Problem z Linksys e2000 - tryb N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kedzior87
Początkujący użytkownik forum

Problem z Linksys e2000 - tryb N

Post autor: kedzior87 »

Witam .. od tego piątku jestem "szczęśliwym" posiadaczem nowego routera E2000 ... Sprzęt fajny szybki (po kablu) i w ogóle ... ale ... problem pojawia się gdy łącze się z siecią poprzez WiFi ...
na wstępnie napiszę, iż prędkość internetu to 16Mbps .. po kablu jest ona osiągana praktycznie cały dzień...
a teraz problemy z połączeniem po wifi:
Niezależnie od kanału, szerokości, odległości, siły sygnału, sposobu zabezpieczenia sieci itp itd REALNA prędkość połączenia w standardzie N wynosi Max 1 MBps... w windowsie, linuxie itp pokazuje, że połączenie jest najczęściej o szybkości > 72 Mbps.
Kopiowanie plikow z komputera podlączonego kablem do komputeraz połączonego poprzez WiFi N również przebiega dziwnie ... z początku (pare sekund) wartości wynoszą ok 10MB/s następnie spadają znacznie potem znów "podskakują" nieznacznie ale ogólnie bardzo niskie transfery <2MB/s
Problem rozwiązuje się gdy wyłączam obsługe "N" w karcie laptopa lub w ruterze ustawiam transmisję tylko na B/G.. wtedy mogę w pełni korzystać z szybkosci internetu.

Początkowo myślałem, że to karta w moim laptopie (centrino 1030N) "nie lubi" linksysa .. ale przetestowałem połączenie w trybie N na innych laptopach (atheros oraz realtek) i tam sytuacja wygląda tak samo: prędkość początkowo (pare sekund) idzie w górę a następnie drastycznie spada.
Wersja sterowników nie odgrywa roli.

Wgrałem do linksysa DD-WRT (najnowszy dostępny na ich stronie) i problemu to nie rozwiązało a wręcz "pogorszyło" .. musiałem sie natrudzić z ustawieniami aby w trybie G była dostepna pełna przepustowość internetu.

Wygląda mi to na jakąś usterkę routera "od nowości" i nie wiem czy teraz mam go reklamować czy jednak walczyć z jego ustawieniami ... na oryginalnym firmware problem występuje tylko w trybie N.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z Linksys e2000 - tryb N

Post autor: wojteks »

Musisz sprawdzić jakie N ma Linksys (jest Draft N, Draft N 2.0 i samo N) i jakie standardy N obsługują karty WiFi. To musi pasować do siebie. Draft N nie gada z N ani z Draft N 2.0 i wszelkie inne kombinacje też sprawiają problemy.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ