Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
@Tom3k: nie ma lepszych sterowników usb, nie ma czegoś takiego. Samo USB najbardziej wydaje.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
No ok. W takim razie nie rozumiem ostatniej sprawy (może jestem natrętny lub tępy)Cezary pisze:nie ma lepszych sterowników usb
Jeśli Netgear wndr3700 jest w stanie obsłużyć pendriva 12MB/s (megabajtów - nie Megabitów) to dlaczego nie działa z taką prędkością z modemem wpiętym w ten sam port USB? Według mnie jest to wina nie przystosowania oprogramowania routera do współpracy z modemem. Tylko pojawia się problem kto to oprogramowanie "poprawi".....
Jeśli się mylę proszę o poprawienie i wytłumaczenie "jak to jest zrobione" ....
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czy podczas testów modemu z routerem wymusiłeś LTE jako pierwsze poleceniem AT^SYSCFGEX?Tom3k pisze:No ok. W takim razie nie rozumiem ostatniej sprawy (może jestem natrętny lub tępy)
Jeśli Netgear wndr3700 jest w stanie obsłużyć pendriva 12MB/s (megabajtów - nie Megabitów) to dlaczego nie działa z taką prędkością z modemem wpiętym w ten sam port USB? Według mnie jest to wina nie przystosowania oprogramowania routera do współpracy z modemem. Tylko pojawia się problem kto to oprogramowanie "poprawi".....
Jeśli się mylę proszę o poprawienie i wytłumaczenie "jak to jest zrobione" ....
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
musisz mi wytłumaczyć jak to się robi a na pewno to zrobię 
Proszę o instrukcję jak to zrobić...

"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Podepnij modem do komputera i za pomocą Top_netinfo wyślij do modemu komendęTom3k pisze:musisz mi wytłumaczyć jak to się robi a na pewno to zrobię
Kod: Zaznacz cały
AT^SYSCFGEX?
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Polecenie:
AT^SYSCFGEX?
Odpowiedź:
AT^SYSCFGEX?
^SYSCFGEX:"03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF
OK
Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.
AT^SYSCFGEX?
Odpowiedź:
AT^SYSCFGEX?
^SYSCFGEX:"03",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF
OK
Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Wygląda na to, że ustawienia masz dobre. Modem szuka tylko sieci LTE.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Czyli zwracam się z prośbą do ludzi znających się na openwrt o sprawdzenie dlaczego USB z pendrivem jest bardzo szybkie, a z modemem USB masakrycznie wolne... Jestem pewien, że jest na to wytłumaczenie i więcej - jest sposób na odblokowanie przyduszonego transferu.
Dodam, że nie jest to wina Wifi bo wolne prędkości są zarówno po wifi jak i lanie.
Dodam, że nie jest to wina Wifi bo wolne prędkości są zarówno po wifi jak i lanie.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie posiadam osobiście tego routera Dovado 4GR-ze specyfikacji technicznej wynika że sprzęt ten posiada wszystko co powinien mieć router do obsługii połączenia 3-4G,przede wszystkim wydajne prądowo USB, gigabit to uważam za standard przy takim sprzęcie i cenie za niego, ale i ma też szereg funkcji dodatkowych w zastosowaniu z połączniem z siecią ruchomą. Jeżeli sprzęt oferuje to co jest w specyfikacji to wart jest swojej ceny (frytki są droższe i ludzie też je kupują).Asus szumnie obiecywał przy premierze 56u wsparcie obsługi modemów 3G i wyszla lipa (ww modelu również zastosowano wydajne prądowo USB). Co do Netgeara 3700v2 to jestem przekonany że procek z pewnością powinien dać sobie radę z prędkością rzędu 70Mb/s-musi być gdzieś jakiś problem softwerowyNikt Ci nie da tyle kasy za taki router.
Ludzie poczekają trochę na nowe firmware i kupią np. takiego Zalipa za 200zł jak będzie dobrze działać i mieć przepustowości download rzędu 40-70Mbit/s i upload 20-30Mbit/s

jareq
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Panowie, ze tak zapytam jaka będziecie widzieć różnice miedzy routerem za 100zl(tp link+gorgole) i prędkościami załóżmy 20Mbps(nawet nie wiem ile, pewno wiecej ;p ) a innym w cenie +400zl z prędkościami 100Mbps?
Przy dzisiejszych limitach gdzie transfer starczy przy dobrym ssaniu na trochę ponad godzinę, nie lepiej kupić coś co będzie dobre i wystarczające "dziś" a za resztę kupić cokolwiek innego? Za jakiś czas o ile popuszcza limity to i będą inne routery zapewne po pare groszy
Nie wydaje mi się by w jakiś magiczny sposób poprawiła się jakość używania www gdzie przy takich prędkościach download nie ma już znaczenia 
Przy dzisiejszych limitach gdzie transfer starczy przy dobrym ssaniu na trochę ponad godzinę, nie lepiej kupić coś co będzie dobre i wystarczające "dziś" a za resztę kupić cokolwiek innego? Za jakiś czas o ile popuszcza limity to i będą inne routery zapewne po pare groszy

-
- Stały użytkownik forum
Trudno nie zgodzić się z tym postem. Mój router wyciąga max 15 Mb/s a wiem, że modem CP wyciska u mnie więcej lecz w zupełności mi to wystarczy w normalnym użytkowaniu.atento pisze:Panowie, ze tak zapytam jaka będziecie widzieć różnice miedzy routerem za 100zl(tp link+gorgole) i prędkościami załóżmy 20Mbps(nawet nie wiem ile, pewno wiecej ;p ) a innym w cenie +400zl z prędkościami 100Mbps?
Przy dzisiejszych limitach gdzie transfer starczy przy dobrym ssaniu na trochę ponad godzinę, nie lepiej kupić coś co będzie dobre i wystarczające "dziś" a za resztę kupić cokolwiek innego? Za jakiś czas o ile popuszcza limity to i będą inne routery zapewne po pare groszyNie wydaje mi się by w jakiś magiczny sposób poprawiła się jakość używania www gdzie przy takich prędkościach download nie ma już znaczenia
-
- Stały użytkownik forum
Zużycie prądu może być odpowiedzią na twoje pytanie - standard USB przewiduje zasilanie na poziomie 500mA i takie natężenie podawane jest w routerze, ale dla wielu nowych urządzeń to za mało, w związku z tym ktoś stwierdził że można podkręcić prąd do 900mA. Być może jest tak że modem wykrywa jaki prąd może otrzymać i dostosowuje swoje moce. Proste HUBy USB przycinają prąd do 500mA, możliwe że mała samoróbka pozwoli na zwiększenie wydajności.Tom3k pisze:Czyli zwracam się z prośbą do ludzi znających się na openwrt o sprawdzenie dlaczego USB z pendrivem jest bardzo szybkie, a z modemem USB masakrycznie wolne...
- rsmax
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Zakupiłem nowy router na rynku SAPIDO GR-1733 (200zł na allegro)
Zadziałał z LTE dopiero po wgraniu upgrade do 1.1.29 ale niestety prędkości niczym nie odbiegają od D105 czyli 11mbps
porażka, poszedł do zwrotu:)
Czy ktoś sprawdzał może TP-LINK TL-MR3420 ???
Zakupiłem nowy router na rynku SAPIDO GR-1733 (200zł na allegro)
Zadziałał z LTE dopiero po wgraniu upgrade do 1.1.29 ale niestety prędkości niczym nie odbiegają od D105 czyli 11mbps
porażka, poszedł do zwrotu:)
Czy ktoś sprawdzał może TP-LINK TL-MR3420 ???
- jakubd
Raczej bym się interesował TL-WR1043ND i alternatywnym firmware. Ale wydajność będzie... taka sobie.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
A jakie jest zdanie innych użytkowników na pomysł Joker'a77 ?joker77 pisze:Być może jest tak że modem wykrywa jaki prąd może otrzymać i dostosowuje swoje moce.
Warto zrobić taką próbę? Nie pytałbym gdybym miał taki HUB więc nie wiem czy warto kupować..
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Witam wszystkich. W przyszłym tygodniu przetestuję LTE na Asusie RT-N16 z alternatywnym softem Tomato. Dam znać jak pójdą testy.
- jakubd
A ja postaram się jeszcze dziś sprawdzić teorię z koncentratorem USB - ale wątpię, żeby akurat to miało znaczenie.
-
- Stały użytkownik forum
Biorąc pod uwagę że RT-N16 ma stosunkowo słabe USB - nie wróżę dobrych osiągów.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Cezary, szykuje się jakaś aktualizacja gargoyle??
Może openwrt'owcy programiści coś zaradzą na ten wolny transfer... Mam taką cichą nadzieję a wiadomo nadzieja matką....... optymistów...
Może openwrt'owcy programiści coś zaradzą na ten wolny transfer... Mam taką cichą nadzieję a wiadomo nadzieja matką....... optymistów...

Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Dovado 4GR
Panowie.
Od 2 tygodni uzywam routera Dovado 4GR, kupiony za horrendalne pieniadze w porownaniu do typowych routerów (ponad 500pln). Jednakze aktualny transfer jest na poziomie 40-50Mbit. Czyli praktycznie tyle samo co na laptopie. Mimo to jestem zmuszony do uzytku dodatkowo TP linka mr3420 ze wzgledu na to ze w/w Dovado ma slabe anteny WiFi i nie mam odpowiedniego zasiegu w calym domu. Ogolnie polecam.
Od 2 tygodni uzywam routera Dovado 4GR, kupiony za horrendalne pieniadze w porownaniu do typowych routerów (ponad 500pln). Jednakze aktualny transfer jest na poziomie 40-50Mbit. Czyli praktycznie tyle samo co na laptopie. Mimo to jestem zmuszony do uzytku dodatkowo TP linka mr3420 ze wzgledu na to ze w/w Dovado ma slabe anteny WiFi i nie mam odpowiedniego zasiegu w calym domu. Ogolnie polecam.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
No to wygląda na to, że i ten Dovado nie jest rewelacyjny skoro ma słaby zasięg... Za te pieniądze -IHMO nieopłacalny.
Już wolę mieć 20mbps i nie martwić się, że mogę nie mieć pokrycia całego domu (na Netgear'ze zasięg 2.4Ghz jest super, 5Ghz dużo gorzej, ale nie korzystam).
Dobrze, że w końcu ktos się wypowiedział......
Już wolę mieć 20mbps i nie martwić się, że mogę nie mieć pokrycia całego domu (na Netgear'ze zasięg 2.4Ghz jest super, 5Ghz dużo gorzej, ale nie korzystam).
Dobrze, że w końcu ktos się wypowiedział......
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
@Tom3k: moje wersja zawierają już to co zostało wydane - ja mam kompilacje z aktualnych źródeł, nie z wersji które są wydawane raz na jakiś czas.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Cezary, a wiesz może czy programiści openwrt myślą coś o usprawnieniu do obsługi modemów LTE w routerach??
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
@Tom3k: nie. Obsługa jest wykonywana przez standardowe modułu z kernela linuksowego, nikt tu nic nowego nie wymyśli.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Post wyrównawczy - synchronizacja bazy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
@jdtech: a co specjalnie musiałeś ustawiać? Wszystko działa samodzielnie po włożeniu modemu, nie ma potrzeby robienia nic z konsoli.
usb_modeswitch odpala się automatycznie po znalezieniu modemu.
usb_modeswitch odpala się automatycznie po znalezieniu modemu.
-
- Stały użytkownik forum
Koledzy jak juz jestesmy w temacie LTE mam pytanie obecnie posiadam ten router d105 z CP ( czekam na testy:)) mieszkam jakies 400 m od nadajnika zasięg mam przez antene kominową bardzo oki ale LTE ma 4 kreski zasiegu i zdaza sie ze router sie przełącza na HDSPA+ sam automatycznie ma 5 kresek wtedy musze robic reset routera i znowu mam LTE
Powiedzcie czy jest opcja aby router nie przelaczał sie na HDSPA+?
Dziękuje
Powiedzcie czy jest opcja aby router nie przelaczał sie na HDSPA+?
Dziękuje
- jakubd
Czezary: może i odpala się automagicznie, ale nie potrafi przełączyć modemu E398 z Cyfrowego Polsatu do trybu modemu. Dopiero ręczne wydanie polecenia z odpowiednim VID/PID przełącza modem i wszystko zaczyna działać poprawnie.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
jakubd, u mnie nie ma takiego problemu. Ale jest za to inny. Jeśli przez kilka godzin nie używam internetu modem się "odłącza" od routera - router go (chyba) nie widzi i nie mam dostępu do internetu. Pomaga jedynie wyłączenie i włączenie routera z przycisku - restart w gargoyle nie pomaga.
Dodam, że dzieje się tak nie za każdym razem - przez tydzień używania może ze 3 razy.
[ Dodano: 2011-10-31, 17:40 ]

To jest wynik na komputerze z XP
Czyli LTE E398 + WNDR3700v2 na zwykłym stacjonarnym komputerze przez kartę WiFi
Co ciekawe na lapotopie podłączonym bezpośrednio kablem pod LAN nie mogę uzyskać takiego wyniku..
WTF????
Dodam, że dzieje się tak nie za każdym razem - przez tydzień używania może ze 3 razy.
[ Dodano: 2011-10-31, 17:40 ]

To jest wynik na komputerze z XP
Czyli LTE E398 + WNDR3700v2 na zwykłym stacjonarnym komputerze przez kartę WiFi
Co ciekawe na lapotopie podłączonym bezpośrednio kablem pod LAN nie mogę uzyskać takiego wyniku..
WTF????
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
@jakubd: nic takiego nie powinno miec miejsca. Sam sie powinien przełączyć, bo tak w openwrt jest to zaprojektowane.
Jeżeli tak się dzieje to jest jeszcze w takim razie inny problem, ale potrzebuje modemu żeby to sprawdzić.
Jeżeli tak się dzieje to jest jeszcze w takim razie inny problem, ale potrzebuje modemu żeby to sprawdzić.