weryfikacja pppoe

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
timi
Początkujący użytkownik forum

weryfikacja pppoe

Post autor: timi »

witam, mam problem w postaci konfiguracji internetu gdzie występuje filtracja mac oraz weryfikacja pppoe. sytuacja wygląda następująco /sorry za prostotę ale ważny jest sens/:

Obrazek

Chciałbym zaoszczędzić kilka set złotych za pomoc techniczną u usługodawcy czyli by oni mi to konfigurowali i skonfigurować to sam a w BOK'u siedzą ludzie raczej niekompetentni. Moim zdaniem konfiguracja takiego zestawu powinna wyglądać następująco:
1/ w routerze powinien być ustawiony jedynie właściwy mac
2/ login i hasło potrzebne do weryfikacji pppoe wpisuje w AP

czy mam racje? chyba nie bo za bardzo nie chce to działać
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: weryfikacja pppoe

Post autor: krystianb »

timi pisze:1/ w routerze powinien być ustawiony jedynie właściwy mac
2/ login i hasło potrzebne do weryfikacji pppoe wpisuje w AP

czy mam racje? chyba nie bo za bardzo nie chce to działać
Do bani, z resztą nie wiem gdzie znalazłeś miejsce na wpisanie tego w AP. Wszystko wpisujesz w routerze. IMO lepszą konfiguracją jest AP podłączony do anteny zewnętrznej a router już w tradycyjnej funkcji z podłączonym kablem pod WAN.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
timi

1/ W AP w pisałem to w opcjach wan. z rutera skretka wychodzi z LAN1 do AP w gniazdo WAN
2/ wpisuje w router ale gdzie jak pppoe jest tylko w opcjach wan a mi sygnał dociera z anteny.
3/ AP to stacja rozsyłająca sygnał /usługodawca/ a raczej do anteny podłącza się stacje zbierająca sygnał /klient/. no to tak w bardzo dużym uproszczeniu.

to co nazwałem router na rysunku to jest AP ale w trybie klient. dlatego tam jest opis iż to jest przewód ANTENOWY
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

1) Jeśli AP ma WAN to nie jest AP tylko router - lepiej jakbyś podał modele.
2) A czemu antena nie może być WANem?
timi

1/ AP ponieważ rozsyła sygnał drogą radiową w mieszkaniu
2/ może antena być jako WAN tylko z tego co czytałem to weryfikacje pppoe można zrobić na komputerze po podpięciu skrętki czyli weryfikacji nie robi się na urządzeniu podpiętym do anteny tylko powiedzmy drugim w kolejności. pozatym kiedy ustawie WL-5460AP V2 w tryb klienta nie mam tam nigdzie pppoe. zresztą próbowałem już wszystkich możliwych kombinacji chyba. dlatego prosiłbym o konkretną odpowiedz jak to skonfigurować.

urządzenia
1/ TL-WR543G
2/ WL-5460AP V2
ODPOWIEDZ