[Problem] Linksys WRT54GL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tryvael
Początkujący użytkownik forum

[Problem] Linksys WRT54GL

Post autor: tryvael »

Witam,

od ponad 3 lat jestem użytkownikiem zestawienia Linksys AG241 + Linksys WRT54GL (v 1.1)- ten drugi na firmware Tomato. Ostatnio jednak pojawił się pewien problem i zaznacze tutaj, że żadnych zmian w ustawieniach nie dokonałem.
Sytuacja wygląda następująco: Do sieci są podłączone 3 urządzenia: 1 komputer poprzez kabel oraz 2, a czasem 3, laptopy przez wifi.
Gdy działa jedynie komputer wszystko jest w porządku, router resetuje połączenie jedynie raz, czasem 2 razy, na dzień. Inaczej ma się jednak sytuacja, gdy do sieci podłącza się jeden, bądź więcej laptopów... Router traci połączenie co 30-40 min. Przez ostatnie kilka dni rozwiązaniem problemu była zmiana kanału nadawania sygnału, np. na channel 12 (domyślnie 6), jednak od 2 dni jakakolwiek zmiana w tym ustawieniu powoduje całkowite zaprzestanie nadawania przez wireless (przestaje świecić lapka na obudowie informująca o pracy wifi) i jedynie reboot urządzenia powoduje ożywienie w tej kwestii. I tutaj mam pytanie: Czy da się temu jakoś zaradzić, czy jedynie to oznaka, że czas na zakup nowego urządzenia?

Dodam, że moim dostawcą internetu jest TP (6 mb). Jeżeli sytuacja tego wymaga mogę wrzucić screeny z ustawień firmware.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [Problem] Linksys WRT54GL

Post autor: Chris-Kr »

Prawdopodobnie ktoś w pobliżu uruchomił jakiś inny router na takim samym lub zbliżonym kanale i stąd problem.
Musisz przeskanować kanały i sprawdzić ich zajętość. Doskonały do tego celu jest program inSSIDer.
Krzysztof
ODPOWIEDZ