Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
Dobra, to się musimy jednak spotkać i pobawić w testowanie 

-
- Stały użytkownik forum
koedzy masakra dzis z LTE predkosc to jakas masakra
Na spedtsest
Download 0,89
a upload 5,0
Czemu taka masakryczna predkosc mieskzam 300 m od nadajnika:(
Na spedtsest
Download 0,89
a upload 5,0
Czemu taka masakryczna predkosc mieskzam 300 m od nadajnika:(
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
ciekawostka:
Przeinstalowałem system, zainstalowałem niby najnowsze stery od karty sieciowej na laptopie i pojawiły się nowe wyniki:
Czyli router Netgear nie blokuje do 20mbps połączenia tylko to MOŻE być wina mojej karty sieciowej. Mam kartę INTEL 5100 AGN która ma standard ndraft.
Przeinstalowałem system, zainstalowałem niby najnowsze stery od karty sieciowej na laptopie i pojawiły się nowe wyniki:

Czyli router Netgear nie blokuje do 20mbps połączenia tylko to MOŻE być wina mojej karty sieciowej. Mam kartę INTEL 5100 AGN która ma standard ndraft.
"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Nigdy nie rób takich pomiarów z wifi. Możesz mieć śmieci w eterze i będzie Ci to fałszować wyniki. Po kablu sprawdź.
[ Dodano: 2011-11-03, 15:02 ]
Zrobiliśmy z @jakubd parę testów, i... więcej nie dało się uzyskać. Moja teoria jest taka, że być może przyczyna tkwi w RAS, który w jakiś sposób to ogranicza. Być może uruchomienie w NDIS da większą wydajność, ale jest następny problem: usb-modeswitch przełącza urządzenie i nie pojawiają się interfejsy NDIS, więc trzeba znaleźć nowy ciąg inicjujący. Siedział już ktoś nad tym może?
[ Dodano: 2011-11-03, 15:02 ]
Zrobiliśmy z @jakubd parę testów, i... więcej nie dało się uzyskać. Moja teoria jest taka, że być może przyczyna tkwi w RAS, który w jakiś sposób to ogranicza. Być może uruchomienie w NDIS da większą wydajność, ale jest następny problem: usb-modeswitch przełącza urządzenie i nie pojawiają się interfejsy NDIS, więc trzeba znaleźć nowy ciąg inicjujący. Siedział już ktoś nad tym może?
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Czy coś więcej wiadomo na temat tuningu WNDR3700v2 do szybszej obsługi LTE??
Ew. czy pojawił się jakiś sensowny konkurent poza Dovado??
Ew. czy pojawił się jakiś sensowny konkurent poza Dovado??
- jakubd
Spokojnie, to nie idzie tak szybko. Na razie tylko Dovado, ale jak coś się zmieni, to na pewno ja i Cezary poinformujemy o postępach.
-
- Stały użytkownik forum
Odswierzam temat bo nam ucicha!]
A to wazne nowosc i cisza
czy ktos pracuje nad tym routerem czy sa jakies szanse czy inwestowac w ten dovado?
A to wazne nowosc i cisza
czy ktos pracuje nad tym routerem czy sa jakies szanse czy inwestowac w ten dovado?
- jakubd
Ja próbuję zwalczyć na razie usb sniffera w celu rozpracowania przełączania trybów pracy E398. Efektów w OpenWRT nie spodziewaj się w ciągu kilku dni, raczej tygodnia-dwóch. To walka u podstaw w wolnym czasie, a nie prace zlecone 
Jak ci się spieszy, bierz tego dovado. Jak masz czas, to spokojnie zaczekaj, informacja będzie. Gwarancji efektu jednak nie ma - po to właśnie to testujemy.

Jak ci się spieszy, bierz tego dovado. Jak masz czas, to spokojnie zaczekaj, informacja będzie. Gwarancji efektu jednak nie ma - po to właśnie to testujemy.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
anteklukasz, jeśli nie kupiłeś DOVADO wstrzymaj się jeszcze chwilkę - mówie Ci - Sprawdzałem Netgeara z pendrivem i on spokojnie 6-7MB przez USB osiąga - czyli pen wpięty w usb routera i przerzucasz pliki przez Wifi. To tylko kwestia czasu żeby ktoś rozpracował współpracę openwrt z modemami LTE. A ja z NETGEARA jestem bardzo zadowolony! Miałem problemy ze zrywaniem połączenia router<>modem - okazało się, że miałem zwaloną przedłużkę USB którą podłączałem modem do routera. Teraz 0 problemów!
Do tego kupiłem sobie HUB USB (4porty) podłączyłem do niego modem i szybki pendrive i mam dysk sieciowy
Netgear ma sygnał Wifi naprawdę bardzo dobry więc nie mam zastrzeżeń. I nie mówię tego tylko dlatego, że akurat taki router mam i chwalę - staram się być obiektywny i wg. mnie NETGEAR WNDR3700v2 to naprawdę dobry stosunek ceny do jakości i możliwości.
Do tego kupiłem sobie HUB USB (4porty) podłączyłem do niego modem i szybki pendrive i mam dysk sieciowy

-
- Użytkownik forum
Potwierdzam, od paru dni testuje router netgear wndr3700v2 i na razie spoko hula.
Czekam na jakiś lepszy deal w polsacie i wtedy lte powinno dobrze działać z modemem e398.
Czekam na jakiś lepszy deal w polsacie i wtedy lte powinno dobrze działać z modemem e398.
Ostatnio zmieniony 2011-11-08, 20:49 przez winner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Kolego Winner co masz na mysli deal w Polsacie?
Pozdro dla wszystkich działajacych
Pozdro dla wszystkich działajacych
-
- Początkujący użytkownik forum
~Tydzien temu kupilem DOVADO Tiny, upgradowalem software DOVADO do wersji 5.12, jednak nie moglem polaczyc sie z internetem, gdy do Dovado Tiny wpinalem E398, dopoki nie przeczytalem u kolegi Gnutar'a, ze APN musi miec nazwe internet.cp.
W ustawieniach routera byly do wyboru APN: internet.cyfrowypolsat.pl, multi.internet i zaden z nich nie dzialal.
SERDECZNE PODZIEKOWANIA DLA Gnutara!!!!
Jakos jego informacja nie zostala chyba doceniona/zauwazona na forum dostatecznie.
Przeprowadzilem kilka testow routera i lacza w roznych konfiguracjach.
Zauwazylem, ze stronka speetest.net dla mnie zanizala wyniki 2-3 razy, ponizej wynik na SpeedTest.net oraz VoipTest.org MODEMU E398 WPIETEGO W KOMPUTER Z WINXP:
http://www.speedtest.net/wave/6d1b1056931ad795

Jak widac w mojej lokalizacji wyciagam download do 35Mbps, upload ~5 Mbps.
Ponizej testy predkosci po wlaczeniu E398 do Dovado Tiny:
Test po WIFI:

Test po kablu:

Jestem zdziwiony, jak bardzo zaklocenia spowalniaja polaczenie po WIFI...
Mam nadzieje, ze informacje te okaza sie przydatne innym uzytkownikom.
Pozdrawiam Wszystkich!
W ustawieniach routera byly do wyboru APN: internet.cyfrowypolsat.pl, multi.internet i zaden z nich nie dzialal.
SERDECZNE PODZIEKOWANIA DLA Gnutara!!!!
Jakos jego informacja nie zostala chyba doceniona/zauwazona na forum dostatecznie.
Przeprowadzilem kilka testow routera i lacza w roznych konfiguracjach.
Zauwazylem, ze stronka speetest.net dla mnie zanizala wyniki 2-3 razy, ponizej wynik na SpeedTest.net oraz VoipTest.org MODEMU E398 WPIETEGO W KOMPUTER Z WINXP:
http://www.speedtest.net/wave/6d1b1056931ad795

Jak widac w mojej lokalizacji wyciagam download do 35Mbps, upload ~5 Mbps.
Ponizej testy predkosci po wlaczeniu E398 do Dovado Tiny:
Test po WIFI:

Test po kablu:

Jestem zdziwiony, jak bardzo zaklocenia spowalniaja polaczenie po WIFI...
Mam nadzieje, ze informacje te okaza sie przydatne innym uzytkownikom.
Pozdrawiam Wszystkich!
- wojteks
- *** Administrator ***
Zauważ że standard "g" 56Mbps dzielimy przez 2 i dostajemy 28Mbps teoretycznie.Krzyzer pisze:Jestem zdziwiony, jak bardzo zaklocenia spowalniaja polaczenie po WIFI
Ty uzyskałeś 24-25Mbps a to bardzo przyzwoity wynik.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście i w dłuższym przedziale czasowym trudny do utrzymaniaTy uzyskałeś 24-25Mbps a to bardzo przyzwoity wynik.

jareq
- rsmax
Jest już na rynku nowy router LTE Huawei B593 wprowadzany przez europejskie sieci LTE w Niemczech i Szwecji.
Cena na razie po za konkursem to 300Euro
Cena na razie po za konkursem to 300Euro
-
ktoś kiedyś spytał jak z działaniem tego modemu pod TL-mr3420.
Odpowiem na to pytanie gdyż od kilku dni bezowocnie z nim walczę. Efektu brak także dopóki komuś się nie uda tych urządzeń zmusić do współpracy to odradzam zakup TL do modemu E398.
tutaj link to tematu w którym szukałem pomocy http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=370529#370529
ps. staram sie ten router wymienic na netgeara
Odpowiem na to pytanie gdyż od kilku dni bezowocnie z nim walczę. Efektu brak także dopóki komuś się nie uda tych urządzeń zmusić do współpracy to odradzam zakup TL do modemu E398.
tutaj link to tematu w którym szukałem pomocy http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=370529#370529
ps. staram sie ten router wymienic na netgeara
hey now
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
japkooo, sam myślałem o tym routerze który zakupiłeś... Ale wygląda na to, że dobrze zrobiłem...
Cezary, warto instalować najnowszą wersję Gargoyle? Czy coś zmieni w przypadku WNDR3700v2?? Pytam się bo teraz (poza prędkościami) wszystko śmiga mi jak należy i boję się, że mogę niepotrzebnie coś spartolić
Tak, że proszę o komentarz czy warto W PRZYPADKU NETGEAR'A.
Cezary, warto instalować najnowszą wersję Gargoyle? Czy coś zmieni w przypadku WNDR3700v2?? Pytam się bo teraz (poza prędkościami) wszystko śmiga mi jak należy i boję się, że mogę niepotrzebnie coś spartolić

"Zdrowy rozsądek może zastąpić prawie każdy stopień wykształcenia, ale żadne wykształcenie nie zastąpi zdrowego rozsądku."
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Stały użytkownik forum
Zmiany w obsłudze radia 5GHz i moduł printserwera doszedł. Czy warto? Jak Ci działa to nie, nigdy nie warto 

-
- Stały użytkownik forum
Koledzy to mam pytanie uzupelniajace
Jezlei na modemie podpietym do komputera osiagam predkosc ok 70 m/b download
To czy przy dovado 4gr jaką moge mieć predkosc po wi fi?
Odnosze sie do postu gdzie kolega osiaga ok 28 m/b
I kolego tom3k jakie prodkosci wydusasz z tego sprzetu?
Dzikeuje
Jezlei na modemie podpietym do komputera osiagam predkosc ok 70 m/b download
To czy przy dovado 4gr jaką moge mieć predkosc po wi fi?
Odnosze sie do postu gdzie kolega osiaga ok 28 m/b
I kolego tom3k jakie prodkosci wydusasz z tego sprzetu?
Dzikeuje
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
anteklukasz, powiem Ci tak - stała prędkość mam w granicach 18-22mbps down i 5-8mbps up..
Nie sciagam w dzień dużych plików korzystam z netu YouTube poczta fora i uwierz nie ma różnicy czy modem jest wpiety w USB czy pod router. Na początku mocno się spinałem, żeby mieć "pełne możliwości LTE" po WiFi ale jeśli chce coś dużego ściągnąć bardzo szybko poprostu na chwilę podłączam modem do lapka.. i odkąd mam router "z potrzeby prędkości" (poza testami) zrobiłem to jeden raz. Pamiętaj, że 20mbps to ponad 2.5MB na sekundę czyli film 750MB ściąga w 300 sek czyli 5 minut

Czy to do "domowych" warunków wolno? Na 100% nie
A masz ten zapas, że kiedy potrzeba Ci coś ściągnąć super mega fast wystarczy się "przełączyć"
I na koniec myślę że to tylko kwestia czasu, żeby open wrt usprawnilo obsługę pasma LTE bo tak naprawdę netgear ma szybszy procesor niż dovado... A nie wszyscy to wiedzą...
Mam nadzieję, że trochę naświetliłem sytuację - z mojego punktu widzenia.
Pozdrawiam!!!
Nie sciagam w dzień dużych plików korzystam z netu YouTube poczta fora i uwierz nie ma różnicy czy modem jest wpiety w USB czy pod router. Na początku mocno się spinałem, żeby mieć "pełne możliwości LTE" po WiFi ale jeśli chce coś dużego ściągnąć bardzo szybko poprostu na chwilę podłączam modem do lapka.. i odkąd mam router "z potrzeby prędkości" (poza testami) zrobiłem to jeden raz. Pamiętaj, że 20mbps to ponad 2.5MB na sekundę czyli film 750MB ściąga w 300 sek czyli 5 minut

Czy to do "domowych" warunków wolno? Na 100% nie

A masz ten zapas, że kiedy potrzeba Ci coś ściągnąć super mega fast wystarczy się "przełączyć"
I na koniec myślę że to tylko kwestia czasu, żeby open wrt usprawnilo obsługę pasma LTE bo tak naprawdę netgear ma szybszy procesor niż dovado... A nie wszyscy to wiedzą...
Mam nadzieję, że trochę naświetliłem sytuację - z mojego punktu widzenia.
Pozdrawiam!!!
-
Huawei e398 + Gargoyle na Netgear3700v2 nie działa
Witam,
Śledzę ten watek od dłuższego czasu i postanowiłem zdecydować się na zakup Netgeara do modemu e398 Cyfrowego Polsatu (ten z chowanym USB, PID bodajże 1015 przy odpytywaniu modemu). Zgodnie z sugestiami kolegów wgrałem najnowszy firmware OpenWrt z Gargoyle PL ze strony eko.one.pl. Ustawiłem tryb połączenia na 3G, wybrałem Polsat jako dostawce... i nic.
Nie ogarniam za bardzo linuxa, zalogowałem się przez putty i zrzuciłem do załącznika logread, może ktoś z szanownych kolegów pomoże znaleźć przyczynę.
Najbardziej martwi mnie linia
Jan 1 01:03:15 Gargoyle daemon.err pppd[3310]: unrecognized option '/dev/ttyUSB0'
Sprawdzałem na USB1, 2, 3 - bez rezultatu.
Modem po podpięciu do kompa działa bez zarzutu, jestem w zasięgu LTE i wszystko ładnie śmiga.
Śledzę ten watek od dłuższego czasu i postanowiłem zdecydować się na zakup Netgeara do modemu e398 Cyfrowego Polsatu (ten z chowanym USB, PID bodajże 1015 przy odpytywaniu modemu). Zgodnie z sugestiami kolegów wgrałem najnowszy firmware OpenWrt z Gargoyle PL ze strony eko.one.pl. Ustawiłem tryb połączenia na 3G, wybrałem Polsat jako dostawce... i nic.
Nie ogarniam za bardzo linuxa, zalogowałem się przez putty i zrzuciłem do załącznika logread, może ktoś z szanownych kolegów pomoże znaleźć przyczynę.
Najbardziej martwi mnie linia
Jan 1 01:03:15 Gargoyle daemon.err pppd[3310]: unrecognized option '/dev/ttyUSB0'
Sprawdzałem na USB1, 2, 3 - bez rezultatu.
Modem po podpięciu do kompa działa bez zarzutu, jestem w zasięgu LTE i wszystko ładnie śmiga.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
bufi, jak wrócę do domu to Ci podeślę GARGOYLE moje które u mnie bez problemu działa. ok??? 

Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
Ok, podesłałem Ci mejla na PW.
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Plotka została usunięta skoro okazała się nie prawdziwa. 

Ostatnio zmieniony 2011-11-18, 15:35 przez Tom3k, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Działa. Pogłoski siejesz...
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
Panowie od OPENWRT dzieje się coś w sprawie usprawnienia obsługi LTE??? Bo troche temat ucichł....
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sapido dorzuciło obsługę E398 w routerach GR-1222 (używam tego sprzętu jako print serwera,web serwera i klienta torrentów). 

jareq
- Tom3k
- Stały użytkownik forum
A jak wygląda sprawa tranferów tego Sapido? Jakie prędkości obsługuje?
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
- rsmax
Panowie od czwartku (24.11) zmiana cennika na LTE i wreszcie nowy dotowany router dla pełnego LTE Edimax 6408n
Widziałem już broszurkę
Testy podeśle w przeciągu tygodnia od premiery:)
Widziałem już broszurkę
Testy podeśle w przeciągu tygodnia od premiery:)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie korzystam z LTE, jestem klientem iPlus- aktualizowałem firmware w tym sprzęcie i support to podawał. Informacje umieściłem dla potencjalnych użytkowników tego sprzętu.Jakie prędkości obsługuje?

jareq