Umowa długoterminowa w Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Umowa długoterminowa w Play
Chciałbym zakupić tableta w Play z ofertą Play Online, jednak wiąże się to z podpisaniem umowy na 1,5 lub 2 lata. Czy opłaca się podpisywać tak długą umowę?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Umowa długoterminowa w Play
Jeśli tak bardzo zależy Ci na tym tablecie..
Ogólnie podpisywanie umów z operatorem na więcej, niż 12 miesięcy (jeśli chodzi o internet), nie jest zbyt korzystne, chociażby z 3 powodów.
1) Jesteś wówczas zobowiązany do płacenia abonamentu, nawet, jeśli za jakiś czas liczba abonentów zalogowanych do Twojego nodeB będzie tak duża, że osiągnięcie choćby 1/4 prędkości, którą miałeś w pierwszych miesiącach trwania umowy, będzie nie możliwe.
2) 2 lata w branży telekomunikacyjnej to wieczność. Rozwój technologiczny sieci bezprzewodowych jest tak duży, że za 1,5 roku patrząc na swoją ofertę, będziesz ją uważał za śmieszną, a abonament nadal trzeba będzie płacić. Do tego czasu Twój operator z pewnością zaproponuje nowe, korzystniejsze taryfy.
3) Za jakiś czas może będziesz w zasięgu lepszej oferty innego operatora. Podpisując umowę na rok, po 12 miesiącach byłbyś wolny i mógł skorzystać z usług konkurencji i zmienić internet na lepszy.

Ogólnie podpisywanie umów z operatorem na więcej, niż 12 miesięcy (jeśli chodzi o internet), nie jest zbyt korzystne, chociażby z 3 powodów.
1) Jesteś wówczas zobowiązany do płacenia abonamentu, nawet, jeśli za jakiś czas liczba abonentów zalogowanych do Twojego nodeB będzie tak duża, że osiągnięcie choćby 1/4 prędkości, którą miałeś w pierwszych miesiącach trwania umowy, będzie nie możliwe.
2) 2 lata w branży telekomunikacyjnej to wieczność. Rozwój technologiczny sieci bezprzewodowych jest tak duży, że za 1,5 roku patrząc na swoją ofertę, będziesz ją uważał za śmieszną, a abonament nadal trzeba będzie płacić. Do tego czasu Twój operator z pewnością zaproponuje nowe, korzystniejsze taryfy.
3) Za jakiś czas może będziesz w zasięgu lepszej oferty innego operatora. Podpisując umowę na rok, po 12 miesiącach byłbyś wolny i mógł skorzystać z usług konkurencji i zmienić internet na lepszy.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak można było mówić, ale parę lat temu.Yanusz pisze:2 lata w branży telekomunikacyjnej to wieczność.
[ Dodano: 2011-10-17, 13:56 ]
Dziś umowa na 2 lata jest IMHO o wiele mniej ryzykowna niż jeszcze dwa, trzy lata temu, gdyż rozwój zarówno technologii jak i ofert zdecydowanie wyhamował a i zdarzają się coraz częściej przypadki psucia nowych taryf w stosunku do tych starszych.batoga pisze:Czy opłaca się podpisywać tak długą umowę?
Można oczywiście kupić sprzęt na wolnym rynku posiłkując się kredytem bankowym, ale w dzisiejszych czasach chyba już różnie może być z opłacalnością takiego rozwiązania, tym bardziej gdy tak czy inaczej miałbyś korzystać z wysokiej taryfy operatora komórkowego.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale z PLAY podpisywać umowę na 2 lata na internet mobilny to nie jest zbyt roztropne rozwiązanie. Przecież ta sieć z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej zamulona...Patryk pisze:Dziś umowa na 2 lata jest IMHO o wiele mniej ryzykowna niż jeszcze dwa, trzy lata temu
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie. Podpisujesz umowę i albo sieć zwalnia dzień po dniu bo jest coraz większe obciążenie, albo (co jest gorsze i w sumie nawet dla mnie zabawne) sygnał znika z dnia na dzień bo w Playu radiowcy stwierdzili że stacja/sektor ma za dużo ludzi, jest zbyt obciążony więc zmniejszą zasięg stacjiPrzecież ta sieć z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej zamulona...

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Do tego w sieci Play jest taki dziwny zwyczaj, że w razie, gdyby coś było nie tak z zasięgiem lub jak napisał Maciek764 - zniknął Ci sygnał, to ewentualne reklamacje (zgłoszenia) przyjmują tylko od abonentów znajdujących się w obszarze gwarantowanego zasięgu, czyli tego wewnątrz budynków.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za wszystkie porady
To chyba rzeczywiście podpiszę z nimi roczny kontrakt.

To chyba rzeczywiście podpiszę z nimi roczny kontrakt.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Gdy się podpisuje umowę sugerując się obecnością kiepskiego sygnału outdoor to trzeba siebie samego winić a nie siećMaciek764 pisze:albo (co jest gorsze i w sumie nawet dla mnie zabawne) sygnał znika z dnia na dzień bo w Playu radiowcy stwierdzili że stacja/sektor ma za dużo ludzi, jest zbyt obciążony więc zmniejszą zasięg stacji
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2011-10-19, 08:55 ]
Nie wiem co w tym dziwnego...Yanusz pisze:Do tego w sieci Play jest taki dziwny zwyczaj, że w razie, gdyby coś było nie tak z zasięgiem lub jak napisał Maciek764 - zniknął Ci sygnał, to ewentualne reklamacje (zgłoszenia) przyjmują tylko od abonentów znajdujących się w obszarze gwarantowanego zasięgu, czyli tego wewnątrz budynków.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Dla mnie to dziwne, bo nie spotkałem się z tym ani w Orange, ani w Plusie (a miałem od nich internet). Zgłoszenia techniczne powinni przyjmować od każdego abonenta. Kwestia jest tylko taka, czy sieć to uzna czy odrzuci. Ale śmieszne dla mnie jest to, że dzwonię do Play, czekam kilka minut, mówię konsultantowi, że zasięg na poziomie -75dBm ( 61%) był i nagle zniknął. A on patrzy na swoją mapkę i mówi że sory, ale nie przyjmie zgłoszenia bo miejscowość z której dzwonię nie jest w gwarantowanym zasięgu. Nie wziął pod uwagę tego, że może być awaria nodeB, tylko zwyczajnie spławił.Patryk pisze: Nie wiem co w tym dziwnego...
Jeszcze bardziej śmieszne jest to, że sprawa dotyczy internetu mobilnego, więc mógłbym powiedzieć, że dzwonię spod nadajnika. Wtedy może by się tym zajęli. Miałem nawet tak zrobić, ale zamdliło mnie po tej rozmowie, że już postanowiłem nie tracić pieniędzy na kolejne połączenie.
Problem (jak się okazało z zasilaniem nodeB), został usunięty po ok 15 godzinach od mojego telefonu, pewnie było zgłoszenie od kogoś, kto miał prawo

-
- Mistrz bezprzewodowy
To oczywiście fakt, ale jeżeli stacja zostaje zapchana to trzeba postawić drugą, a nie skręcać jej zasięg o 2 kilometryGdy się podpisuje umowę sugerując się obecnością kiepskiego sygnału outdoor to trzeba siebie samego winić a nie sieć

- Linuxiarz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dokładnie, też się cieszyłem, że leci mi 4G Play z 25 km, aż tu nagle brak zasięgu. Nadajnik jest i działa, ale na krótkim obszarze. Z 9 km też nie łapię 3G/4G Play, widocznie lasy tłumią sygnał, albo tilty są skierowane tylko na Rawę Mazowiecką.Maciek764 pisze:a nie skręcać jej zasięg o 2 kilometry

-
- Mistrz bezprzewodowy
To już jest przykład skrajnyże leci mi 4G Play z 25 km, aż tu nagle brak zasięgu

- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem pytanie jest zbyt ogólne,ponieważ dla jednych umowa na 2 lata będzie odpowiednia,a dla innych za długa. To normalna sprawa. Polecam najpierw sprawdzić jakość internetu,a dopiero potem związać się dłuższą umową z operatorem.