Router do Dialogu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kapsel
Początkujący użytkownik forum

Router do Dialogu.

Post autor: Kapsel »

Witajcie, temat założyłem gdyż poszukuje jakiegoś w miarę dobrego i taniego routera wi-fi dla kuzyna który korzysta z Dialogu. W związku z tym chciałbym prosić Was o pomoc.
Obecnie korzysta On z modemu t263r4-b1, co wiąże się z wiecznie porozrzucanym kablem po mieszkaniu...
Proszę Was o propozycje routerów, miło by było gdyby konfiguracja była w miarę łatwa i przystępna. Wyczytałem, że router powinien posiadać Annex B.

Z góry dzięki za pomoc :)
Kapsel
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Router do Dialogu.

Post autor: bdkacz »

Budżet ? :)
Kapsel

Budżet? myślę, że tak do 200zł no chyba, że można coś dostać taniej. Dowiedziałem się jeszcze, że telewizja tez jest dostarczana przez Dialog wraz z internetem.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Z racji średniej ilości na rynku urządzeń z Annex B ( i ich cenę,dobrych raczej 280zł+) oraz wzgląd na tv zamiast nowego urządzenia "wszystko w 1" proponuję zostawić ten router który jest jako "źródło" neta oraz do celów TV natomiast w celu rozdzielenia neta po wi-fi zakupić coś takiego : http://www.ceneo.pl/4729066 i ustawić w tryb AP :) Mam to urządzonko od jakiegoś m-ca i sprawuje się rewelacyjnie. Do tego prosty interfejs na dodatek po polsku
Kapsel

Aha, rozumiem, że nie trzeba tu zbytnio kombinować? Wystarczy zakupić dowolny Access Point i podłączyć go pod pod stary modem(kablem rj45), który aktualnie działa z Dialogiem? W opcjach nowego urządzenia ustawić na tryb "Punkt Dostępowy (AP)" i ma działać? Jeśli dobrze rozumiem to wystarczyłby tani router(z trybem AP) lub najzwyklejszy acces point?

Biorę pod uwagę tego Asusa którego mi poleciłeś :)
kOOgel
Użytkownik forum

Post autor: kOOgel »

Kapsel pisze:Jeśli dobrze rozumiem to wystarczyłby tani router
Zgadza się, u mnie Dialog dzielę za pomocą Tp-Link TL-WR340G . Chodzi bez żadnych zwiech czy zacięć.
Natomiast jeśli chcesz zastąpić dialogowski modem to można użyć TP Link TD-W8901GB, działa na nim internet i telewizja z Dialogu.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Pchanie się obecnie w (tani) standard 802.11g jest IMHO bez sensu,bo:

1) niedługo nie kupi się nowego lapka bez wi-fi w N,
2) urządzenia 802.11g (np starsze karty sieciowe) chodzą bez problemu ze sprzętem w N,
3) łącza będą coraz szybsze i już w tej chwili 802.11g nie daje sobie rady z łączami ADSL 20 Mb/s o VDSL nie wpsominając.
4) ceny urządzeń z N nie są już w tej chwili jakoś odstraszające
5)mam uraz do TP-Linka i wolę wydać ciut więcej,ale mieć coś bardziej "name",bo i tak to się kupuje na kilka lat,więc nie ma co oszczędzać na jakości.

[ Dodano: 2011-10-23, 20:45 ]
Kapsel pisze:Wystarczy zakupić dowolny Access Point i podłączyć go pod pod stary modem(kablem rj45), który aktualnie działa z Dialogiem? W opcjach nowego urządzenia ustawić na tryb "Punkt Dostępowy (AP)" i ma działać?
Dokładnie tak :)
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cz3ski »

TP-Link TL-WR841N do 100zł

TP-Link TL-WR1043ND do 200zł
EeePC 904HD + Huawei E169
Kapsel

Dziękuję Wam za odpowiedzi, teraz już wszystko wiem :) Decyzję w sprawie konkretnego modelu (802.11g czy N) zostawię kuzynowi, bo to w końcu On wykłada kasę ;) Na pewno posłużę się przytoczonymi tu wskazówkami ;)

Dzięki raz jeszcze :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jeden pomógł dla każdego usera wystarczy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ