Problem z ustawieniem routera w tryb WDS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jack1966
Początkujący użytkownik forum

Problem z ustawieniem routera w tryb WDS

Post autor: jack1966 »

Posiadam 2 routery TP-Link WR841N i TP-Link WR 940N które to maja pracować w konfiguracji 1 jako access point client, 2 jako zwykły router WiFi. Po wstępnych ustawieniach tzn. Router WR841N został ustawiony w tryb WDS i odbierał sygnał z pierwotnego punktu dostępu. Po podłączeniu go poprzez LAN do komputera internet miał swoją pierwotną prędkość lecz przy podłączeniu się do niego przez WiFi prędkość pobierania i wysyłania spadła 3-krotnie. Udając się do sklepu sprzedawca polecił nam abyśmy podłączyli do niego poprzez kabel drugi router (WR940N) i w takiej sytuacji wszystko według jego opinii powinno działać poprawnie. Lecz po konfiguracji i testach połączenie LAN znowu było zadowalające, a połączenie WiFi nie. Pytanie do Was, w czym mogłem popełnić błąd, że urządzenia nie działają tak samo na WiF jak na LAN-ie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z ustawieniem routera w tryb WDS

Post autor: Jo_gurt »

Urządzenie działające w trybie WDS-AP będzie miało niską przepustowość, jest to normalne.
Natomiast czemu nie działa dobrze po podłączeniu do drugiego - ciężko powiedzieć. O jakich konkretnie wielkościach mówimy?
Na pewno łączysz się radiem do drugiego routera?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

jack1966 pisze: Pytanie do Was, w czym mogłem popełnić błąd, że urządzenia nie działają tak samo na WiF jak na LAN-ie.
W trybie WDS polowa przepustowosci jest rezerwowana na komunikacje miedzy routerami.
Nie pomagam na PW.
jack1966

Przy bezpośrednim połączeniu komputera przez WiFi ma prędkości około 12Mbps ,a po podłączeniu przez AP1 prędkości są w granicach 4Mbps więc jest to spora różnica.
Zaś po podłączeniu drugiego AP2 przy użyciu LAN prędkości spadają do 2Mbps. Ustawiałem w ramach testu ,że do laptopa miałem wpięte 2 karty bezprzewodowe USB jedna była klientem, a druga była w trybie Access Point i wszystko działało tak jak trzeba żadnych spadków prędkości lecz nie fajnie jest przychodzić do domu i włączać laptopa aby był internet w domu.
Dlatego pomyślałem o takim rozwiązaniu.
Czy inne urządzenia dałyby radę spełnić moje oczekiwania czy zawsze bez względu na sprzęt prędkość internetu będzie spadać?

Połączenie wygląda tak:

Internet dostarczany jest przez WiFi do AP1, pomiędzy AP 1, a AP2 połączenie LAN i z AP2 wychodzi WiFi na urządzenia domowe.
Ostatnio zmieniony 2011-11-01, 18:59 przez jack1966, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mówisz o Megabitach, prawda?
jack1966 pisze:Czy inne urządzenia dałyby radę spełnić moje oczekiwania czy zawsze bez względu na sprzęt prędkość internetu będzie spadać?
Opisz dokładnie co chcesz osiągnąć jakbyś nie miał w ogóle żadnego sprzętu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jack1966 pisze:nternet dostarczany jest przez WiFi do AP1, pomiędzy AP 1, a AP2 połączenie LAN i z AP2 wychodzi WiFi na urządzenia domowe.
Czyli masz klasyczny układ AP Client i AP (ewentualnie router WiFi). Żadnych WDSów i innych cudów nie potrzebujesz.
Jo_gurt pisze: co chcesz osiągnąć
Słuszne pytanie.
Nie pomagam na PW!
jack1966

Jak rozumiem twoje pytanie, te dodatkowe urządzenia mają spowodować wzmocnienie sygnału w domu, po to byśmy mogli korzystać z internetu po WiFi i połączeń pomiędzy urządzeniami. Tak mam na myśli Megabity na sekundę.

[ Dodano: 2011-11-01, 20:11 ]
Podejmowałem już próby z access pointami, także firmy TP Link tzn. Jedno urządzenie było w trybie client, a drugie było access pointem. Lecz po konfiguracji w testach prędkości były bardzo niestabilne w granicach 0.5 Mbps, a taka prędkość mnie nie zadowala.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jack1966 pisze: te dodatkowe urządzenia mają spowodować wzmocnienie sygnału w domu
Opisz dokładniej, najlepiej od anteny i co dalej?
jack1966 pisze:a taka prędkość mnie nie zadowala.
Ile sieci WiFi widzi laptop? Co z kompatybilnością karty WiFi i AP w trybie "n"?
Nie pomagam na PW!
jack1966

Internet----RouterWiFI))))((((RouterWDS----RouterWiFi))))urządzenia w domu

---- -kabel Enthernet
)))) -połączenie bezprzewodowe

Laptop widzi 6 sieci bezprzewodowych. Pierwszy router podpięty bezpośrednio do internetu jest w standardzie G. Urządzenia podłączone później są w standardzie N.

[ Dodano: 2011-11-01, 20:37 ]
http://imageshack.us/f/651/43295489.jpg/
PrtSc ekranu konfiguracji z access pointa 1
http://imageshack.us/f/832/31693661.jpg/
PrtSc ekranu konfiguracji z access pointa 2
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jack1966 pisze:Laptop widzi 6 sieci bezprzewodowych
Na jakich kanałach?
jack1966 pisze:Internet----RouterWiFI))))((((RouterWDS----RouterWiFi))))urządzenia w domu
Jeżeli router WiFi pracuje jako AP Client Router to nie powinien pracować w żadnym innym trybie i powinien być podłączony kablem do następnego AP.
Tryb WDS jest jednym z najgorszych trybów pracy sieci.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Jeżeli router WiFi pracuje jako AP Client Router
Zastanawia mnie czy TP-Link WR841N ma taki tryb. Nie wydaje mi się.
jack1966

TP-Link ma tryb pracy WDS. I tak jak mówisz Router jest podpięty kablem do drugiego routera, który rozprowadza WiFi po domu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jack1966 pisze:TP-Link ma tryb pracy WDS
Który Tp-Linki? Opisz to co wcześniej narysowałeś konkretnymi modelami urządzeń i typami połączeń.

Proszę odpowiadaj pełnymi zdaniami odnosząc się do konkretnych urządzeń/trybów/połączeń.

[ Dodano: 2011-11-01, 21:12 ]
jack1966 pisze:I tak jak mówisz Router jest podpięty kablem do drugiego routera,
Jak? Który port do którego?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jack1966 pisze:TP-Link ma tryb pracy WDS.
Ale tego trybu nie chcemy, bo spowalnia połączenie - to już ustaliliśmy ze 3 razy.
jack1966

Czyli jeżeli tryb WDS bardzo spowalnia łącze należy kupić zwykły access point z opcja clienta i podłączyć do routera?

Internet podłączony jest router'a marki PLANET(nie znam modelu) sygnał wysyłany jest do mojego domu drogą bezprzewodową. Odbieram sygnał za pomocą TP-Link WR841N, kabel podłączony do złącza LAN idzie do TP-Link WR 940N do złącza WAN i dalej jest rozsyłany bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Czyli jeżeli tryb WDS bardzo spowalnia łącze należy kupić zwykły access point z opcja clienta i podłączyć do routera?
Tak, to najlepsze rozwiązanie.
jack1966

Jak kupie access pointa i router napisze jakie osiągnąłem wyniki a <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> dziękuje wszystkim za udzieloną mi pomoc.
Ostatnio zmieniony 2011-11-02, 17:46 przez jack1966, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ