[vista]huawei e169-nie moge zainstalowac

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
phhh
Użytkownik forum

[vista]huawei e169-nie moge zainstalowac

Post autor: phhh »

Jakis czas temu (nawet juz dawno) opisywalem tu moj problem z niemoznoscia zainstalowania modemu w systemie.
Pokrotce wyglada to tak, ze wykrywa wirtualny CDROM i po instalacji cdrom przelacza sie (chyba) w modem ale instalacja sie zatrzymuje, bo wyskakyje komunikat, ze nie moze znalezc sterownika i daje trzy standatowe podpowiedzi (wyszukaj w windows update, wybierz sterownik i nie pokazuj tego komunikatu - czy jakos tak).
Wtedy poddalem sie. Teraz jednak podszedlem do tematu ponownie i odkrylem, ze jest inny identyfikator sprzetu niz jest w plikach *.inf do sterownikow.
W menadzerze urzadzen mam:

Kod: Zaznacz cały

USB\VID_12D1&PID_1003&REV_0000
USB\VID_12D1&PID_1003
Jak juz wspomnialem w zadnym pliku *.inf nie ma takich identyfikatorow.
Oczywiscie mozna wpisac, tylko w który mam to wpisac?

::EDIT::
W kazdym z plikow *.inf wpisalem wartosc:

USB\VID_12D1&PID_1003&REV_0000
I nic z tego.
Huawei E169 [Orange]
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: [vista]huawei e169-nie moge zainstalowac

Post autor: ra-v »

Może dziwne ape podaje konfigurację z Linuxa

########################################################
# Huawei E169

DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct=0x1001

TargetClass=0xff

CheckSuccess=20

HuaweiMode=1
Więc pytanie czy nie powinien wykryć/powinno się wpisać

USB\VID_12D1&PID_1001
Wg mnie USB\VID_12D1&PID_1003 to identyfikacja dla Huawei E220,230,270,870 lub 630.

Zastanawiam się czy aby na pewno dobre sterowniki są w systemie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
phhh
Użytkownik forum

Najdziwniejsze, ze pod wiXP (mam pod vmware) wszystko wykrywa poprawnie i modem bardzo ladnie i bezproblemowo sie instaluje.
Ja tu podejrzewam Viste i to moj konkretny przypadek, bo jak dobrze pamietam, to pozyczalem koledze i tez na viscie sprawdzal i wszystko bylo ok.
Nie wiem wiec jak zrobic, zeby moja vista zaczela poprwnie wykrywac. Najdziwniejsze, ze kiedys go wykrywala i wszystko dzialalo. Teraz jednak nie chce.
Huawei E169 [Orange]
fulo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fulo »

Jak kiedyś poprawnie wykrywało a teraz nie to nie lepiej jest postawić system od zera?
phhh
Użytkownik forum

fulo pisze:Jak kiedyś poprawnie wykrywało a teraz nie to nie lepiej jest postawić system od zera?
Uwilbiam tego typu odpowiedzi.
Nie nie warto. Na taki pomysl wpadlem od razu. Wole jednak uporac sie z tym problemem poprzez rozwizanie go. Po co mam instalowac, dobrze dzialajacy i ustawiony z wieloma programami pod moje potrzeby, system (tylko z modemem jest problem). Wolalbym go naprawic/poprawic, zeby bylo dobrze. Gdybym doszedl do wniosku, ze postawie system od zera, to bym nie przedstawial problemu tu na forum. A tak, jakby szczesliwie sie udalo rozwiazac, to zawsze jest jakas informacja dla innych. Moze ktos napotka podobny problem, to bedzie mial rozwiazanie.
Huawei E169 [Orange]
ODPOWIEDZ