Huawei E173s-1 T-mobile i niekończący się problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E173s-1 T-mobile i niekończący się problem
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Posiadam modem Huawei E173s-1 i abonament w T-mobile. Problem z internetem ciągnie się już od kilku miesięcy. Otóż mój modem cyklicznie, średni raz na minutę przełącza się pomiędzy HSDPA i UMTS i kiedy jest UMTS to internet nie działa. Ostatnio nawet w chwilach kiedy działa daleko mu do osiągnięcia przyzwoitego transferu.
Karta sim wymieniona w serwisie na nową.
Poziom sygnału bardzo dobry (bts ok. 100 m od mojego okna) sprawdzane również z zewnętrzną anteną. Ponadto przeprowadziłem próby na dwóch różnych modemach, dwóch komputerach z różnymi systemami i w trzech różnych miastach. Nadal to samo. Konsultanci w salonie i pomocy technicznej rozkładają ręce. Złożyłem nawet wizytę w salonie T-mobile z moim komputerem tylko tam wszystko działało jak należy.
Proszę o pomoc bo wyczerpałem wszystkie pomysły i nie mam ochoty płacić kolejny rok za coś co nie działa.
Posiadam modem Huawei E173s-1 i abonament w T-mobile. Problem z internetem ciągnie się już od kilku miesięcy. Otóż mój modem cyklicznie, średni raz na minutę przełącza się pomiędzy HSDPA i UMTS i kiedy jest UMTS to internet nie działa. Ostatnio nawet w chwilach kiedy działa daleko mu do osiągnięcia przyzwoitego transferu.
Karta sim wymieniona w serwisie na nową.
Poziom sygnału bardzo dobry (bts ok. 100 m od mojego okna) sprawdzane również z zewnętrzną anteną. Ponadto przeprowadziłem próby na dwóch różnych modemach, dwóch komputerach z różnymi systemami i w trzech różnych miastach. Nadal to samo. Konsultanci w salonie i pomocy technicznej rozkładają ręce. Złożyłem nawet wizytę w salonie T-mobile z moim komputerem tylko tam wszystko działało jak należy.
Proszę o pomoc bo wyczerpałem wszystkie pomysły i nie mam ochoty płacić kolejny rok za coś co nie działa.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei E173s-1 T-mobile i niekończący się problem
cbyk Huawei'e mają to do siebie, że przy przełączaniu się pomiędzy HSDPA na UMTS lubią się zawiesić. Spróbuj wymusić transfer za pomocą komendy:i zobacz czy też będziesz miał tak samo.
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -t -l 1000
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Nie wiem czy o to chodzi, ale próbowałem wymuszać HSDPA w TopNetInfo i to również nie przynosi efektów. Nie znam się za dobrze na tych kwestiach. Proszę więc o dokładniejsze informacje gdzie wpisać tą komendę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mniej więcej o to samo chodzi. Ale spróbuj jeszcze dużą paczką jak ja Ci poradziłem.cbyk pisze:Nie wiem czy o to chodzi, ale próbowałem wymuszać HSDPA w TopNetInfo i to również nie przynosi efektów.
Menu Start -> Uruchom -> wpisujesz cmd -> Enter -> W czarne okno wpisujesz komendę z mojego posta.cbyk pisze:Proszę więc o dokładniejsze informacje gdzie wpisać tą komendę.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Wygląda na to, że przesyłanie większych pakietów pomogło i internet hula aż miło. Stwierdziłem to już wcześniej gdy ściągałem jakiś duży plik to nie było przeskoków i wszystko działało poprawnie.
Pytanie tylko czy jest to jedyna metoda bo chyba nie było by problemów z zawieszaniem przy zmianie z HSDPA na UMTS gdyby zmiana ta nie następowała co chwilę.
Pytanie tylko czy jest to jedyna metoda bo chyba nie było by problemów z zawieszaniem przy zmianie z HSDPA na UMTS gdyby zmiana ta nie następowała co chwilę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bezpośrednio nie ma takiej metody. Pozostaje albo wymuszanie transferu, albo zmiana modemu. Ja borykałem się z taką sytuacją na Huawei E630, aż zmieniłem modem na Sierra AC881 i na nim co prawda modem przełącza się pomiędzy HSDPA a UMTS, ale nie jest to w żaden sposób uciążliwe ani nawet wyczuwalne.cbyk pisze:Pytanie tylko czy jest to jedyna metoda bo chyba nie było by problemów z zawieszaniem przy zmianie z HSDPA na UMTS gdyby zmiana ta nie następowała co chwilę.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Właśnie o to chodzi że ta zmiana przy trybie przeglądania internetu typu przeglądanie stron (gdzie np masz 5 sekund transferu, 15 sekund bezczynności) następuje bardzo często (nie ma jej gdy ściągasz jakiś plik/słuchasz radia internetowego w tle) i nie ma innej możliwości wyeliminowania tego niż utrzymanie "stałego" transferu. Ja również potwierdzam, że mój modem Sierry nie ma z tym problemów, gdzie Huawei E1750 na Orange czasem miał. (swoją drogą u mnie Orange zmienił konfigurację i nie schodzi już do UMTS, w Playu jest tak samo, jedynie u mnie Plus to praktykuje i Era).chyba nie było by problemów z zawieszaniem przy zmianie z HSDPA na UMTS gdyby zmiana ta nie następowała co chwilę
-
Dziękuję bardzo za pomoc. Dziwne tylko jest, że problemy te zaczęły się nagle. Przez pierwsze dwa miesiące wszystko było w najlepszym porządku. Mam również stary modem również huawei, który używałem bez problemu przez dwa lata a teraz jak przełożę do niego kartę jest dokładnie ten sam problem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czasami jest tak, że na niektórych stacjach jest problem z UMTS-HSPA, a na innych nie ma. Ja tak miałem w Orange. W domu w każdym pokoju logował się do innej stacji i na jednej był taki problem jak tutaj, a na innych nie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
U mnie w Plusie też takie problemy zaczęły się nagle. Bodajże 2 lata było ok, a potem po jakimś upgrade nodeB z którego korzystam zaczęło się zawieszanie połączenia przy zejściu z HSDPA na UMTS.cbyk pisze:Dziękuję bardzo za pomoc. Dziwne tylko jest, że problemy te zaczęły się nagle.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Ciekawe czemu Orange zrezygnował (przynajmniej w GOPie) z przechodzenia do UMTS - zna ktoś jakieś szczegóły?