Znikające sterowniki do USB Comander iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kidzi

Znikające sterowniki do USB Comander iPlus

Post autor: Kidzi »

Witam

Przejrzałem parę postów, ale nie znalazłem problemu podobnego do mojego. Ustawiam znajomemu ten wynalazek na USB i już mi ręce opadają ...
Po kolei - komp nie najnowszy, na Duronie 800 (płyta Mercury) + 384 MB RAM, do tego tego świeży XP SP2 no i rzeczony modem USB Comander EDGE. Instalacja przebiega w miarę bezproblemowo, pojawia się modem w Menedżerze sprzętu, net hula (a może raczej 'hula' :lol: ). Sprawa się rypie po restarcie - jakby gubił sterowniki, w Menedżerze sprzętu zostaje tylko USB Serial converter no i USB jako COM3. Znika modem. Ponowne wpinanie i wypinanie modemu nic nie zmienia, system nie reaguje. Dopiero jak usunę USB Serial converter, to raczy zauważyć modem, instaluje sterowniki na nowo no i znowu działa. Do restartu ... Nie muszę chyba mówić, że po takim restarcie iPlus mówi "Włóż kartę' - nie dziwota skoro system nie widzi modemu ....
Zastanawiam się czy to błąd samego systemu, dokładając do tego nie najnowszy sprzęt - czy też może oprogramowanie z Plusa jest tak badziewne :roll:
Popróbowałbym sposoby opisane tutaj łączenia się z pominięciem aplikacji iPlus Manager, ale te pieprzone sterowniki znikają, a jakiś chory umysł zintegrował je z instalką samego Managera, więc nie ma bata - nie masz Managera, nie masz sterowników.
Konfiguruje kompa znajomemu grzecznościowo, ale rzygam już siedzeniem któryś dzień z kolei nad tym samym problemem, czy ktoś się zetknął z czymś podobnym ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Gość

Re: Znikające sterowniki do USB Comander iPlus

Post autor: Gość »

Szukajcie, a znajdziecie :D A jednak błąd w sterownikach - w tym przypadku pomogła zmiana ustawień COM3 na USB z domyślnych na inne - modem jest widoczny i się nie gubi ..... dla zainteresowanych polecam lekturę www.comander.pl, a szczególnie http://www.comander.pl/download/comande ... rawcza.pdf

Widzę, że są tam też przydatne pliki - osobne sterowniki i programik do podawania pinu :) Małe, a cieszy

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ