Wszystko co dotyczy HUAWEI E5832

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
slobodan
Specjalista bezprzewodowy-junior

Wszystko co dotyczy HUAWEI E5832

Post autor: slobodan »

W związku z tym że jest parę tematów dotyczących modemu, a w nich panuje bałagan ... można to złączyć w jedno.

Mam parę pytań na wstępie:

1) Czy ktoś wie dlaczego modem wachluje zasięgiem od praktycznie 0 kresek do 98 % ? Najczęściej pracuje w trybie WCDMA , okazjonalnie wskakując na HSPA ?

Kiedy przekładam kartę do e173u-2 zasięg stoi na 80 - 98 % , a modem bez przerwy pracuje w HSPA , okazjonalnie wskakując na chwileczkę na WCDMA ?

2) Maksymalny download na E5832 oscyluje w okolicach 1,5 , podczas gdy jego brat e173u-2 osiąga obiecane przez play 4 Mbps ?

3) Jaką ładowarką można ładować E5832 ? Wystarczy zwykła z możliwością podpięcia wtyku USB ?

Dzięki za odp.

Zachęcam innych do wpisywania swoich spostrzeżeń , uwag i pytań dot. e5832

Dodam jeszcze że z internetu korzystam w tym miejscu:

http://img402.imageshack.us/img402/4412/mapkabo.jpg
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez slobodan, łącznie zmieniany 2 razy.
sharent
Początkujący użytkownik forum

Re: Wszystko co dotyczy HUAWEI E5832

Post autor: sharent »

Założyłem już oddzielny temat, ale nie szkodzi mi napisać tego raz jeszcze.

Posiadam Internet mobilny w Playu. Modem to oczywiście e5832. Problemem jest zrywanie połączenia. Z tego co zaobserwowałem, połączenie zrywne jest przeważnie wtedy, gdy zasysam duże ilości danych, czyli nocą (darmowy transfer nocny).

Z początku próbowałem skorzystać z programu autoconncet, ale modem podłączony pod usb w laptopie wykrywany jest jako karta sieciowa, a program ten nie obsługuje tego typu połączeń. Tryb RAS ponoć odpada w przypadku tego modemu.

Następnie połączyłem się przez wi-fi w trybie bezprzewodowym, z identycznym skutkiem. Różnica jest taka, że w tym przypadku sieć bezprzewodowa działa cały czas, pada natomiast udostępnianie internetu w tejże sieci (dioda od wifi świeci się cały czas na niebiesko, natomiast literka "M" od sieci komórkowej miga na niebiesko). Dzieje się to za każdym razem po ok. 1-3 godzinach pracy. Ciekawe są również metody naprawy sytuacji. Wystarczyło, przykładowo, odłączyć modem od kabla zasilającego (zewnętrznego, niepodłączonego do laptopa), by modem się aktywował sam z siebie, natychmiast łapiąc sieć i udostępniając internet.

Próbowałem grzebać w ustawieniach konfiguracyjnych - mam wyłączone auto-wyłączanie modemu przy braku aktywności, a sam modem działa w trybie automatycznym - wg opisu stale powinien udostępniać dane, a nie np. tylko wtedy, kiedy jest obserwowana aktywność sieci.

Jakieś sugestie?

PS. wysłałem jeszcze to samo zapytanie do pomocy technicznej w playu, zobaczymy czy cokolwiek konkretnego odpiszą.
STALKER52
Stały użytkownik forum

Re: Wszystko co dotyczy HUAWEI E5832

Post autor: STALKER52 »

Co do "Nocnego Transferu" to lepiej kupić coś z trybem RAS, ten modem po prostu do tego się nie nadaje.
Skywalker
Początkujący użytkownik forum

Huawei E5 jako modem cdma

Post autor: Skywalker »

Witam

Na orange.pl sprzedają H. E5 mini Wi Fi jako modem do CDMA, czy każdy model do tego sie nadaje?
Widziałem opisy E5 i tam nie było nic o cdma
ODPOWIEDZ