Wolny transfer
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wolny transfer
Witam Was,
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że spadła mi dość mocno prędkość ściągania z sieci Torrent. Mam łącze 10 Mb/s, router TP Link TL-WR1043ND. Jeszcze miesiąc temu sytuacja wyglądała następująco: uruchamiam torrenta za pomocą klienta uTorrent, pojawia się kilkanaście/dziesiąt seedów, 30-40 sekund i mam pełne 1,2 MB/s. W tej chwili odpalam torrenta, pojawia się kilkadziesiąt seedów, 30-40 sekund i mam 60-70 KB/s. Czekam, czekam i transfer rośnie w granicach 200-300 KB/s i koniec. Czy możecie pomóc co może być nie tak ? Czy przekierowanie portów może pomóc ? Korzystam zarówno z z wifi jak i z kabla. IP mam publiczne. Sieć Aster.
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że spadła mi dość mocno prędkość ściągania z sieci Torrent. Mam łącze 10 Mb/s, router TP Link TL-WR1043ND. Jeszcze miesiąc temu sytuacja wyglądała następująco: uruchamiam torrenta za pomocą klienta uTorrent, pojawia się kilkanaście/dziesiąt seedów, 30-40 sekund i mam pełne 1,2 MB/s. W tej chwili odpalam torrenta, pojawia się kilkadziesiąt seedów, 30-40 sekund i mam 60-70 KB/s. Czekam, czekam i transfer rośnie w granicach 200-300 KB/s i koniec. Czy możecie pomóc co może być nie tak ? Czy przekierowanie portów może pomóc ? Korzystam zarówno z z wifi jak i z kabla. IP mam publiczne. Sieć Aster.
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wolny transfer
A jak rozumiem, ściągając z np. noc.gts.pl masz pełną prędkość w tym czasie?
Można spróbować.egon64 pisze:Czy przekierowanie portów może pomóc ?
-
Tak. Zawsze testuję prędkość łącza na dobreprogramy.pl i tam wykorzystuję pełną prędkość.
@Yo-gurt Czy mógłbyś podpowiedzieć lub podesłać link jak najlepiej przekierować i które porty ?
@Yo-gurt Czy mógłbyś podpowiedzieć lub podesłać link jak najlepiej przekierować i które porty ?
Hej Ho Let's GO !
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Port ustawiasz sobie w samym uTorrencie.
Tutaj jest tutorial dla innego TP-Linka, ale będzie podobnie:
http://portforward.com/english/routers/ ... efault.htm
Jeszcze jedna sprawa - zabawa w port forward ma sens tylko jeśli masz wyłączony UPnP. W prawym dolnym rogu uTorrenta masz źółty trójkąt czy zielone kółko?
Jeszcze jedna sprawa - zabawa w port forward ma sens tylko jeśli masz wyłączony UPnP. W prawym dolnym rogu uTorrenta masz źółty trójkąt czy zielone kółko?
-
Hmmmm. Nie jestem teraz w domu, ale wydaje mi się, że żółty trójkąt.Jo_gurt pisze:Port ustawiasz sobie w samym uTorrencie.
Hej Ho Let's GO !
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To można sprawdzić przekierowanie portów.egon64 pisze:wydaje mi się, że żółty trójkąt.