Problem z połączeniem (router ZTE ZXV10 W300)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mad_Trucker
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem (router ZTE ZXV10 W300)

Post autor: Mad_Trucker »

Witam serdecznie.
Zacznę trochę z daleka:
Spalił mi się laptop na którym pracowałem - dostałem w pracy zastępczy. I o ile mój stary laptop się łączył z siecią bez żadnego problemu (nawet nie musiałem niczego konfigurować - wpisałem hasło i wio! (tam miałem Win7)), to ten zastępczy (WinXP) za nic w świecie nie chce się łączyć.
Na samym początku przy próbie podłączenia wyskakiwał komunikat: "System nie może odnaleźć właściwego certyfikatu itd."
Po kilku manipulacjach tego udało mi się pozbyć, teraz przy próbie połączenia zawiesza się na momencie nadawania adresu IP (w nieskończoność próbuje go pobrać). Próbowałem w pisywać stały IP (maskę, DNS), i dawało to taki rezultat że łączyło z siecią, ale nie dawało dostępu do internetu.
Ustawienia sieci są takie:
Uwierzytelnianie sieciowe: WPA-PSK
Szyfrowanie danych: TKIP
+poprawny klucz.

Tu podaję screeny ustawień routera:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o pomoc, bo nie wiem już co mam robić, a internet jest mi niezbędny w pracy! :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z połączeniem (router ZTE ZXV10 W300)

Post autor: wojteks »

Mad_Trucker pisze: to ten zastępczy (WinXP)
Ma SP3?
Nie pomagam na PW!
Mad_Trucker

Ma SP2, ale w domu mi się łączy z routerem normalnie (Vectra, MSI RG60G)

Powinienem zainstalować SP3?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mad_Trucker pisze:Powinienem zainstalować SP3?
Nie konieczne ale zainstaluj patche odpowiedzialne za szyfrowanie WiFi bo tu widzę problem.
Nie pomagam na PW!
Sagan
Stały użytkownik forum

Post autor: Sagan »

Mój stary Fujitsu-Siemens łączy się z siecią tylko przez oprogramowanie do karty WiFi od RaLinka. Sprawdź, czy na stronie producenta nie dają jakiegoś oprogramowania do WiFi bo u mnie był ten sam problem poprzez aplikację sieci bezprzewodowych windows xp - w kółko pobierał IP.
Mad_Trucker

No więc zainstalowałem SP3 i ściągnąłem ze strony producenta aplikację do zarządzania sieciami (przy okazji karta sieciowa to Atheros AR5001X+, a program to Atheros Client Utility), ale niestety problem wciąż jest ten sam. ACU próbuje się połączyć z routerem, ale nie może pobrać IP. =(

Nie wiem już nawet co myśleć. Czy to może być winą tego że laptop był wyprodukowany na amerykański rynek? Model: Toshiba Satellite P25S-609

[ Dodano: 2011-11-08, 13:58 ]
Dobra, problem rozwiązany! Można zamykać temat.
Skończyło się to tak że zadzwoniłem po pana Fachowca, który to po godzinie stwierdził że jest problem z kodowaniem (punkt dla wojteksa), więc zdjął zabezpieczenia z routera i wpisał mac-adresy wszystkich komputerów w sieci.
Cóż, nie było to dosłowne "rozwiązanie" problemu lecz jego ominięcie, ale grunt że teraz wszystko działa! =)

Dziękuję wszystkim którzy próbowali mi pomóc! :super:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mad_Trucker pisze:Skończyło się to tak że zadzwoniłem po pana Fachowca, który to po godzinie stwierdził że jest problem z kodowaniem (punkt dla wojteksa), więc zdjął zabezpieczenia z routera i wpisał mac-adresy wszystkich komputerów w sieci.
To partacz a nie fachowiec. Teraz wszyscy sąsiedzi mogą podsłuchać co tu czytasz na forum i nie tylko. Wpiąć też się mogą bez większego problemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ