Dekoder STB
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dekoder STB
nie wiem gdzie mam wrzucić posta wiec pisze tutaj. Mam problem z dekoderem STB wiwa HD50. Mieszkam ok 4 km od Łęknicy (granica niemiecka). Mój problem polega na tym że po podłączeniu do TV, dekoder wyłapuje mi same niemiecki kanały. Przestawiałam antene i nic... Do Żagania mam jakieś 30-40 km.
Pomóżcie
Pomóżcie
-
- Stały użytkownik forum
Re: Dekoder STB
Swoje pytanie zadaj na tym forum LINK może tam Ci pomogą 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Problemem nie jest sam tuner a raczej instalacja antenowa. Z Żagania jest nadawany tylko mux2 (7kanałów+ łowickie pasy) na kanale 41, z 40km to prawie że powinien odbierać bez większych problemów w prawie że każdym położeniu anteny, chyba że info o charakterystyce dookólnej anteny nadajnika nie jest prawdą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Posiadam standardowa antenę do odbioru programów analogowych
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Znaczy się antena synfazowa szerokopasmowa ze wzmaczniaczem pewnie kilkadziesiąt dB (czyt: antena siatkowa)? Jeśli tak to tu może być problem, jeśli jest skierowana na Żagań to sygnał może być nawet przesterowany.Amitiel pisze:Posiadam standardowa antenę do odbioru programów analogowych
-
Tak to jest szerokopasmowa. Więc co mam zrobić teraz?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ciężko powiedzieć, najprostsza rzecz dzięki której można przynajmniej częściowo sprawdzić czy winą nie jest zbyt duże wzmocnienie to odwrócenie anteny o 180* ewentualnie można sprawdzić jeszcze 90.
A jeszcze się upewnię analogowe tvp1 na kanale 21 (471,25 MHz) odbierasz?
Ewentualnie czy coś daje ręczny skan kanału 41 (634,00 MHz).
Potem są kroki bardziej drastyczne jak zastąpienie wzmacniacza symetryzatorem, czy wymiana anteny, niestety u Ciebie jest problem, bo z żagania leci tylko jeden mux, póki co brak stacji publicznych. Choć do 14 ma wystartować mux1 (tvp:1,2,regionlna,eska tv,polo tv
i 2 nowe stacje które jeszcze nie nadają) To by rozwiązywało problem analogu w przypadku zastosowania przyzwoitej anteny, niestety pewnie niemieckie stacje też chcesz oglądać, a taka mogła by je wytłumić.
A jeszcze się upewnię analogowe tvp1 na kanale 21 (471,25 MHz) odbierasz?
Ewentualnie czy coś daje ręczny skan kanału 41 (634,00 MHz).
Potem są kroki bardziej drastyczne jak zastąpienie wzmacniacza symetryzatorem, czy wymiana anteny, niestety u Ciebie jest problem, bo z żagania leci tylko jeden mux, póki co brak stacji publicznych. Choć do 14 ma wystartować mux1 (tvp:1,2,regionlna,eska tv,polo tv

-
Na analogowym na 471 jest TVP1 ale brzydki obraz jest, ładniejszy jest na 542Mhz, na 634 nie ma nic tylko na 679 mam Polsat. na niemieckich programach mi nie zależy bo po co mi one. Zależy mi na tym żeby ten mux odbierać na którym jest 7 kanałów. Antenę odwracałam we wszystkie kierunki. Tylko u mnie jest taki problem że ciężko skierować dokładnie antenę na Żagań bo ściana bloku przeszkadza.... Najwyżej będę musiała przenieść antenę na stronę mojego pokoju (mieszkam w bloku na 2 pietrze). Mógłbyś dać linka do jakieś lepszej anteny?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A w jaki sposób obraz jest brzydki, kasza czy przejaskrawiony i z cieniami?Amitiel pisze:Na analogowym na 471 jest TVP1 ale brzydki obraz jest,
-
Tak jak to ująłeś taka kasza jest właśnie