
dumdum pisze: zakup w cybertechu obecnie wychodzi najtaniej /w sumie ciekawe że producent czyli dipol ma drożej
To zależy. Sama antena jest tańsza oczywiście w sklepie Dipol (45,95zł) niż w Cybertechu (55zł). Ale jeśli kupujesz antenę z kablem ze złączem FME, to lepszą ofertę ma Cybertech. Dipol za 10 metrów kabla życzy sobie prawie 30zł i tylko z taką długością kabla można tam kupić antenę. W Cybertechu 10 metrów tego samego kabla kosztuje 20zł, dodatkowo przewagą tego sklepu jest to, że możesz tam zamówić tak naprawdę dowolną długość kabla, co pozwala na spore oszczędności, jeśli nie potrzebujesz aż 10 metrów.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Modem ma włączone/aktywne pasmo UMTS900 (WCDMA900)? Jeżeli tak to jesteś poza zasięgiem Aero2.
Plan mam taki, że wejdę z laptopem na dach i sprawdzę samym modem czy mam zasięg i czy w ogóle jest widziany BTS Aero2. Jeśli tak - to kupuję antenę i będę próbował się połączyć. Jeśli nie będę widział sieci to pozostaje mi się poddać i czekać na inny nadajnik lub wzmocnienie sygnału z BTS'a.