D-Link DI-524. Czy jest na nim możliwość podziału transferu?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klaps101
Początkujący użytkownik forum

D-Link DI-524. Czy jest na nim możliwość podziału transferu?

Post autor: klaps101 »

Witam,

Ostatnio wprowadziła się do mojego bloku studentka, która wynajmuje mieszkanie dwa piętra nad moim, (bla bla bla - nie ma sensu się rozpisywać) i wpisałem jej więc do laptopa swoje hasło i ona będąc w mieszkaniu 2 piętra nad moim ma zasięg ok. 25% (uwaga: i to używając sieciówki na USB: Edimax EW-7711usn, bo na antenie z laptopa jest jeszcze gorzej) i jej Windows pokazuje, ze do mojej sieci podłączona jest z prędkością 18 lub nawet 24 Mb/s. No i te parametry wystarczą jej to na swobodne przeglądanie stron itd. Spoko.

Ale problem jest wtedy, gdy ja zacznę u siebie w mieszkaniu sam coś ściągać (choćby filmik na YouTube). Wtedy jej sygnał łapany przez Edimaxa nadal jest na poziomie 25%, ale Mb/s pokazywane w Windowsie spada od razu do 1 Mb/s i już jej się nic nie wgrywa.

W związku z tym chciałbym odstąpić jej na stałe np. 1 Mb z mojego 6 Mbitowego łącza, ale z tego co już zdążyłem wyczytać to mój DI-524 szału nie robi i nie ma w nim opcji QOS.

Co można teraz zrobić?

Najbardziej to by mi pasowało zrobić coś w ustawieniach routera (ustawić raz i zapomnieć), zebym nie musiał wgrywać zadnego dodatkowego softu na swoim ani tym bardziej na jej laptopie. Czy takie coś na moim DI-524 jest możliwe?

Czy gdyby ona kupiła mocniejszą antenę, która w/g producenta ma zysk energetyczny 9-12 dBi to miałaby dużo mocniejszy sygnał niż ma teraz z antenką dodawaną seryjnie do jej Edimaxa?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: D-Link DI-524. Czy jest na nim możliwość podziału transferu?

Post autor: wojteks »

klaps101 pisze:Co można teraz zrobić?
Zmienić router na taki z podziałem pasma (np. Ovislink WL1600GL z tomato czy inny o podobnych możliwościach).
Nie pomagam na PW!
klaps101

Dzięki za odpowiedź, tyle, że... ten router kosztuje jakieś 120 zł :/
Hmmm... aż tak bardzo to jej nie lubię, żeby wydawać takie pieniądze na router :D
tym bardziej, że nie narzekam na mojego poczciwego D-linka, bo ani razu mnie nie zawiódł itd.

A gdyby ona kupiła jakąś zewnętrzną antenę 9-12 dBi na allegro za jakieś 20zł? Dałoby to coś czy nie bardzo?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

klaps101 pisze:Dałoby to coś czy nie bardzo?
Miałaby się czym podrapać po plecach, tyle są warte takie anteny.
klaps101

Aha :D

No dobra... czyli w kwestii D-Linka nic sie nie da zrobić, pozostaje wiec bawienie się w jakies software`owe ograniczniki
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

klaps101 pisze:pozostaje wiec bawienie się w jakies software`owe ograniczniki
Oczywiście u niej na kompie.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Jo_gurt pisze:Oczywiście u niej na kompie.
Raczej nie, skoro to Autor "zapycha" łącze a u niej brakuje pasma.
klaps101

Pewnie Jo_gurtowi chodziło pewnie o mojego laptopa, tylko sie troche źle wysłowił. Spoko.

No tak Moher, skoro to ja zapycham łącze choćby wgrywaniem filmu na YT to bede musiał sobie coś włączyć, zeby na max. ciągnęło mi tylko 5 Mb i wtedy ten 1 Mb zostanie dla sąsiadki studentki :D

I tak myslę o Net Limiter. Waszym zdaniem to dobra opcja czy myśleć o czymś innym? Na dobrych programach.pl jest do sciagniecia trial i chyba go zaraz sobie zapodam i potestuje, a potem zobaczymy jak to bedzie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

klaps101 pisze:W związku z tym chciałbym odstąpić jej na stałe np. 1 Mb z mojego 6 Mbitowego łącza,
O to źle zinterpretowałem.
klaps101

Zainstalowałem u siebie Net Limiter, przypisałem sąsiadce stały DHCP i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jakoś to chodzi i nawet jak ja cos sciagam to ona jeszcze może przeglądac stronki.

Dzięki wszystkim za porady, temat mysle, ze juz do zamknięcia.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

klaps101 pisze:mysle, ze juz do zamknięcia.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ