Jak to jest z adresem IP ?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qw85qw
Początkujący użytkownik forum

Jak to jest z adresem IP ?

Post autor: qw85qw »

Witam, mam takie pytanie. Z kolega robimy pewne testy, posiadam kolegi IP, kiedy wpisuje w cmd ping i jego nr IP leca odpowiedzi... Problem polega na tym ze kolega korzysta z sieci sasiada bo siec sasiada nie jest zabezpieczona. Czy kolega i sasiad posiadaja ten sam numer IP ? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie jest to zaden wimax, ani upc, ani nic ze zmiennym IP. Czy kiedy sasiad nagle by wylaczyl router, to wiadome ze kolega traci dostep do Internetu, ale ping z kolegi IP nadal daje mi odpowiedzi ! Czy moze byc tak ze w tym samym numerze IP kolegi moze byc duza grupa ludzi o tym samym adresie ip ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak to jest z adresem IP ?

Post autor: Jo_gurt »

qw85qw pisze:Czy moze byc tak ze w tym samym numerze IP kolegi moze byc duza grupa ludzi o tym samym adresie ip ?
Tak.

A kolega niech sobie poczyta <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pomijajac aspekty prawne:
qw85qw pisze:Czy moze byc tak ze w tym samym numerze IP kolegi moze byc duza grupa ludzi o tym samym adresie ip ?
Nie - IP jest jak numer telefonu - w danej sieci moze byc tylko jedno.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To może uściślę:
widoczna pod jednym adresem IP może być grupa ludzi. Wewnątrz swojej sieci (czyli już za tym widocznym adresem), każdy ma swój adres.
key pisze:Nie - IP jest jak numer telefonu - w danej sieci moze byc tylko jedno.
Nie wiem czy dobre porównanie. Co w telefonii będzie analogią PAT? Numery wewnętrzne dostępne tylko po wdzwonieniu na jeden główny?
(tak, czepiam się ;))
qw85qw

Wszytsko rozumiem Panowie to co piszecie od 98 roku ;)

Zadam pytanie bardziej konkretnie:
Wiem że w jakimś tam bloku gdzie jest mieszkańców 30'stu jest fizycznie opcja że na zewnątrz będzie jeden adres IP. O wewnetrznych adresach IP nawet nie rozmawiajmy. Teraz moje pytanie brzmi: Jest sobie blok i 30 osób w tym jedna z tych osób to punkt A, ja jako punkt Z jestem np w Szczecinie. W jaki sposob sprawdzic ze punkt A jest dostepny obecnie w Internecie? No bo wpisujac w cmd ping -t xxx.xxx.xx.xx adres ip zawsze moge dostac odpowiedz poniewaz jest duze ryzyko ze zawsze ktos z tych 30 osob bedzie mial wlaczony komputer. Jest jakas opcja inna ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

qw85qw pisze: No bo wpisujac w cmd ping -t xxx.xxx.xx.xx adres ip zawsze moge dostac odpowiedz poniewaz jest duze ryzyko ze zawsze ktos z tych 30 osob bedzie mial wlaczony komputer.
Ich włączone komputery nie mają nic do gadania, na taki ping odpowie ich brama, przez którą wychodzą.

Ogólnie musiałbyś mieć sposób na dostanie się do konkretnego kompa za taką bramą, więc w grę wchodzi tylko forward portów (mówimy o połączeniu inicjowanym z twojej strony). Czyli może ci pomóc tylko administrator tej sieci.
qw85qw

dzieki za info :ok:
ODPOWIEDZ