Iplus, dlaczego taki wolny?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fito
Początkujący użytkownik forum

Iplus, dlaczego taki wolny?

Post autor: fito »

Witam.
Jestem nowy, nie wiem czy dobrze dobralem dzial, oby tak...
Jestem posiadaczem iplusa60, modem SE GC89 podlaczony do laptopa. Poczytalem troche na tym forum i widze ze ludzie osiagaja dosc duze transfery na iplusie. U mnie wyglada to tak, ze lacze sie w scislym centrum Bydgoszczy, oczywiscie EDGE na co wskazuje mapa zasiegu i ikonka w plusmanagerze. W tej chwili zasięg wynosi 4/7 'kresek'. Przewaznie mam zasieg 4-5/7.
Internet jest wolny, domyslam sie ze powinienem miec lacze o predkosci do 256 kb/s?
Limity mnie raczej nie dotycza, gdyz watpie abym mogl pobrac przy tak wolnym laczu ponad 1 GB danych [nigdy nie sprawdzilem pod koniec miesiaca ile faktycznie bylo ;/ a teraz jestem po formacie wiec dopiero w maju bede mogl ocenic ile faktycznie pobieram].
Strony laduja sie powoli, kiedy chce sciagnac jakis plik z http np. flashgetem to predkosc wynosi ~5kb/s. Czasami przyspiesza do 10-15kb/s ale to na kilka-kilkanascie minut. Czesto predkosc oscyluje nawet przy 2-3 kb/s.
Czym moze byc to spowodowane? Zadne programy nie zrzeraja mi transferu. Moze to byc spowodowane zasięgiem? Czy antena zew. poprawila by szybkoc lacza? Jesli tak to jaka? Dodam, ze lacze sie w centrum bydgoszczy na 2 pietrze, ale jestem otoczony przez nieco wyzsze kamienice.
Jesli antena, to ktora?
ta oryginalna SE: http://www.allegro.pl/item184047043_son ... f_vat.html
?
Czy moze ta:
http://www.allegro.pl/item184637485_ant ... _gc89.html
bedzie ona pasowac dzieki konektorowi? nie zniszczy modemu?

na BOK nie dzwonilem jeszcze.
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
fito
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Iplus, dlaczego taki wolny?

Post autor: Fanta »

Może być to spowodowane dużym obciążeniem nadajnika.
Jeśli planujesz kupić antenę to proponuję TAKĄ.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
fito
Początkujący użytkownik forum

Post autor: fito »

Gdzie moge sie dowiedziec o obciazeniu nadajnika? powiedza mi to pod 601 101 101?
Czy nadajnik moze byc przeciazony niemal przez caly czas? Np. poznym wieczorem sytuacja sie nie zmienia.

Dzieki za odp.
Czekam na inne sugestie
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

fito pisze:Gdzie moge sie dowiedziec o obciazeniu nadajnika? powiedza mi to pod 601 101 101?
Czy nadajnik moze byc przeciazony niemal przez caly czas? Np. poznym wieczorem sytuacja sie nie zmienia.
O obciążeniu to raczej nigdzie ale jak występuje przeciążenie to raczej w dzień. Najlepiej sprawdzić późno w nocy jakie są transfery jakby się utrzymywały na takim poziomie jak w dzień trzeba szukać przyczyny gdzieś indziej.
Maksymalna prędkość w EDGE to 236 kb/s.
Może te 5 KB/s to jednak może być prędkość po ograniczeniu. Ale jak na razie radzę sprawdzić transer gdzieś tak około 1 w nocy.
Elektroniczna rewolucja
ODPOWIEDZ