Przerzucenie sygnału przez spory budynek

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sailor88
Początkujący użytkownik forum

Przerzucenie sygnału przez spory budynek

Post autor: sailor88 »

Witam! Przyznam się, iż nie ogarniam wszystkich aspektów związanych z sieciami bezprzewodowymi. Za dużo tego sprzętu. Szukałem rozwiązania na różnych forach i stronkach, nic nie pasuje. Nawiązując do tematu. Zamieszczam rysunek pomocniczy(robiony na szybko, przepraszam za jakość). Mieszkam na pierwszym piętrze budynku nr1, okna wychodzą na budynek nr 2, mam dobrą widoczność na blok nr 3. Budynek nr 4 to szkoła, spory moloch, a 5 to garaże. Chciałbym mieć dostęp do internetu w garażu. Pierwsze pytanie, dam radę na samych antenach(np. panelowych)? Wydaje mi się, że szanse są nikłe. W bloku nr 3 mam znajomego, mieszka na ostatnim piętrze. Dostęp do dachu zapewniony. Kolega ma tam postawiony maszt antenowy CB, mogę cosik tam przypiąć. Teraz następny problem, czy nie będzie jakiś zakłóceń? Dodam, iż z tego dachu jest świetna widoczność na garaże, z mojego niestety nie. Teraz dane o sprzęcie który posiadam. Internet kablowy, modem motorola do którego podpięty mam TP-LINK WR1043ND, ewentualna odległość od niego do anteny za oknem nie powinna przekroczyć 3m. I teraz zasadnicze pytanie, jak to wszystko poskładać i na czym? Same anteny odpadają, no chyba że się mylę. Jeśli wykorzystać dach znajomego to co należy tam umieścić by przerzucić sygnał? Da się to zrobić wykorzystując tylko dostęp do dachu budynku? Tzn. nie chciałbym prosić kolegi o udostępnienie miejsca, prądu, wiercenia dziur itp. To chyba tyle. Dziękuję za wszelką pomoc.
RysunekObrazek

P.s Oczywiście ten projekt to bardziej kaprys niż potrzeba, chciałbym to zrobić jak najtańszym kosztem, anteny mogę wykonać sam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Przerzucenie sygnału przez spory budynek

Post autor: Jo_gurt »

sailor88 pisze:Pierwsze pytanie, dam radę na samych antenach(np. panelowych)? Wydaje mi się, że szanse są nikłe.
Niestety trzeba się zgodzić.
sailor88 pisze:Jeśli wykorzystać dach znajomego to co należy tam umieścić by przerzucić sygnał?
Pucha hermetyczna i w środku Ovislink G.duo albo jakiś dobrze doposażony Mikrotik. Czyli robisz sobie stację przekaźnikową z dwoma torami radiowymi.
sailor88 pisze: Tzn. nie chciałbym prosić kolegi o udostępnienie (...) prądu
No niestety, ale zasilić jakoś będzie trzeba.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

sailor88 pisze:Chciałbym mieć dostęp do internetu w garażu.
UMTS. Jak chcesz jeszcze dojscie do domu to UMTS + VPN.

Kombinowanie z repeaterem jest totalnie bez sensu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Kombinowanie z repeaterem jest totalnie bez sensu.
Zależy czy robimy to w celach edukacyjnych czy nie ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W celach edukacyjnych to mozna ksiazke poczytac. Proponowany "projekt" wnosi do "edukacji" tyle, co obranie pol tony ziemniakow.

Ale w sumie mozna spedzic pol miesiaca po to, zeby dojsc do wniosku ze to nie ma sensu. Wszystko zalezy jak kto ceni swoj czas.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie zgadzam się.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Masz prawo.
Nie pomagam na PW.
sailor88
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sailor88 »

Widzę, że problem wywołał "burzę mózgów" ;) nie o to mi chodziło, ale i tak dziękuję za odpowiedzi. Wychodzi na to, iż nic z tego nie będzie. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak przykleić się gdzieś jak pasożyt. Oczywiście legalnie, w promieniu 3km jest hotspot, może tam się uda. :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Kup sobie jakiś tani modem (nawet za 60-80zł jakiś w miarę wyrwiesz) i starter Orange Free na kartę 6GB za 40zł na Allegro. Na nagłe kaprysy nagłego dostępu do netu w dziwnych miejscach jak znalazł.
ODPOWIEDZ