Łącze radiowe 2,4Ghz słaby download stały upload
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Łącze radiowe 2,4Ghz słaby download stały upload
Witam!
Mam łącze radiowe 2,4Ghz 1Mb/256kb i następujący problem, który występuję z reguły wieczorami. Mianowicie download spada nawet do 150kb, a upload w tym samym czasie jest na poziomie 240-250kb dodatkowo pingi są na poziomie 200-300ms. Jeżeli wszystko jest OK to download oscyluje w okolicach 1Mb a upload 250kb. Jaki może być tego powód? Mój poddostawca tłumaczy że muszę przejść na 5Ghz, ale nie potrafi mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego przy spadku download upload pozostaje na stałym poziomie? Dziękuję za wszystkie sugestie.
Mam łącze radiowe 2,4Ghz 1Mb/256kb i następujący problem, który występuję z reguły wieczorami. Mianowicie download spada nawet do 150kb, a upload w tym samym czasie jest na poziomie 240-250kb dodatkowo pingi są na poziomie 200-300ms. Jeżeli wszystko jest OK to download oscyluje w okolicach 1Mb a upload 250kb. Jaki może być tego powód? Mój poddostawca tłumaczy że muszę przejść na 5Ghz, ale nie potrafi mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego przy spadku download upload pozostaje na stałym poziomie? Dziękuję za wszystkie sugestie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Łącze radiowe 2,4Ghz słaby download stały upload
Podejrzewam niesymetryczny link (rozne anteny po stronie ISP i twojej) i tym samym rozne warunki dla upload i download.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To jest najbardziej racjonalne-co ma ci mówić że ma za dużo klientów na 2.4 i radio nie wyrabia, to jest biznes, nie będzie mówił Ci przecież że net tak się mu zatyka na 2.4 że powinien dawać go prawie za freeMój poddostawca tłumaczy że muszę przejść na 5Ghz

jareq
-
Czy w takim razie przejście na 5Ghz załatwi problem na stałe czy to tylko chwilowe uspokojenie klienta. W okolicy działa kilku różnych poddostawców, czy ewentualnie to może tez mieć wpływ na ewentualne zakłócenia? Na takie hasło zmienia temat
Dziwi mnie tylko ten stały upload. Miał informację ze tak jest wiec skoro są różne anteny to chyba ma taką świadomość i możliwość zadziałania.

-
- Mistrz bezprzewodowy
A mnie nie-jest to czynnik zależny od sposobu korzystania przez użytkowników z sieci.Dziwi mnie tylko ten stały upload.
To pojęcie w tym przypadku względne, ale patrząc na prędkość jaką oferuje Twój ISP to raczej na długi czasCzy w takim razie przejście na 5Ghz załatwi problem na stałe czy to tylko chwilowe uspokojenie klienta.

jareq
-
Poddostawca oferuje do 10Mb ale na 5Ghz. Przy 2,4Ghz jak on to stwierdził żeby było stabilnie to ogranicza do 1Mb co jednak jak widać w moim przypadku nie jest do końca prawdą. Dlatego chciałem spytać neutralne osoby czy jego tłumaczenie jest sensowne i jakie mogą być tego ewentualne przyczyny
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zaszumienie popularnego pasma 2,4GHz jest faktycznie jednym z możliwych powodów. Czy ma to miejsce u ciebie - nie wiemy.Dlatego chciałem spytać neutralne osoby czy jego tłumaczenie jest sensowne i jakie mogą być tego ewentualne przyczyny
W zasadzie tyle można powiedzieć patrząc z zewnątrz.