router tp link wr340g - muli
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
router tp link wr340g - muli
Witam,
potrzebuje Waszej pomocy :-), mam link wr340g (około 1,5 roku) i od 3 tygodni internet zaczął mi bardzo mulić - w sensie strony nieraz potrafią się otwierać 10-15 s. Zastrzegam, że byli ludzie od internetu sprawdzaliśmy i wszystko od ich strony jest ok - podłączenie przez kabel. Z komputerem też wszystko gra. Szybkości internetu to około 3,6 mb.
Wczoraj zauważyłem, że po twardym resecie baaardzo się poprawiło, ale po 2-3h znów wróciło do mulenia... Dziś zrobiłem to samo, 2-3h ok i znów powrót do mulenia...
Czy ktoś umie mi pomóc?
Pozdrawiam
potrzebuje Waszej pomocy :-), mam link wr340g (około 1,5 roku) i od 3 tygodni internet zaczął mi bardzo mulić - w sensie strony nieraz potrafią się otwierać 10-15 s. Zastrzegam, że byli ludzie od internetu sprawdzaliśmy i wszystko od ich strony jest ok - podłączenie przez kabel. Z komputerem też wszystko gra. Szybkości internetu to około 3,6 mb.
Wczoraj zauważyłem, że po twardym resecie baaardzo się poprawiło, ale po 2-3h znów wróciło do mulenia... Dziś zrobiłem to samo, 2-3h ok i znów powrót do mulenia...
Czy ktoś umie mi pomóc?
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: router tp link wr340g - muli
Sprawdź czy nie pojawiła się jakaś nowa sieć WiFi, pozmieniaj na próbę kanały WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Spróbuj zresetować ustawienia i skonfigurować router jeszcze raz.
O ile dobrze pamiętam ten model ma bardzo mało pamięci RAM (8MB) możliwe, że to za mało. Chociaż to dziwne, że zaczął niedomagać dopiero teraz.
O ile dobrze pamiętam ten model ma bardzo mało pamięci RAM (8MB) możliwe, że to za mało. Chociaż to dziwne, że zaczął niedomagać dopiero teraz.
-
Dzięki wielkie za odpowiedzi!
Po kolei, co mam zrobić wpierw? Nie wiem jak sprawdzić, czy pojawiał się inna sieć, i nie wiem jak wrócić go do ustawień fabryczynch - zrobić backup firmwaru i po resecie mogę go wgrać? Bo obawiam się, że bez pomocy nie dam rady skonfigurować sam.
Po kolei, co mam zrobić wpierw? Nie wiem jak sprawdzić, czy pojawiał się inna sieć, i nie wiem jak wrócić go do ustawień fabryczynch - zrobić backup firmwaru i po resecie mogę go wgrać? Bo obawiam się, że bez pomocy nie dam rady skonfigurować sam.
-
1. Co do odpowiedzi wojteks, to ściągnij program inSSIDer, odpal na komputerze i wklej nam screenshota.
2. Co do konfiguracji routera, to powinna być możliwość zapisania/ściągnięcia ustawień na dysk, a potem ich przywrócenia, aczkolwiek nie wiem jak jest w Twoim routerze. Ale najpierw punkt 1.
2. Co do konfiguracji routera, to powinna być możliwość zapisania/ściągnięcia ustawień na dysk, a potem ich przywrócenia, aczkolwiek nie wiem jak jest w Twoim routerze. Ale najpierw punkt 1.
-
moher - dzięki!
Odpowiadając:
ad1. jest coś takiego jak System Tool - Backup and Restore i to chyba to
ad2. zalacznik - moj to Dziubki
Odpowiadając:
ad1. jest coś takiego jak System Tool - Backup and Restore i to chyba to
ad2. zalacznik - moj to Dziubki
-
Spróbuj ustawić kanał 13, wydaje się pokrywać z najmniejszą ilością sieci.
Nie wiem czy wszystkie urządzenia obsługują ten kanał, ale może przyfarcisz.
PS Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój pierwszy post, czy problemy występują też kiedy komputer jest podpięty do routera po kablu?
Nie wiem czy wszystkie urządzenia obsługują ten kanał, ale może przyfarcisz.
PS Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój pierwszy post, czy problemy występują też kiedy komputer jest podpięty do routera po kablu?
-
Jej, jak mam ustawić ten kanał 13?
Problemy nie występują kiedy komp jest bezpośrednio podłączony do kabla. A podłączenia po kablu do routera powiem, że nie próbowałem...
[ Dodano: 2011-10-07, 22:07 ]
Oki, chyba znalazłem w Wirless Settings - Chanels i dałem 13. Jest lepiej :-), nawet dużo lepiej. Co w momencie jak wróci do poprzedniego stanu?
Problemy nie występują kiedy komp jest bezpośrednio podłączony do kabla. A podłączenia po kablu do routera powiem, że nie próbowałem...
[ Dodano: 2011-10-07, 22:07 ]
Oki, chyba znalazłem w Wirless Settings - Chanels i dałem 13. Jest lepiej :-), nawet dużo lepiej. Co w momencie jak wróci do poprzedniego stanu?
-
Najpierw porządnie przetestuj obecną konfigurację, jak będą problemy to napisz, będziemy kombinować dalej.
-
Okej,
bardzo dziękuje za pomoc!
Testuję konfigurację. Dzisiaj np. troszkę gorzej jest, ale minimalnie.
bardzo dziękuje za pomoc!
Testuję konfigurację. Dzisiaj np. troszkę gorzej jest, ale minimalnie.
-
Chyba za wcześnie powiedziałem, że jest OK... znów muli, chociaż mniej. Możecie pomóc :-)?
Dodatkowo zauważyłem, że sam zaczął rozłączać połączenie z kompem. Po diagnozie system Windows prosi o zresetowanie routera i to robię po czy prosi o wprowadzenie klucza dostępu...
Dodatkowo zauważyłem, że sam zaczął rozłączać połączenie z kompem. Po diagnozie system Windows prosi o zresetowanie routera i to robię po czy prosi o wprowadzenie klucza dostępu...
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja bym go zresetował i ustawił od nowa jeżeli nie pomoże to możesz odesłać do serwisu, masz go 1.5 roku a gwarancja jest 24miesiące door-to-door.
EeePC 904HD + Huawei E169
-
Dzięki.
Sprawdziłem rachunek, lipa, przeliczyłem się, mam grubo po gwarancji... Cóż czynić ;-) chciałbym go reanimować? Chodzi Tobie o nowy firmware?
Sprawdziłem rachunek, lipa, przeliczyłem się, mam grubo po gwarancji... Cóż czynić ;-) chciałbym go reanimować? Chodzi Tobie o nowy firmware?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
wolandex, mój ma ponad rok i nie zauważyłem zmian. Działa idealnie.
-
Witam
o mało nie założyłem nowego tematu
mam ten sam problem - może nie muli ale zrywa połączenie lub wydłuża czas odpowiedzi tzn,
- pojawiają się pingi pow. 2500ms
- brak odpowiedzi (3 - 9 sekund)
Utrudnienia występują losowo np. wczoraj godz 23.00 zrywało mi VPN do pracy
Moim zdaniem problem dotyczy zasięgu (miałem modem wifi na USB i za jego pomocą nie dało rady się połączyć), ponieważ jeden komputer z WIFI w pokoju z routerem działa bez zastrzeżeń, a drugi (dwie ściany dalej) ma takie tąpnięcia.
Wymieniać router czy można to przeskoczyć (antena) ?
o mało nie założyłem nowego tematu

- pojawiają się pingi pow. 2500ms
- brak odpowiedzi (3 - 9 sekund)
Utrudnienia występują losowo np. wczoraj godz 23.00 zrywało mi VPN do pracy
Moim zdaniem problem dotyczy zasięgu (miałem modem wifi na USB i za jego pomocą nie dało rady się połączyć), ponieważ jeden komputer z WIFI w pokoju z routerem działa bez zastrzeżeń, a drugi (dwie ściany dalej) ma takie tąpnięcia.
Wymieniać router czy można to przeskoczyć (antena) ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jak zaszumienie eteru?
- wojteks
- *** Administrator ***
Najtaniej to kabel ethernet pociągnąć a jak musi być po WiFi do dodatkowy AP na końcu tego kabla dołączyć.jastu pisze:Wymieniać router czy można to przeskoczyć
Nie pomagam na PW!
-
Hej,
a co moim problemem
ktoś pomoże?
Pozdro!
a co moim problemem

Pozdro!
-
problem chyba rozwiązany - do tego nie ma związku z routerem
mam takie urządzenie wpięte w USB (raczej go nie dotykam, cały czas wpięte)
http://www.cc.com.pl/pl/prods/aladdin/etoken_main.php
Zdarzało się że np. tylko FF nie mógł wyświetlić strony (miał dwa stany : działa/niedziała) mimo działającego połączenia z internetem - jego restart nie pomagał, restart tokena owszem. Teraz dotarło do mnie że po restarcie tokena opóźnienia zniknęły
Dziwne to, ale będe czujny
mam takie urządzenie wpięte w USB (raczej go nie dotykam, cały czas wpięte)
http://www.cc.com.pl/pl/prods/aladdin/etoken_main.php
Zdarzało się że np. tylko FF nie mógł wyświetlić strony (miał dwa stany : działa/niedziała) mimo działającego połączenia z internetem - jego restart nie pomagał, restart tokena owszem. Teraz dotarło do mnie że po restarcie tokena opóźnienia zniknęły
Dziwne to, ale będe czujny