Problem z Huawei e5

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ithaur
Początkujący użytkownik forum

Problem z Huawei e5

Post autor: Ithaur »

Witam wszystkich na forum.

Mam Internet w Play. Od kilku dni próbuję skorzystać z modemu Huawei e5. Od razu zaznaczę, iż nie jest to modem sprzedany przez operatora, tylko zakupiony osobno. Według zapewnień internetowego sprzedawcy, modem jest bez simlocka.

Problem polega na tym, że modem po wsadzeniu karty SIM nie łączy z Internetem. Tworzy sieć WiFi, z którą mój komputer i komórka nawiązują połączenie, ale wyjście na zewnątrz nie działa. Diody na modemie wskazują, iż sygnał jest silny. Miga na niebiesko dioda "W" (ta z dołu po lewej), co oznacza, że modem odnalazł sieć 3G. Dioda nie przechodzi natomiast w stałe świecenie, co by oznaczało połączenie. I mimo moich usilnych prób, nie chce się połączyć. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy wiadomo jak go rozwiązać?

Internet działa mi bez problemu na drugim modemie (E176).

Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-10-19, 10:49 ]
Mała poprawka: dioda "W" świeci się stale na niebiesko. Miga natomiast dioda "M", umiejscowiona po prawej.

Mój model to e5832.

Czy mój problem jest związany z firmware'm?

[ Dodano: 2011-10-19, 13:14 ]
Być moze udało mi się zlokalizować problem. Może chodzić o plik sysconfig.dat, w którym zapisany jest operator. Plik zapisany jest w dashboardzie modemu i nie można go ot tak zmienić w notatniku. Jak zatem go zmodyfikować?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z Huawei e5

Post autor: jakubd »

A dlaczego nie możesz po prostu zalogować się do interfejsu WWW modemu i poprawić konfiguracji?
Ithaur
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ithaur »

Niestety, strona http://192.168.1.1/ nie wczytuje mi się. Korzystam innych połączeń (w tym z modemu E176). Domyślam się, że można na tą stronę wejść, jeśli korzysta się z netu poprzez modem e5, tylko że to właśnie mi nie działa.
adrian3059
Użytkownik forum

Post autor: adrian3059 »

Spróbuj podłączyć modem kablem USB i wtedy spróbuj wejść w konfigurację .
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Kablem i w Mobile Partner.
ODPOWIEDZ