Sierra 307 + jaki router ?
Moderator: Moderatorzy
- dao
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sierra 307 + jaki router ?
tplink 3420 zrywa z tym modemem połączania praktycznie raz dziennie, zalip czynił podobnie choć rzadziej. Jaki polecicie router bym wreszcie miał stabilne połączenia i dobry zasięg wifi ?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Sierra 307 + jaki router ?
A jaki model Zalipa Ci zrywał połączenie?
Ja mam CDW463AMi działa stabilnie i ok.
Sprawdź lepiej programem inssider kanały wifi na jakich nadają sąsiedzi i zmień na taki numer kanału,który nie będzie taki sam jak ich i problem powinien zniknąć,albo może masz wadliwy modem i dlatego ale najpierw to zobacz,albo pokombinuj z większym zasilaczem co daje więcej amper.
Ja mam CDW463AMi działa stabilnie i ok.
Sprawdź lepiej programem inssider kanały wifi na jakich nadają sąsiedzi i zmień na taki numer kanału,który nie będzie taki sam jak ich i problem powinien zniknąć,albo może masz wadliwy modem i dlatego ale najpierw to zobacz,albo pokombinuj z większym zasilaczem co daje więcej amper.
- dao
Nie mam w pobliżu żadnych sieci wifi. Modem dodatkowo zasilony zewnętrznym hubem. Zalip to był model CDW530AM.
Bestpartner PANEL XP 2 x 18 dBi 1710, FME,E398+Dovado 4GR
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
A na jakiej to jest sieci operatora jaki masz sygnał i gdzie kupowałeś modem?
Jeszcze jedno czy na samym modemie tak samo się dzieje?
Jeszcze jedno czy na samym modemie tak samo się dzieje?
- dao
Sam modem działa ok. Stabilnie, żadnych zerwanych połączeń. Siła sygnału 3g to ok 20 % wg tego co pokazuje soft routera. Sieć iplus. Router i modem kupione z polskiej dystrybucji. Według producenta routera jest on kompatybilny z modemem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może lepiej pozostać z MR-3420 i dodać dobry aktywny HUB-port USB jak i sam router nie wyrabiają z zasilaniem bardziej energochłonnych modemów (skoro takowy już masz to jeszcze pozostaje kwestia jakości sygnału-zastosowania odpowiedniej anteny), zwłaszcza jak jeszcze korzystamy z sieci bezprzewodowej. Jest jeszcze wypasiony model Dovado 4GR-ale najnowszej liście wspieranych modemów nie ma Sierry 307 http://www.dovado.com/index.php?option= ... &Itemid=14 , a szkoda bo w tym sprzęcie pomyślano również o wydajności prądowej USB 

jareq