e169+antena=problem...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotr1539
Początkujący użytkownik forum

e169+antena=problem...

Post autor: piotr1539 »

Witam. Na początku przyznaj, że jestem raczej laikiem w sprawach technicznych, jednak starałem się na początku sam rozwiązać problem. Mianowicie jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem modemu HUAWEI E169, do którego dokupiłem antenę kierunkową, żeby korzystać z technologi HSDPA. Przez pierwsze trzy miesiące wszystko chodziło jak w szwajcarskim zegarku, lecz któregoś dnia pojawił się problem zasięgiem (nagle spadł tak bardzo, że miałem problemy z połączeniem się). Odkryłem niebawem, że przyczyna tego może być puszczenie zacisku przy FME przy kablu antena-konektor. Postarałem się to wszystko poskładać i chodziło kilka dni. Później było tylko gorzej: modem nie logował się do sieci ani z antena ani bez niej, więc odinstalowałem modem i zainstalowałem ponownie - nic; kupiłem nowy kable - nic. Jedyne co się poprawiło to to, że mogę się połączyć za pomocą EDGE. Dodam jeszcze, że konektor ma uszkodzoną zewnętrzną izolację (na długości 2mm) oraz jak podłączę antenę to modem gubi EDGE. Modem działa na tym samym kompie (XP, SP3) już 3. rok, a łączę się za pomocą topnetinfo.

Jeżeli wiecie co może być przyczyną tego, to proszę POMÓŻCIE!
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: e169+antena=problem...

Post autor: wojteks »

piotr1539 pisze:Jeżeli wiecie co może być przyczyną tego, to proszę POMÓŻCIE!
Kup nowy modem, ten umarł.
Nie pomagam na PW!
piotr1539

Jesteś pewien?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

piotr1539 pisze:Jesteś pewien?
Tak, padł tor 2100MHz ze starości/przegrzania/marnej anteny itp. przyczyn.
Nie pomagam na PW!
piotr1539

Chyba to jednak nie to, gdyż awaria toru wykluczyłaby możliwość połączenia w technologii UMTS czy HSDPA, a dzisiaj udało mi się połączyć na tarasie w oparciu o HSDPA, oczywiście bez anteny.

Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to, co może być przyczyna owego stanu rzeczy?

[ Dodano: 2011-10-19, 13:53 ]
Widzę, że pomysłów brak.... Wymienię konektor, gdyż metodą prób i błędów ustaliłem, że podłączenie samego konektora daje takie same objawy, jak podłączenie konektora, kabla i anteny jednocześnie. Dziwne...
ODPOWIEDZ