huawei e173 (play online)+android 2.2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
huawei e173 (play online)+android 2.2
Witam. Czy mozliwa jest konfiguracja tego modemu na netbooku z systemem android 2.2 aby dzialal internet?
Po podlaczeniu modemu dostaje informacje ze nieprawidlowy system operacyjny:(
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam. Anna.
Po podlaczeniu modemu dostaje informacje ze nieprawidlowy system operacyjny:(
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam. Anna.
-
Re: huawei e173 (play online)+android 2.2
Witam! 
Podpinam się pod temat. Przez brak wyobraźni i z czystej ciekawości porwałem się z młotyką na słońcĘ. "Hjułi" nie działa i o. Kiedyś znalazłem hiszpański programik symulujący pracę oprogramowania blueconnect pod UBUNTU (działał na MM i Narwalu), a że android jest mocno zmodyfikowanym linuxem to... ale ja nic nie wiem. Dlatego jak Wyżej Podpisana proszę o pomoc.
Ew zbawi mnie pomoc w przerobieniu samsunga galaxy i7500 na modem/router dla mojej ToSzyby.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy ac100-10k!
mile widziany kontakt mailowy/gg: 1248793

Podpinam się pod temat. Przez brak wyobraźni i z czystej ciekawości porwałem się z młotyką na słońcĘ. "Hjułi" nie działa i o. Kiedyś znalazłem hiszpański programik symulujący pracę oprogramowania blueconnect pod UBUNTU (działał na MM i Narwalu), a że android jest mocno zmodyfikowanym linuxem to... ale ja nic nie wiem. Dlatego jak Wyżej Podpisana proszę o pomoc.
Ew zbawi mnie pomoc w przerobieniu samsunga galaxy i7500 na modem/router dla mojej ToSzyby.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy ac100-10k!

mile widziany kontakt mailowy/gg: 1248793
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zainstaluj sobie na ac100 ubuntu, jest na niego oficjalne 11.10:
https://wiki.ubuntu.com/ARM/TEGRA/AC100#Installer
Android na tym sprzęcie to nieporozumienie.
https://wiki.ubuntu.com/ARM/TEGRA/AC100#Installer
Android na tym sprzęcie to nieporozumienie.
-
Jestem cienki z angielskiego i boję się, że coś sknocę.
Rozumiem, że mam podpiąć Szybę pod hosta z linuxem. A co znaczy "wirtualnym"?
Rozumiem, że mam podpiąć Szybę pod hosta z linuxem. A co znaczy "wirtualnym"?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To znaczy, że można też flashować z linuksa na wirtualnej maszynie.
Jak znajdę chwilę to przetłumaczę.
Jak znajdę chwilę to przetłumaczę.
-
Dzięki 
Mówisz o linuxie. A czy wiadomo coś o próbach z windowsem? Mając choćby XP nie musiałbym już w ogóle martwić się o modem - wpinam i działa.
Nie jestem jeszcze zdecydowany na czym mi zależy i pewnie wybiorę tę opcję, która będzie miała więcej "za" niż "przeciw".

Mówisz o linuxie. A czy wiadomo coś o próbach z windowsem? Mając choćby XP nie musiałbym już w ogóle martwić się o modem - wpinam i działa.
Nie jestem jeszcze zdecydowany na czym mi zależy i pewnie wybiorę tę opcję, która będzie miała więcej "za" niż "przeciw".
-
Dobra, nie patrzcie proszę na to wyżej! Wystarczy ubuntu, zdecydowanie. Kupiłem właśnie sd i będę się z tym męczył...
EDIT
pół godzinki dość sprawnej wojenki z tłumaczem google (ktoś lub coś go chyba udoskonaliło)
i oto rezultaty
==========================================================
Wymagane do instalacji
- Kabel mini-USB
- Komputer host z linuxem (wirtualnym lub fizycznym)
Pliki do pobrania:
Do instalacji trzeba będzie pobrać te rzeczy:
Istnieją dwa powiązane pliki w onirycznym (?!) katalogu wydania
http://cdimage.ubuntu.com/releases/11.1 ... 00.bootimg
cdimage.ubuntu.com/releases/11.10/release/ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel+ac100.tar.gz
Weź je oba i upewnij się że md5sum (?!) odpowiada po pobraniu.
Pierwszy plik musi być "zflashowany" przez mini-USB i za pomocą narzędzia nvflash.
Ten obraz po uruchomieniu utworzy pamięć wewnętrzną za pomocą paczki dostarczonej na pamięci USB lub karty SD.
http://ac100.grandou.net/nvflash#debian_ubuntu_package
Link zawiera instrukcje, jak łatwo zainstalować nvflash na bieżącej opartej na debianie dystrybucji linux
INSTALACJA
Instalacja odbywa się w dwóch etapach:
Flashing the bootimage
- Upewnij się, że akumulator jest naładowany w AC100, lub, że ładowarka jest podłączona.
- Wyłącz AC100.
- Połącz poprzez Mini-USB swojego AC100 z komputerem hosta. Gniazdo jest po prawej stronie, na lewo od złącza zasilania.
- Uruchom netbook w trybie odzyskiwania systemu przez uruchomienie z wciśniętymi CTRL i ESC . Ekran pozostaje wyłączony podczas gdy dioda zasilania świeci się.
- Na komputerze hosta, otwórz terminal i uruchom:
nvflash --bl /usr/lib/nvflash/fastboot.bin --download 6 /path/to/ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel+ac100.bootimg
UWAGA: Ścieżka i nazwa fastboot.bin może różnić się, w podręczniku używa się wersji z http://share.grandou.net
Po nvflash [instalacja] jest zakończona i wyświetla się komunikat informujący o sukcesie. Wyłącz AC100, naciskając przycisk zasilania przez kilka sekund.
Installing the preinstalled rootfs
- Skopiuj ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel + ac100.tar.gz do pamięci USB, jak zwykły plik, na pierwszej partycji.
UWAGA: nie należy wypakowywać LUB DD archiwum, wystarczy skopiować! Upewnij się, że md5sum jest w porządku po skopiowaniu do mediów.
- Restart z wpiętą pamięcią USB/SD i postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami. Ogólnie ponowny rozruchu komputera może trwać około 20-30 minut.
- Aktualizacja po zainstalowaniu jest zawsze dobrym pomysłem, więc po instalacji uruchom update-manager (lub apt).
a teraz do dzieła!
[ Dodano: 2011-11-03, 15:35 ]
Wszystko dobrze do momentu zainstalowania nvflasha.
Potem wpisuję komendę
nvflash --bl /usr/lib/nvflash/fastboot.bin --download 6 /path/to/ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel+ac100.bootimg
i uzyskuję taki wynik:
Nvflash started
Permmission Denieduser@
Wpinam SD z wgranym plikiem, restartuję toshibę i nic się nie dzieje. Jak zawsze startuje android.
[ Dodano: 2011-11-03, 15:37 ]
lub zamiast powyższego:
downloading bootloader -- load address: 0x108000 entry point: 0x108000
sending file: /usr/lib/nvflash/fastboot.bin
| 940112/940112 bytes sent
/usr/lib/nvflash/fastboot.bin sent successfully
waiting for bootloader to initialize
bootloader downloaded successfully
file not found: /path/to/ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel+ac100.bootimg
failed executing command 2147483647 NvError 0x4
command failure: partition download failed
EDIT
pół godzinki dość sprawnej wojenki z tłumaczem google (ktoś lub coś go chyba udoskonaliło)
i oto rezultaty
Wymagane do instalacji
- Kabel mini-USB
- Komputer host z linuxem (wirtualnym lub fizycznym)
Pliki do pobrania:
Do instalacji trzeba będzie pobrać te rzeczy:
Istnieją dwa powiązane pliki w onirycznym (?!) katalogu wydania
http://cdimage.ubuntu.com/releases/11.1 ... 00.bootimg
cdimage.ubuntu.com/releases/11.10/release/ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel+ac100.tar.gz
Weź je oba i upewnij się że md5sum (?!) odpowiada po pobraniu.
Pierwszy plik musi być "zflashowany" przez mini-USB i za pomocą narzędzia nvflash.
Ten obraz po uruchomieniu utworzy pamięć wewnętrzną za pomocą paczki dostarczonej na pamięci USB lub karty SD.
http://ac100.grandou.net/nvflash#debian_ubuntu_package
Link zawiera instrukcje, jak łatwo zainstalować nvflash na bieżącej opartej na debianie dystrybucji linux
INSTALACJA
Instalacja odbywa się w dwóch etapach:
Flashing the bootimage
- Upewnij się, że akumulator jest naładowany w AC100, lub, że ładowarka jest podłączona.
- Wyłącz AC100.
- Połącz poprzez Mini-USB swojego AC100 z komputerem hosta. Gniazdo jest po prawej stronie, na lewo od złącza zasilania.
- Uruchom netbook w trybie odzyskiwania systemu przez uruchomienie z wciśniętymi CTRL i ESC . Ekran pozostaje wyłączony podczas gdy dioda zasilania świeci się.
- Na komputerze hosta, otwórz terminal i uruchom:
UWAGA: Ścieżka i nazwa fastboot.bin może różnić się, w podręczniku używa się wersji z http://share.grandou.net
Po nvflash [instalacja] jest zakończona i wyświetla się komunikat informujący o sukcesie. Wyłącz AC100, naciskając przycisk zasilania przez kilka sekund.
Installing the preinstalled rootfs
- Skopiuj ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel + ac100.tar.gz do pamięci USB, jak zwykły plik, na pierwszej partycji.
UWAGA: nie należy wypakowywać LUB DD archiwum, wystarczy skopiować! Upewnij się, że md5sum jest w porządku po skopiowaniu do mediów.
- Restart z wpiętą pamięcią USB/SD i postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami. Ogólnie ponowny rozruchu komputera może trwać około 20-30 minut.
- Aktualizacja po zainstalowaniu jest zawsze dobrym pomysłem, więc po instalacji uruchom update-manager (lub apt).
a teraz do dzieła!
[ Dodano: 2011-11-03, 15:35 ]
Wszystko dobrze do momentu zainstalowania nvflasha.
Potem wpisuję komendę
i uzyskuję taki wynik:
Nvflash started
Permmission Denieduser@
Wpinam SD z wgranym plikiem, restartuję toshibę i nic się nie dzieje. Jak zawsze startuje android.
[ Dodano: 2011-11-03, 15:37 ]
lub zamiast powyższego:
downloading bootloader -- load address: 0x108000 entry point: 0x108000
sending file: /usr/lib/nvflash/fastboot.bin
| 940112/940112 bytes sent
/usr/lib/nvflash/fastboot.bin sent successfully
waiting for bootloader to initialize
bootloader downloaded successfully
file not found: /path/to/ubuntu-11.10-preinstalled-desktop-armel+ac100.bootimg
failed executing command 2147483647 NvError 0x4
command failure: partition download failed