Wybór internetu w Play huawei E353-U2 - czy to dobry wybór?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Wybór internetu w Play huawei E353-U2 - czy to dobry wybór?

Post autor: deejaymg »

Witam serdecznie,

sprawa wygląda następująco:

W domu posiadam Axesstel mv410r, jak można wyczytać z moich poprzednich postów, miałem z nim ogromne problemy. Na całe szczęście serwis zakwalifikował go do wymiany na nowy i teraz czekam na nowy sprzęt, ale nie o tym.

Posiadam telefon Samsung Galaxy Ace w Play, płacę abonament 75 zł, mam do wykorzystania pakiet 1GB, po wyczerpaniu limitu internet dalej jest darmowy tyle że wolny, max 8kb/s.

Ogólnie w Play mam dobry zasięg w domu, hsdpa 1 - 2 kreski, ale gdy podłącze telefon do komputera i położę go w pewnym miejscu zasięg jest na maxa.

Otóż ku mojemu zdziwieniu, kiedy korzystam z telefonu jako z modemu, internet działa szybciej niż cdma orange.

Podsumowując, do laptopa podłączony zwykły telefon, wyświetla się dymek 7,2mb i prędkości przy ściąganiu pliku w dzień są na poziomie 70-150kb/s w nocy od 300-500kb/s.

Orange CDMA w dzień około 120kb/s, w nocy nie odnotowałem więcej jak około 320kb/s.

Dlatego zamierzam zakupić internet w play, modem huawei e353-u2 w abonamencie 69 zł(obecnie promocja 59) z limitem 12GB i darmowymi nocami.

Tylko czy internet na huawei będzie działał równie szybko i dobrze jak na telefonie?
Posiadam antenę 900mhz, także w razie czego dokupię tylko kabelek do modemu i podłączę.

Mieszkam na wsi, ale często wyjeżdżam do dużego miasta więc przyda mi się mobilny net. Cena tego modemu w zależności od długości umowy to 1 lub 109 zł.

Nie mam pojęcia gdzie jest najbliższa wieża Play lub Plusa, że tak dobrze internet śmiga z tego Playa.

Uważacie, że ten internet w Play jest wart zachodu? Chyba jest możliwość wzięcia go na próbę?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Wybór internetu w Play huawei E353-U2 - czy to dobry wyb

Post autor: Yanusz »

prędkości przy ściąganiu pliku w dzień są na poziomie 70-150kb/s w nocy od 300-500kb/s.
Tak dla ścisłości.. KB/s
czy internet na huawei będzie działał równie szybko i dobrze jak na telefonie?
Bez wątpienia. E353 to modem HSPA+.
Nie mam pojęcia gdzie jest najbliższa wieża Play lub Plusa, że tak dobrze internet śmiga z tego Playa.
My tym bardziej. Nie podałeś swojej lokalizacji.
Uważacie, że ten internet w Play jest wart zachodu?
W Play Online 69, na prędkości nałożone są następujące lejki: Download 2Mb/s, Upload: 384kb/s. Jeśli tyle Ci wystarcza (przy założeniu, że sieć nie będzie mocno obciążona) - to tak.
Chyba jest możliwość wzięcia go na próbę?
Tak, na 7 dni.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Re: Wybór internetu w Play huawei E353-U2 - czy to dobry wybór?

Dzięki za odpowiedź.

Moja lokalizacja to wieś Ossa, kod pocztowy 26-425.

Najbliższe wieże cmda Orange to Przysucha i Opoczno, około 25km w linii prostej.

Na chwilę obecną mam taki wolny internet, że mapy z btsami nie chcą się załadować :)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Twoja miejscowość jak widać jest w takim szczątkowym zasięgu na zewnątrz budynków Play 900MHz z Nowego Miasta nad Pilicą oraz Play 2100MHz, prawdopodobnie z Kozłowca.

Prawdopodobnie do uzyskania stabilnego sygnału, będzie potrzebna antena na 900MHz (Nowe Miasto jest bliżej).

W pakiecie GB dodawanym do abonamentu nie ma lejka prędkości, także ściągasz z max. prędkością 7,2Mb/s, wysyłasz z prędkością 1Mb/s.
W Play Online 69 te prędkości będą niższe.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Ok, dzięki.

Antenę 900Mhz posiadam, korzystałem kiedyś z EDGE w Orange.

Najlepiej wezmę do przetestowania ten modem na 7 dni i zobaczę jak to będzie wyglądało.

W Twoim profilu widzę, że sam korzystasz z Play i tego modemu. Jesteś zadowolony z oferty Play?

Znalazłem na stronie Play w ofercie internetowej dokupowanie usługi, abonament jest wówczas niższy, zamiast 69-->49. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli jestem już abonentem Play mogę dokupić tą usługę?

Skoro Play ogranicza transfer do 2Mb/s nie ma sensu wydawać pieniędzy na lepszy modem z szybszym transferem.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

W Twoim profilu widzę, że sam korzystasz z Play i tego modemu. Jesteś zadowolony z oferty Play?
Tak, jestem, tylko ja mam taryfę Play 149, z abonamentem 99zł (modem zakupiłem we własnym zakresie), więc to już trochę inne prędkości.
ale jeśli jestem już abonentem Play mogę dokupić tą usługę?
Tak, ale dopiero po pewnym czasie. Wszystko zależy od tego od ilu miesięcy jesteś abonentem Play. Zawsze możesz sprawdzić w e-sklepie Play, wybierając usługi z zakładki "Dokupuję ofertę". Najwyżej wyskoczy Ci komunikat, że nie przygotowali jeszcze oferty dla Ciebie.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Ok, dzięki.

Abonentem jestem od ponad 24 miesięcy, przy czym już przedłużyłem abonament na kolejne 24 miesiące.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Witam ponownie,

gdybym teoretycznie zdecydował się na ten internet mobilny w Play mógłbym skorzystać z oferty na czas 18 miesięcy za 99zł (obniżka do 59), limit 16GB + 3GB za zakup przez internet (tylko nie wiem, 3GB jednorazowo czy co miesiąc?) oraz transfer 4Mb/s. Nie pokazuje mi się cena za modem Huawei E353-U2 więc chyba jest za darmo.

Teraz tak, doradźcie mi, a zwłaszcza Ty bardzo pomocny Yanuszu :)

Jaki router proponujecie do tego modemu? Czy taki będzie dobry: http://allegro.pl/tp-link-tl-mr3420-rou ... 11000.html

Druga sprawa, jaką antenę zewnętrzną dla poprawy zasięgu?
http://allegro.pl/antena-4g-dla-play-do ... 52811.html

Nie wiem czy taka antena się nadaje do tego modemu i w którą stronę kierować, na Nowe Miasto n/Pilicą, czy w stronę Kozłowca koło Przysuchy.

Nowe Miasto jest bliżej mnie, ale czy z tej wieży 900Mhz też mogę łapać HSPA+?
Byłem akurat wczoraj tam, i telefon łapał mi max zasięg EGDE oraz HSDPA.

Moja lokalizacja: Ossa.
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 16:39 przez deejaymg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Czuję się wywołany :D

To tak: Te 3GB będziesz otrzymywał co miesiąc. W ofercie dla abonentów modem E353u-2 kosztuje 1zł. Router, który proponujesz będzie dobry, ale antena już nie bardzo. Po prostu nie ma takiej opcji, żeby panel o takich wymiarach dawał taki zysk na 900MHz.
Do Play 900MHz polecałbym http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm.

Już wyżej pisałem, że do Nowego Miasta masz bliżej, a więc jest większe prawdopodobieństwo uzyskania dobrego sygnału UMTS. ;)
czy z tej wieży 900Mhz też mogę łapać HSPA+?
Jak będziesz miał sprzęt wspierający tą technologię (E353u-2) to złapiesz.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Antenę 900Mhz posiadam, to chyba kierunkowa, korzystałem jej kiedy nie było jeszcze CDMA Orange. Łapałem dzięki niej EDGE. Ma około 170cm długości i wygląda dokładnie tak:

Obrazek

Będzie się to nadawało?

Sorry, przed chwilą włączyłem linka, którego podałeś, widzę że mam właśnie taką samą antenę :)
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 16:51 przez deejaymg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

To jest ta sama antena, którą podałem w linku powyżej.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Cóż, pozostaje wziąć ten internet z tym modemem na próbne 7 dni, podłączyć moją antenę, konektor posiadam od huawei E160 więc powinien pasować.

Jak będzie śmigało to chyba wezmę, a z CDMA Orange i marnym limitem 3GB niech męczy się reszta rodziny :)

Wielkie dzięki za pomoc.
Potrzebujesz pomocy? Napisz PW.
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Linuxiarz »

deejaymg pisze:w którą stronę kierować, na Nowe Miasto n/Pilicą, czy w stronę Kozłowca koło Przysuchy
Ja łączyłem się z tymi nadajnikami na antenie ATK-20 skierowanej na południe + Huawei E173u-2 z mojej miejscowości Ossa lecz tej drugiej w gminie Biała Rawska, jakby nie mówić sąsiady. Antena była na wysokości 10 m, 25 km do Nowego Miasta nad Pilicą zasięg 4G 29% transfer 2 Mb/s stabilne, później zasięg mi znikł przez przeciążenie nadajnika i zdemontowałem antenę. Teraz pojawia się ale sporadycznie, jak jest zimno mróz na samym modemie ok. 9% 4G nawet załączy HSPA. Też złapałem Play E-GSM 48%, złapałem także o dziwo sygnał z Kozłowiec odległość 53 km, Play 3G 19% nie zalogowało. Mając tylko jeden nadajnik Play i zasięg poniżej 50%, nie brałbym wcale Play Online na umowę, a jak już to bez modemu na 12 miesięcy. A na nowy nadajnik bym nie liczył, sieć Play się teraz nie rozwija, wystarczy spojrzeć w ostatnią aktualizację bazy BTSearch. ;)
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Z tego co piszesz nie jest tak kolorowo.

Może u mnie będzie lepiej, bo mam bliżej do Nowego, około około 12-15km.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Linuxiarz pisze:25 km do Nowego Miasta nad Pilicą
Zwykle z takiej odległości nodeB już odmawiają zalogowania się do sieci, w sumie i tak miałeś farta, że korzystałeś choć przez jakiś czas z tego internetu.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Yanusz, uważasz, że u mnie przy mniejszej odległości od masztu powinno działać dużo lepiej?

Wnioskuję, że z anteną 900Mhz powinno dobrze śmigać skoro na telefonie mam hsdpa 1-3 kreski zasięgu, a w paru miejscach w domu max zasięg.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

"Śmiganie" w głównej mierze zależy od obciążenia nadajnika, jednak odległość od niego też się liczy. Mocniejszy sygnał, to stabilniejsze prędkości, niższe pingi, no i brak obaw, że kiedyś zniknie nam zasięg, jak koledze powyżej.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

nioskuję, że z anteną 900Mhz powinno dobrze śmigać skoro na telefonie mam hsdpa 1-3 kreski zasięgu, a w paru miejscach w domu max zasięg.
Skoro w domu jest HSPA, to z ATK na pewno nie będzie problemów z zasięgiem (ale co do transferów to już gwarancji nie dam ;))
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Jeśli wziąłbym tą opcje z 16GB+3 przy prędkości 4Mb/s to jakie wówczas maksymalne prędkości?
Awatar użytkownika
Linuxiarz

deejaymg pisze:Z tego co piszesz nie jest tak kolorowo.
Z początku było, jak został odpalony nodeB UMTS 900 w Nowym Mieście nad Pilicą, to było na początku Sierpnia. Później transfer mi zwolnił nagle początek Września i nagle brak sieci, a jak się pojawi to tylko na chwile. Po prostu w mym przypadku muszę polować na sygnał 4G, im zimniej i mróz tym lepiej, są szanse że po wymuszaniu WCDMA 900 sieć wykryje i zaloguje. Zastanawiam w takim razie nad Aero2, mam zasięg ok. 25 - 40% bez anteny z 7 km, której i tak nie podłączę, bo mam wejście popsute całe, nie przełącza na antenę zewnętrzną.
deejaymg pisze:Może u mnie będzie lepiej, bo mam bliżej do Nowego, około około 12-15km.
Myślę że te 50 % zasięgu 4G, powinieneś mieć lekko z anteną ATK-20 + kabel 5m (ja miałem 10m, ale straty dB są trochę).
Yanusz pisze:Zwykle z takiej odległości nodeB już odmawiają zalogowania się do sieci, w sumie i tak miałeś farta, że korzystałeś choć przez jakiś czas z tego internetu.
Jak już powiedziałem, to jest ruletka. Jak teraz 3 miesiące od odpalenia nodeB, na samym modemie złapałem zasięg 4G Play 9% zalogowało i na chwile wskoczyło na HSPA to cud. Ale prędkość była tragiczna, prędkość pełnego EDGE może mniej, gdy takie 3G T-Mobile też łapię 9 % ale już z 6,5 km to mam ponad 1 Mb/s i cały czas HSPA jest, no ale nie korzystam, bo ceny z kosmosu i mało GB. Obecnie surfuje na internecie z Red Bull Mobile.
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 20:33 przez Linuxiarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

deejaymg pisze:Jeśli wziąłbym tą opcje z 16GB+3 przy prędkości 4Mb/s to jakie wówczas maksymalne prędkości?
Download 4Mb/s = ok 512 KB/s
Upload 384kb/s = ok 47KB/s
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Po prostu w mym przypadku muszę polować na sygnał 4G
Płacą ci coś za nazywanie tego internetu "4G"? Bo obok 4G to to nawet nie leżało.
Jeśli wziąłbym tą opcje z 16GB+3 przy prędkości 4Mb/s to jakie wówczas maksymalne prędkości?
Jak pisał Yanusz, takie właśnie możesz osiągnąć prędkości, jednak z doświadczenia podpowiadam, żeby nie liczyć na pełne 4Mb/s, bo taki wynik udało mi się osiągnąć tylko na mało obciążonych stacjach UMTS2100 w mieście, gdzie jedna stacja obsługuje mały teren o promieniu 300-800 metrów w każdą stronę.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Maciek764 pisze:Płacą ci coś za nazywanie tego internetu "4G"?
Wolę pisać w skrócie, ale jeśli Cię to razi, proszę UMTS 900.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Podczas korzystania z pakietu 1GB w telefonie, przy prędkości 7,2Mb/s osiągałem download 300-500Kb/s w nocy, w dzień od 70-150Kb/s także przy 4Mb/s te wartości będą na pewno mniejsze.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Niekoniecznie.. To, ze osiągałeś takie prędkości znaczyło pewnie tylko tyle, że Twoja stacja bazowa nie pozwala wyciągnąć więcej. Ale z lejkiem 4Mb/s powinieneś utrzymać powyższe prędkości.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Musze jednak wspomnieć o jednym problemie, kilka razy zdarzyło się tak, że podczas korzystania z tego pakietu 1GB w nocy, prędkość była zadowalająca, około 500Kb/s.

Ściągałem plik około 100MB, kilkanaście razy podrząd ściąganie zrywało się przy dokładnie 50MB, hsdpa wyłączało się w telefonie, włączyło się EDGE, a następnie znowu HSDPA. Próbowałem tak z pięć razy, za każdym razem działo się tak przy ściągniętych 50MB, od tamtej pory nie próbowałem ściągać pliku, który waży więcej niż 50MB.

Natomiast przed tą sytuacją normalnie ściągałem pliki powyżej 100MB.

Co mogło być tego przyczyną?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

deejaymg pisze:
Co mogło być tego przyczyną?
Pływający zasięg. Podłączysz antenę i powinno być lepiej.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

za każdym razem działo się tak przy ściągniętych 50MB
Pytanie brzmi czy to była zawsze równa wartość co do kilobajta, bo w internecie ostatnio namnożyło się od problemów z regularnym wywalaniem przy pobieraniu plików - co kilka/kilkadziesiąt/kilkaset MB w Play i w RedBullMobile.
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Zdziwiło mnie to, że za każdym razem połączenie rwało się dokładnie przy 50MB. Nie więcej, nie mniej tylko równe 50MB.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

deejaymg, tak u mnie wygląda zasięg z tej stacji UMTS 900 z Nowego Miasta nad Pilicą ~25 km w lini prostej na samym E173u-2 przy oknie. Transfer jest mały, bo jest po limicie w RBM prędkość do 32 kb/s.
ODPOWIEDZ