Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
http://img17.imageshack.us/img17/745/imag0315f.jpg
Uploaded with ImageShack.us
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-10-21, 19:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Uploaded with ImageShack.us
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-10-21, 19:13 ]

Ostatnio zmieniony 2011-10-21, 18:12 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Początkujący użytkownik forum
dzieki. wychodzi ze mam tak samo i pisze brak lub blad karty sim
jak pech to pech.

-
- Stały użytkownik forum
Czyli jednym słowem jak na razie brak alternatywy dla routera Dovado.
-
- Stały użytkownik forum
koledzy nie wiem czy tu dolaczac ten watek ale chodzi o E398 kuzwa nie dziala tzn
wpialem go bezposrednio do laptopa odpaliłem Program i 0 zasięgu ciagla mruga zielona dioda co jest rane pomocy
wpialem go bezposrednio do laptopa odpaliłem Program i 0 zasięgu ciagla mruga zielona dioda co jest rane pomocy
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
zielona dioda oznacza logowanie do sieci, tzn. Twój sprzęt nie może się zalogować.... Zakładałeś PIN?? Może zablokowałes kartę... Albo przeinstaluj program Polsatu... Nie będziesz miał kresek zasięgu jak nie zaloguje Ci się modem do sieci.
A w ogóle to jaki router bierzesz
?
A w ogóle to jaki router bierzesz

Ostatnio zmieniony 2011-10-22, 02:08 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Witam użytkowników szykują się dwa stare routery Zalip pod modem Huawei e398 pod HSPA+ i LTE.
te modele to Zalip CDW32AM i Zalip CDW463AM,na chwilę obecną w technologii HSPA+ osiągam na sieci Orange Free na kartę do 16Mb/s i 3Mb/s wysyłu, a w technologii LTE powinienem go przetestować za ok tydzień czasu.
Całość prawdopodobnie będzie wymagała ustawienia w modemie albo HSPA+ albo LTE i dopiero wtedy będziemy mogli ten modem używać w routerze po wyborze technologii.
Całość jest testowana bez wifi bo wtedy większe prędkości uzyskujemy a drugi wynik to z wifi N-lite

poniżej z wifi

Może uda mi się pożyczyć kartę sim Orange na abonament dla firm i wtedy zobaczę ile się uda osiągnąć Mb/s bo w ofercie na kartę prędkości są przycinane tak jak pisałem już w teście o Huawei E372
Tak więc za ok 7-9dni zobaczę jaką przepustowość osiągnie ten router pod LTE i tu opiszę pozdrawiam.
te modele to Zalip CDW32AM i Zalip CDW463AM,na chwilę obecną w technologii HSPA+ osiągam na sieci Orange Free na kartę do 16Mb/s i 3Mb/s wysyłu, a w technologii LTE powinienem go przetestować za ok tydzień czasu.
Całość prawdopodobnie będzie wymagała ustawienia w modemie albo HSPA+ albo LTE i dopiero wtedy będziemy mogli ten modem używać w routerze po wyborze technologii.
Całość jest testowana bez wifi bo wtedy większe prędkości uzyskujemy a drugi wynik to z wifi N-lite

poniżej z wifi

Może uda mi się pożyczyć kartę sim Orange na abonament dla firm i wtedy zobaczę ile się uda osiągnąć Mb/s bo w ofercie na kartę prędkości są przycinane tak jak pisałem już w teście o Huawei E372
Tak więc za ok 7-9dni zobaczę jaką przepustowość osiągnie ten router pod LTE i tu opiszę pozdrawiam.
-
- Stały użytkownik forum
chyba na odwrót - modem się zaloguje wyłacznie gdy ma zasięg hspa+ lub lte.Tom3k pisze:Nie będziesz miał zasięgu jak nie zaloguje Ci się modem do sieci.
Co do routerów to chyba nalezy poczekać, aż pojawi się coś wydajnego i dedykowanego do LTE.
Aktualnie zamiast ładować się w Netgear lub podobne i mieć wydajność na poziomie 20 mb/s wolałbym dołożyć 150 zł i kupić Dovado Tiny na allegro. Wydajność tego sprzętu tj. 70 Mb/s wystarczy każdemu, bo kto osiąga wyższe prędkości?
Ja na dzień dzisiejszy śmigam na Edimax 6200n, który wyciąga spokojnie 15 Mb/s i kosztuje 100 zł

-
Modem byl walniety, wymienilem i dziala ... ale niestety slabo. 1-2 kreseczki zasiegu, takze dl 7-14 a ul 0 - 0,6. Mam 2,5 km do nadajnika , czy ktos przy takich odleglosciach i transferach uzywa anteny kominowej z powodzeniem? pozdrawiam
p.s.
takze mi na razie szybki router wifi jest zbedny
p.s.
takze mi na razie szybki router wifi jest zbedny

-
- Stały użytkownik forum
Witam,
co do mojej awari E398 (mruga zielona dioda okazałao sie ze nadajnikLTE jest walniety Polsat o tym wie i działają!
Co do Routovado 4gr bedzie oki? i czy jak go kupie ktos pomoze zainstalować?
Dziekuje
co do mojej awari E398 (mruga zielona dioda okazałao sie ze nadajnikLTE jest walniety Polsat o tym wie i działają!
Co do Routovado 4gr bedzie oki? i czy jak go kupie ktos pomoze zainstalować?
Dziekuje
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
anteklukasz, a w ogóle gdzie jest dostępny w Polsce ten 4GR??
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- pogodabartek
Dziś w nocy zrobię test Zalip CDW532AM jaką osiągnie przepustowość pod LTE z nowym firmware i wrzucę jako film do obejrzenia.
Trzymajcie kciuki...
Trzymajcie kciuki...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Raczej drive-rów w Open-Wrt. Kupiłem wczoraj płytkę aeromax http://www.cyberbajt.pl/produkt/3797/ae ... o-2x2.html jako router w jednej obudowie z Mikrotikiem, wrzuciłem firmware Gargoyle by Obsy i z ciekawości zrobiłem test połączenia 3G porównując w identycznych warunkach Asusa WL-500gpv2 z Tomato-Pandora-made in China (modem podłączony przez aktywny HUB Belkina). Chińczyk niestety bije na głowe Open-Wrt (stabilne połączenie, transfer UL ponad 100% wyższy), a router hardwer-owo o wiele słabszyTo raczej nie jest kwestia wolnego USB.

jareq
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zamotałem się i nie doczytałem, proszę o usunięcie posta.
Ostatnio zmieniony 2011-10-22, 17:54 przez moher, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
A skąd masz nowy firmware, na stronie producenta nic nie mają ?pogodabartek pisze:Dziś w nocy zrobię test Zalip CDW532AM jaką osiągnie przepustowość pod LTE z nowym firmware i wrzucę jako film do obejrzenia.
Trzymajcie kciuki...
Mam nadzieje że w tym momencie CDW 530AM z nowym firmware również rozpozna E398.
- pogodabartek
Mam od producenta do testów jak będzie ok to od jutra można będzie kupować ten tani router,ale najpierw wrzucę cały test film jak go zrobię,po 1szej w nocy w tej lokalizacji gdzie osiągnąłem 70Mb/s download i 30 upload.
-
- Stały użytkownik forum
Dołączam się , tez potrzebuje routera do tego modemu... 

- pogodabartek
test numer 1 nie udany,modem ie loguje sie do sieci w technologii LTE,a w HSPA+ nie ma z tym problemu.
Jak się pojawi poprawny beta firmware i sprawdzę czy działa,oraz jaką ma przepustowość w LTE to dam tu na forum znać.
Pozdrawiam i dobranoc wszystkim.
Ps.a miałem cichą nadzieję,że będzie on działać z LTE i będzie to jeden z tanich i udanych routerów.
[ Dodano: 2011-10-23, 02:32 ]
To nowe firmware nosi oznaczenie (R1.07d0(beta02))
Jakby ktoś chciał zobaczyć kompatybilne modemy na przyszłość to proszę napisać na priv to podeślę bo tu się nie zmieści lista kompatybilności bo by zajęła bardzo dużo miejsca chyba ze admini się zgodzą.
Jak się pojawi poprawny beta firmware i sprawdzę czy działa,oraz jaką ma przepustowość w LTE to dam tu na forum znać.
Pozdrawiam i dobranoc wszystkim.
Ps.a miałem cichą nadzieję,że będzie on działać z LTE i będzie to jeden z tanich i udanych routerów.
[ Dodano: 2011-10-23, 02:32 ]
To nowe firmware nosi oznaczenie (R1.07d0(beta02))
Jakby ktoś chciał zobaczyć kompatybilne modemy na przyszłość to proszę napisać na priv to podeślę bo tu się nie zmieści lista kompatybilności bo by zajęła bardzo dużo miejsca chyba ze admini się zgodzą.
-
- Stały użytkownik forum
wieka szkoda ;/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
pogodabartek, może wrzuć na http://shorttext.com/ i podlinkuj
- pogodabartek
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Koledzy znający się na OpenWRT jak sądzicie - Można coś podkręcić w driverach openwrt? Można wymusić szybszy transfer - współpracę modem<>router?jarek999 pisze:Raczej drive-rów w Open-Wrt.<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-23, 22:09 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 21:09 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Może zrobimy osobny temat i wpiszemy routery które działają z e398 , podzielimy je na te szybsze i wolniejsze. Co wy na to? 

-
- Stały użytkownik forum
Koledzy jak ktoś chce router Dovado 4GR to ze mieszkam zaraz kolo czech mogę zorganizować kilka sztuk .
Koszt ok 540 zł ( całkowity koszt modemu ) reszta po znajomości bo z jednego forum jestesmy
Pozdrawiam.
Koszt ok 540 zł ( całkowity koszt modemu ) reszta po znajomości bo z jednego forum jestesmy

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez anteklukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- pogodabartek
Nikt Ci nie da tyle kasy za taki router.
Ludzie poczekają trochę na nowe firmware i kupią np. takiego Zalipa za 200zł jak będzie dobrze działać i mieć przepustowości download rzędu 40-70Mbit/s i upload 20-30Mbit/s
A nowe firmware jest właśnie robione i ja je testuje i jak zadziała pod LTE to zrobię test co do przepustowości i wrzucę jako film na Youtube,więc trzeba trochę poczekać,bo lista wspieranych modemów jest ogromna i teraz tylko chodzi o to aby się on połączył zalogował do sieci LTE i zobaczymy jaką ma przepustowość.
Ludzie poczekają trochę na nowe firmware i kupią np. takiego Zalipa za 200zł jak będzie dobrze działać i mieć przepustowości download rzędu 40-70Mbit/s i upload 20-30Mbit/s
A nowe firmware jest właśnie robione i ja je testuje i jak zadziała pod LTE to zrobię test co do przepustowości i wrzucę jako film na Youtube,więc trzeba trochę poczekać,bo lista wspieranych modemów jest ogromna i teraz tylko chodzi o to aby się on połączył zalogował do sieci LTE i zobaczymy jaką ma przepustowość.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Polemizowal bym. Sa ludzie ktorzy maja jeszcze drozszy sprzet w domu.pogodabartek pisze:Nikt Ci nie da tyle kasy za taki router.
Nie pomagam na PW.
- pogodabartek
ok poleciałem ze słownictwem większość ludzi nie stać po prostu a kilkanaście procent stać i tyle w temacie,ale jak nie będą mieć wyboru to uzbierają i kupią tego DOVADO 4GR
-
Witam,
Zarejestrowałem się na forum po uważnej lekturze Waszych wpisów. Walczę z tematem od tygodnia, próbowałem m.in. z Air3G II, który ma E398 na liście kompatybilnych modemów oraz Cyfr Polsat na liście operatorów podczas konfiguracji - NIE DZIAŁA.
Z ostrożności napisałem do Dovado w sprawie modelu 4GR - oto odpowiedź
:
Dear RK,
I advise you to go for the DOVADO TINY: www.dovado.com/tiny
Also available here: http://movingwifi.com/dovado-tiny
Thank you,
Best Regards
Sam
DOVADO Support Team
Email: [email protected]
Phone: +46 8 5229 1885
Working hours: 09:00-17:00, CET, (Mon-Fri)
10/22/2011 18:10 - RK wrote:
other_os:
country: Other
other_country: Poland
modem_wan: modem
operator: Cyfrowy Polsat
apn: internet.cp
modem_manufacturer: Huawei
other_manufacturer:
modem: Huawei E398u-1
modem_fw: 11.243.x
router: UMR
bought_router: Retail store
sn: xxxx
productiondate: xxxx
router_fw: xxxx
headline: Compatibility
text: Dear Sirs,
Can you please confirm that your routers are woking with Huawei E398(u-1
version)modem:
- delivered by the operator CYFROWY POLSAT in Poland;
- working in LTE technology.
I've been trying with two other routers that have the Hueawei E398 on their
compatibility list - with no results. The problem is the E398 modem has several
versions.
I'm desparately looking for a router that will work without cutting down the
transmision - the modem itself reaches 40/8 Mbps download/upload when working in
USB mode.
Waiting for your reply,
Regards,
RK
Zarejestrowałem się na forum po uważnej lekturze Waszych wpisów. Walczę z tematem od tygodnia, próbowałem m.in. z Air3G II, który ma E398 na liście kompatybilnych modemów oraz Cyfr Polsat na liście operatorów podczas konfiguracji - NIE DZIAŁA.
Z ostrożności napisałem do Dovado w sprawie modelu 4GR - oto odpowiedź

Dear RK,
I advise you to go for the DOVADO TINY: www.dovado.com/tiny
Also available here: http://movingwifi.com/dovado-tiny
Thank you,
Best Regards
Sam
DOVADO Support Team
Email: [email protected]
Phone: +46 8 5229 1885
Working hours: 09:00-17:00, CET, (Mon-Fri)
10/22/2011 18:10 - RK wrote:
other_os:
country: Other
other_country: Poland
modem_wan: modem
operator: Cyfrowy Polsat
apn: internet.cp
modem_manufacturer: Huawei
other_manufacturer:
modem: Huawei E398u-1
modem_fw: 11.243.x
router: UMR
bought_router: Retail store
sn: xxxx
productiondate: xxxx
router_fw: xxxx
headline: Compatibility
text: Dear Sirs,
Can you please confirm that your routers are woking with Huawei E398(u-1
version)modem:
- delivered by the operator CYFROWY POLSAT in Poland;
- working in LTE technology.
I've been trying with two other routers that have the Hueawei E398 on their
compatibility list - with no results. The problem is the E398 modem has several
versions.
I'm desparately looking for a router that will work without cutting down the
transmision - the modem itself reaches 40/8 Mbps download/upload when working in
USB mode.
Waiting for your reply,
Regards,
RK
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Słuchajcie ale czy nie da się wgrać w gargoyle lepszych sterwoników od USB?? Wydaje mi się, że ten netgear powinien to spokojnie ogarniać przy takim obciążeniu procesora... No kurcze.... Przy niby maksymalnym obciążeniu routera ma ok 5-6%. Niech mi to ktoś wytłumaczy... Bez sensu...
[ Dodano: 2011-10-24, 11:15 ]
pogodabartek, a jaki procesor ma ten zalip?? Jak to jest, że jakaś dziwność chińska jest szybsza niż firmowy sprzęt.........
[ Dodano: 2011-10-24, 11:15 ]
pogodabartek, a jaki procesor ma ten zalip?? Jak to jest, że jakaś dziwność chińska jest szybsza niż firmowy sprzęt.........
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Kolego Pogodabartek Ja nikomu nie chce wciskac routerów ani tez zarabiac tyle kosztuje ten router w czechach u przedstawiciela Dovado
Wiem zę <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dziala z LTE polsatu wiem żę ma predkosci spokojnie 70 mb
.
Koledzy mysle ze jak wszyscy pomoga to cos znajdziemy szybciej niz ludzie z Polsatu
Pozdro
Wiem zę <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dziala z LTE polsatu wiem żę ma predkosci spokojnie 70 mb
.
Koledzy mysle ze jak wszyscy pomoga to cos znajdziemy szybciej niz ludzie z Polsatu
Pozdro