Jak to jest z adresem IP ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak to jest z adresem IP ?
Witam, mam takie pytanie. Z kolega robimy pewne testy, posiadam kolegi IP, kiedy wpisuje w cmd ping i jego nr IP leca odpowiedzi... Problem polega na tym ze kolega korzysta z sieci sasiada bo siec sasiada nie jest zabezpieczona. Czy kolega i sasiad posiadaja ten sam numer IP ? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie jest to zaden wimax, ani upc, ani nic ze zmiennym IP. Czy kiedy sasiad nagle by wylaczyl router, to wiadome ze kolega traci dostep do Internetu, ale ping z kolegi IP nadal daje mi odpowiedzi ! Czy moze byc tak ze w tym samym numerze IP kolegi moze byc duza grupa ludzi o tym samym adresie ip ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak to jest z adresem IP ?
Tak.qw85qw pisze:Czy moze byc tak ze w tym samym numerze IP kolegi moze byc duza grupa ludzi o tym samym adresie ip ?
A kolega niech sobie poczyta <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pomijajac aspekty prawne:
Nie - IP jest jak numer telefonu - w danej sieci moze byc tylko jedno.qw85qw pisze:Czy moze byc tak ze w tym samym numerze IP kolegi moze byc duza grupa ludzi o tym samym adresie ip ?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To może uściślę:
widoczna pod jednym adresem IP może być grupa ludzi. Wewnątrz swojej sieci (czyli już za tym widocznym adresem), każdy ma swój adres.
(tak, czepiam się
)
widoczna pod jednym adresem IP może być grupa ludzi. Wewnątrz swojej sieci (czyli już za tym widocznym adresem), każdy ma swój adres.
Nie wiem czy dobre porównanie. Co w telefonii będzie analogią PAT? Numery wewnętrzne dostępne tylko po wdzwonieniu na jeden główny?key pisze:Nie - IP jest jak numer telefonu - w danej sieci moze byc tylko jedno.
(tak, czepiam się

-
Wszytsko rozumiem Panowie to co piszecie od 98 roku
Zadam pytanie bardziej konkretnie:
Wiem że w jakimś tam bloku gdzie jest mieszkańców 30'stu jest fizycznie opcja że na zewnątrz będzie jeden adres IP. O wewnetrznych adresach IP nawet nie rozmawiajmy. Teraz moje pytanie brzmi: Jest sobie blok i 30 osób w tym jedna z tych osób to punkt A, ja jako punkt Z jestem np w Szczecinie. W jaki sposob sprawdzic ze punkt A jest dostepny obecnie w Internecie? No bo wpisujac w cmd ping -t xxx.xxx.xx.xx adres ip zawsze moge dostac odpowiedz poniewaz jest duze ryzyko ze zawsze ktos z tych 30 osob bedzie mial wlaczony komputer. Jest jakas opcja inna ?

Zadam pytanie bardziej konkretnie:
Wiem że w jakimś tam bloku gdzie jest mieszkańców 30'stu jest fizycznie opcja że na zewnątrz będzie jeden adres IP. O wewnetrznych adresach IP nawet nie rozmawiajmy. Teraz moje pytanie brzmi: Jest sobie blok i 30 osób w tym jedna z tych osób to punkt A, ja jako punkt Z jestem np w Szczecinie. W jaki sposob sprawdzic ze punkt A jest dostepny obecnie w Internecie? No bo wpisujac w cmd ping -t xxx.xxx.xx.xx adres ip zawsze moge dostac odpowiedz poniewaz jest duze ryzyko ze zawsze ktos z tych 30 osob bedzie mial wlaczony komputer. Jest jakas opcja inna ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ich włączone komputery nie mają nic do gadania, na taki ping odpowie ich brama, przez którą wychodzą.qw85qw pisze: No bo wpisujac w cmd ping -t xxx.xxx.xx.xx adres ip zawsze moge dostac odpowiedz poniewaz jest duze ryzyko ze zawsze ktos z tych 30 osob bedzie mial wlaczony komputer.
Ogólnie musiałbyś mieć sposób na dostanie się do konkretnego kompa za taką bramą, więc w grę wchodzi tylko forward portów (mówimy o połączeniu inicjowanym z twojej strony). Czyli może ci pomóc tylko administrator tej sieci.
-
dzieki za info