Połaczenie WiFi na 500 m pomiędzy budynkami

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
waldzisław
Początkujący użytkownik forum

Połaczenie WiFi na 500 m pomiędzy budynkami

Post autor: waldzisław »

Witam wszystkich

Chciałbym wykonać połaczenie pomiedzy dwoma budynkami na odległośc ok. 500 m. (2,4GHz)

Ruchu na kanałach 2,4GHz w okolicy brak.

Widoczność masztów na budynkach zachowana, brak istotnych przeszkód pomiedzy budynkami.

Jako że w przeszłości zestawiłem sobie z bratem takie połaczenie ale w budynkach oddalonych o ok. 40 m i używałem do tego: Linksys AM200 + Linksys WRT54GL z Tomato (tryb AP+WDS) a w drugim budynku Linksys WRT54GL z Tomato (tryb AP+WDS). Wszystko działało OK.
Niestety teraz dzieli nas już większa odległośc i chciałbym poprosic specjalistów o doradzenie dodatkowego sprzętu aby taki link point-to-point zestawić z zachowaniem tego co obecnie posiadam.

BUDYNEK A

AM200 + WRT54GL

Klienci w budynku A
Komputer stacjonarny po RJ45
Lapotop po WiFI

BUDYNEK B
WRT54GL

Klient w budynku B
Laptop po WiFi

Czytając forum pomyślałem o dwóch rozwiązanich.

ROZWIĄZANIE 1 (tańsze)

1. Do budynku A i B dokupuje anteny YAGI np.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... 712405.htm

2. Do budynku B dokupuję router z WISP TP-LINK TL-WR543G podpina do niego antenę i mojego WRT54GL i w budynku B mam Internet po WIFI

Czy do budynku A musze coś jeszcze dokupić oprócz anteny , ponieważ jak napisałem są tam dwa kompy : jeden po RJ45 , druki laptop po WIFI ?

ROZWIAZANIE 2 (droższe )

Do budynku A i B dokupuję UBIQUITI NanoStation Loco M2, 2.4GHz

Jedno NanoStation w budynku A podpinam pod RJ45 do WRT54GL a drugie w budynku B do portu WAN w WRT54GL i chyba tyle .

Bardzo proszę o ewentualne komentarze i sugestie które z tych rozwiązań będzie prawidłowe lub może macie inne lepsze bardziej profesjonalne propozycje.

Z góry wielkie dzięki za wszystkie komentarze i odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Połaczenie WiFi na 500 m pomiędzy budynkami

Post autor: Jo_gurt »

waldzisław pisze:Czy do budynku A musze coś jeszcze dokupić oprócz anteny , ponieważ jak napisałem są tam dwa kompy : jeden po RJ45 , druki laptop po WIFI ?
Albo link albo laptopy na wifi na jednym urządzeniu.

Rozwiązanie 2 zdecydowanie lepsze.
Ja bym jednak zainteresował się 5GHz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Ruchu na kanałach 2,4GHz w okolicy brak.
Pasmo 2.4 jest podatne na wiele zakłóceń z otoczenia.
Ja bym jednak zainteresował się 5GHz.
Zdecydowanie, na 2.4 to coś z hasła reklamowego Saturna i racjonalne dla masy dostępnego używanego sprzętu za grosze... ;)
jareq
waldzisław

Dzięki za odpowiedzi

Dlatego chciałbym zostać przy 2,4GHz ponieważ tak jak napisałem chciałbym wykorzystać urządzenia Linksys-a które mi zostały.

A jeżeli chodzi o 5GHz to jakie urządzenia byście polecili do zestawienia takiego połączenia.

@Jo_gurt

"Albo link albo laptopy na wifi na jednym urządzeniu." - mógłbyś rozwinąć zdanie, a jak to można wykonać ?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

waldzisław pisze:Albo link albo laptopy na wifi na jednym urządzeniu.
Jeżeli użyjesz anteny zewnętrznej to laptopy przestaną się łączyć z routerem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

waldzisław pisze:A jeżeli chodzi o 5GHz to jakie urządzenia byście polecili do zestawienia takiego połączenia.
Nanostation5.
waldzisław

Witam

Decyzaj zapadła , bedzie Ubiquiti nanostation na 5GHz.

@Jo_gurt

Pisząc o Nanostation5 miałeś na myśli NanoStation Loco M5, 5GHz CPE ? (np.
taki
czy może wystarczy w zupełności Nanostation5 taki , taki

Czy skrętka do podłączenia nanostation i routera wystarczy zewnętrzna, ekranowana czy może wskazany będzie kabel z dodatkowym drutem uziemiającym i Rj45 z dodatkowym uchwytem uziemiającym np. taki

Czy mamy na forum jakiegoś "koncesjonowanego" sprzedawcę takiego sprzętu jak nanostation ? :)

Pozdrawiam
waldzisław

Nanostation5 kupione.

Czy takie połączenie i konfiguracja będą OK ?

Punkt 1: AM200+ WRT54GL + NANOSTATION5 (NS5 wpięte do jednego z portów LAN WRT54 i ustawione w tryb STATION WDS / BRIDGE) , aktywne DHCP na WRT54

Punkt 2: WRT54GL + NANOSTATION5 (NS5 wpiete do portu WAN WRT54 i ustawione w tryb STATION WDS / BRIDGE) , wyłączone DHCP na WRT54

Czy w taki sposób uzyskam transparentny most pomiędzy punktami 1 i 2 oraz przydział adresów dla komputerów w punkcie 2 oraz możliwość konfiguracji WiFi na WRT54 ?
waldzisław

WiFi na 500m pomiędzy budynkami - Ubiquiti Nanostation5

Witam

Napiszę jak to wszystko połączyłem i skonfigurowałem, może się przyda w przyszłości.

Kupiłem na portalu aukcyjnym dwa używane UBIQUITI NANOSTATION5 takie jak te , dokupiłem skrętkę zew. ekranowaną dedykowaną oraz wtyki RJ45 z uziemieniem także Ubiquiti. Wgrałem najnowszy firmware do Nanostation5

W kwesti konfiguracji korzystałem z instrukcji z tej strony (jest też w załączniku) - już nie ma (administrator).

Punkt 1: AM200+ WRT54GL (Tomato) + NANOSTATION5 (NS5 wpięte do jednego z portów LAN WRT54 i ustawione w tryb Access Point WDS / Bridge Mode) , aktywne DHCP na WRT54

Punkt 2: WRT54GL (Tomato) + NANOSTATION5 (NS5 wpięte do portu WAN WRT54 i ustawione w tryb Station / Bridge Mode) , włączone DHCP na WRT54

Wiem że bez sensu jest ponowne DHCP w punkcie 2 ale:
jest mały problem którego nie rozwiązałem, a mianowicie jak ustawić WRT54GL w punkcie 2 aby komputery pobierały adres IP z WRT-ka w punkcie 1 ?

Poprosze o podpowiedź jak to ustawić aby było zgodnie ze sztuką .

Urządzenia się "widzą" , siła sygnału max. , połączenie na 54Mb.

Na chwilę obecną jestem zadowolony z zakupu i uzyskanych efektów. :ok:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-12-28, 19:58 ]
Wycinam plik, który budzi zastrzeżenia co do prawa autorskiego.
Ostatnio zmieniony 2011-12-28, 19:57 przez waldzisław, łącznie zmieniany 1 raz.
Lew2

Połączenie budynków oddalonych o 50 m.

Post autor: Lew2 »

Jestem zielony w kwiestii Wi-Fi.

Obecna sytuacja to 2 budynki A i B. Odległość 50 m.

Budynek A
Połączenie do Internetu za pomocą rutera DIR-855: D-Link DIR-855
Lokalna sieć Gigabit Ethernet oraz dodatkowo sieć Wi-Fi w standardzie 802.11n.

Budynek B

Lokalna sieć Gigabit Ethernet. Ruter D-Link DIR-655. D-Link DIR-655
Brak połączenia do Internetu. Sieć Wi-Fi w standardzie 802.11n.
Wyprowadzona gotowa wiązka 4 kabli antenowych satelitarnych na dach o długośći 14 m. Kable to Triset 113: Triset-113
Odległość od rutera do komina, z którego widać w prostej lini bez przeszkód budynek A wynosi 14 m i jest pokryta tymi kablami satelitarnymi. Kable satelitarne zakończone są zakręcanymi końcówkami do odbiorników satelitarnych. (Te końcówki są bardzo dobrze zaciśnięte przez montera telewizji satelitarnej i niechętnie bym je rozbrajał.)

CEL
1) Chciałbym aby połączyć te budynki w jedną sieć za pomocą anten Wi-Fi w standardzie "n" (802.11n) na 2,4 GHz. Z każdej sieci chę widzieć komputery w drugiej sieci.
2) Chciałbym z budynku B móc dostawać się do Internetu, do którego dostaje się budynek A.

Z tego co słyszałem to trzeba dokupić Access Pointy Wi-Fi działające w trybie Bridge. Do tego anteny Wi-Fi na sieć 802.11n na 2,4 GHz. Zakładam, że będą to identyczne anteny kierunkowe celujące jedna w drugą. Niestety nie wiem jakie modele. Chciałbym wykorzystać istniejące kable antenowe w budynku B.

PYTANIA
Ale już bardziej szczegółowo to nie jestem pewien:
1) Czy to nie jest problemem, że antena będzie ciągnięta z Access Pointa przez 14 m?
2) Czy nie będzie straty sygnału jeśli dokupię przejściówkę ze złącza satelitarnego na złącze antenowe Wi-Fi (RP-SMA)? Chyba taka przejściówka:
Przejście na RP-SMA
3) Czy powinienm wystawić więcej anten? Słyszałem takie głosy, że powinienem wystawić co najmniej 2 anteny? A może 3 anteny do wszystkich 3 wejść Access Pointa?
4) Czy nie powinienem zastosować jakiegoś wzmacniacza antenowego? Nie znalazłem anten Wi-Fi ze wzmacniaczem.
5) Jakie parametry powinny mieć te anteny?
6) Gdzie należy wpiąc separatory przepięciowe? Czy można przed samym Access Pointem czy na dachu przy antenie? Myślałem o takich:
Ochronnik przepięciowy

Najlepiej by było gdybym mógł w Krakowie w jakimś sklepie kupić cały zestaw z możliwośćią zwrotu/wymiany jeśliby nie działało.
Lew2
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie kombinuj, skoro nie masz podstawowych wiadomosci. Na internetowym forum i przy piwie ich nie zdobedziesz. Kup dwie NS i zapomnij o temacie.
Nie pomagam na PW.
Lew2

Post autor: Lew2 »

key pisze:Nie kombinuj, skoro nie masz podstawowych wiadomosci.
Dzięki za pomoc. Już problem rozwiązany.
Lew2
ODPOWIEDZ